moj 2 w życiu estetycznie wygladajacy zestaw i jednocześnie jeden z najdłużej u mnie bedących w domu 
1.pomysł
potrzebowałem coś mocnego i efektywnego na domowe imprezy testowałem wszystko co było w moim zasięgu finansowym ( hwc alpharda zero spl i basu gdn 30-100-8SC za ciche i małośrednicy i wiele innych
)
ostatecznie zestaw to satelitki są zbudowane z gdn 25/60 tonsila ale na sztywnych estradowych zawieszeniach + stx 9-150-8pj w obudowach około 60 l strojonych na ucho ( zaraz napisze dlaczego
)
subwoofer to gdn 38-300-4AE stxa w zasadzie praktycznie skopiowana konstrukcja soundwave tylko inny kształt troche i troche wyższe strojenie ( okolo 80 l bez głosnika i 50 hz )
2.konstrukcja
obudowy wykonane są z płyty wiórowej grubości 25 mm z rozbiórki jednego domku ( niestety przez to są niebotycznie cięzkie
jedna kolumna bez głósników waży ok 15 kg a subwoofer 28 około przenoszenie ich to udręka ale cóz nie było innej płyty
)
kolumny nie sa nigdzie wzmacniane wkręty co 10 cm ( długośc 7 cm grubośc 4 mm do płyt kartonowo gipsowych ) klejone wikolem wymiary ok 58cmx38cmx40cm
subwoofer jest z tej samej płyty ale ma pare wzmocnień w środku ponieważ już przy 100watach płyty zaczynały latać
te same wkręty wymiary 70cmx40cmx44cm
wyładzina to najtańsza wykładzina z komfortu za 7 zł/mkw przyklejana butaprenem
3.zwrotnica
subwoofer nie ma gdn też natomiast gdwt ma ale sam nie wiem na ile cięcie
:jest to zwrotnica z starych niem9ieckich kolumn brauna 12db/okt
(kolumny te miały 8 om wysokotonówke kopułkowa i 70 wat więc zwrotka pasuje idealnie )nie ma żarówki na pierwszej imprezie ze 100razy mi sie mikrofon sprzęgał na wysokich tonach przy fullu na wzmaku ( piszczało strasznie:D)ale nic nie ucierpiało ku mojemu zdziwieniu:wow: więc zostaje jak jest
okablowanie to jakieś kable z rozebranej pralki wiatka
ważne że maja średnice 1,5mm do kolumn więc w sam raz
bass reflex w subie 2xś 7 cm długośc nie pamiętam już
a w satelitce jeden śr 7 cm długośc 2,5 cm
4.to co najlepsze odsłuch
zacznijmy od wad :] moim zdaniem sprzęt ma maló sednich tonów dosyć niby gdn 25 ciągna do 3 khz ale coś mało wokalu tylko um cyk um cyk ( może to moje subiektywne spostrzeżenie tylko
)
a zalety ... całóśc jest na prawde głósna same satelitki spokojnie ze wzmakiem 2x50 wat moga nagłaśniać imprezy w blokach grać do kotleta na dworze a w małych pokojach robią zagłade
bas jest raczej udniący a wytłumacze o co chodzi. początkowo strojenie było 40 hz bas był miękki miły dla ucha ale strasznie cichy głósniki latały jak głupie wzmacniaczowi brakowało mocy bas podbity na fulla a i tak grało cicho ( w plenwerze była tragedia zero basu ) wqrzyłem sie i wywaliłem wyloty teraz strojenie jest chyba gdzieś w okolichach 50-70 hz wbas jest walacy i głóśny bardzo głósniki nie szaleja a że mikser dół na 100hz podija to nie trzeba robić na fulla bas na +5 sie zrobi i już jest ogromna róznica
wysokich tonów jest bardzo dużo są dosyć piskliwe ale łósne nawet w plenerze sie pięknie niosą
subwoofer w małym pomnieszczeniu gra tak sobie
jest głosny ale mułowaty robi praktycznie bezkształne buuu ( ale łęb urywa nawet na wzmaku 50 wat
) w dużym pomieszeniu gra po prostu ideał głósno nisko impulsywnie na prawde pięknie.... w plemerze gra stukowo łup łup ł€p praktycznie czasem coś tam zabuczy ale bardzo głósno aż rusza ziemia nawet na słabym wzmaku
całóśc gra po prostu super
ogólnie sprzęt mam już z 0,5 roku ale wykończyłem go dopiero wczoraj nie wyszło xa ładnie krzywopodocinałem wykładzine porobiły sie zadziory poskąpiłem na butaprenie i trzeba gdzieniegszie poprawiać ale i tak mi sie podoba
gra super z 10 imprez już grał prawie same malutkie plenery ( działeczka dyska typu sunrise
)napędzam go moim przerobionym forte na 2x100 i jestem na prawde zadowolony
5.kosztorys czyli najmniej przyjemna częśc
gdn 38-300-4AE 192 z przesyłka
gdn 25/60x2=80 zł
gdwt 9-150-8pj x2 32 zł
płyta darmo
wykończenie ( narożniki butapren wikol wkręty wykładzina itd) ok 100 zł
rrazem ( nie liczać płyty wiadomobo miałem darmo
) około 400 zł myśe że na prawde warto
przepraszam za jakośc zdjęc ale nie mam innej możliwosći jak komórka w dodatku mam za maó miejsca żęby porządnie to ująć a fotograf ze mnie marny

wiem że słabe ale nic nie poradze lepszych nie bedzie ......

1.pomysł
potrzebowałem coś mocnego i efektywnego na domowe imprezy testowałem wszystko co było w moim zasięgu finansowym ( hwc alpharda zero spl i basu gdn 30-100-8SC za ciche i małośrednicy i wiele innych

ostatecznie zestaw to satelitki są zbudowane z gdn 25/60 tonsila ale na sztywnych estradowych zawieszeniach + stx 9-150-8pj w obudowach około 60 l strojonych na ucho ( zaraz napisze dlaczego

subwoofer to gdn 38-300-4AE stxa w zasadzie praktycznie skopiowana konstrukcja soundwave tylko inny kształt troche i troche wyższe strojenie ( okolo 80 l bez głosnika i 50 hz )
2.konstrukcja
obudowy wykonane są z płyty wiórowej grubości 25 mm z rozbiórki jednego domku ( niestety przez to są niebotycznie cięzkie

kolumny nie sa nigdzie wzmacniane wkręty co 10 cm ( długośc 7 cm grubośc 4 mm do płyt kartonowo gipsowych ) klejone wikolem wymiary ok 58cmx38cmx40cm
subwoofer jest z tej samej płyty ale ma pare wzmocnień w środku ponieważ już przy 100watach płyty zaczynały latać

wyładzina to najtańsza wykładzina z komfortu za 7 zł/mkw przyklejana butaprenem
3.zwrotnica
subwoofer nie ma gdn też natomiast gdwt ma ale sam nie wiem na ile cięcie

(kolumny te miały 8 om wysokotonówke kopułkowa i 70 wat więc zwrotka pasuje idealnie )nie ma żarówki na pierwszej imprezie ze 100razy mi sie mikrofon sprzęgał na wysokich tonach przy fullu na wzmaku ( piszczało strasznie:D)ale nic nie ucierpiało ku mojemu zdziwieniu:wow: więc zostaje jak jest

okablowanie to jakieś kable z rozebranej pralki wiatka

bass reflex w subie 2xś 7 cm długośc nie pamiętam już

4.to co najlepsze odsłuch

zacznijmy od wad :] moim zdaniem sprzęt ma maló sednich tonów dosyć niby gdn 25 ciągna do 3 khz ale coś mało wokalu tylko um cyk um cyk ( może to moje subiektywne spostrzeżenie tylko

a zalety ... całóśc jest na prawde głósna same satelitki spokojnie ze wzmakiem 2x50 wat moga nagłaśniać imprezy w blokach grać do kotleta na dworze a w małych pokojach robią zagłade

subwoofer w małym pomnieszczeniu gra tak sobie

całóśc gra po prostu super

ogólnie sprzęt mam już z 0,5 roku ale wykończyłem go dopiero wczoraj nie wyszło xa ładnie krzywopodocinałem wykładzine porobiły sie zadziory poskąpiłem na butaprenie i trzeba gdzieniegszie poprawiać ale i tak mi sie podoba

gra super z 10 imprez już grał prawie same malutkie plenery ( działeczka dyska typu sunrise

5.kosztorys czyli najmniej przyjemna częśc

gdn 38-300-4AE 192 z przesyłka
gdn 25/60x2=80 zł
gdwt 9-150-8pj x2 32 zł
płyta darmo
wykończenie ( narożniki butapren wikol wkręty wykładzina itd) ok 100 zł
rrazem ( nie liczać płyty wiadomobo miałem darmo

przepraszam za jakośc zdjęc ale nie mam innej możliwosći jak komórka w dodatku mam za maó miejsca żęby porządnie to ująć a fotograf ze mnie marny

Cool? Ranking DIY