Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mój zestaw 2.1 ( sub stx satelitki stx+gdn tonsila)

micho a 24 Jul 2005 13:04 10170 19
  • moj 2 w życiu estetycznie wygladajacy zestaw i jednocześnie jeden z najdłużej u mnie bedących w domu :D:D

1.pomysł
    potrzebowałem coś mocnego i efektywnego na domowe imprezy testowałem wszystko co było w moim zasięgu finansowym ( hwc alpharda zero spl i basu gdn 30-100-8SC za ciche i małośrednicy i wiele innych :D)

ostatecznie zestaw to satelitki są zbudowane z gdn 25/60 tonsila ale na sztywnych estradowych zawieszeniach + stx 9-150-8pj w obudowach około 60 l strojonych na ucho ( zaraz napisze dlaczego :D)

subwoofer to gdn 38-300-4AE stxa w zasadzie praktycznie skopiowana konstrukcja soundwave tylko inny kształt troche i troche wyższe strojenie ( okolo 80 l bez głosnika i 50 hz )

2.konstrukcja
    obudowy wykonane są z płyty wiórowej grubości 25 mm z rozbiórki jednego domku ( niestety przez to są niebotycznie cięzkie :D jedna kolumna bez głósników waży ok 15 kg a subwoofer 28 około przenoszenie ich to udręka ale cóz nie było innej płyty :D)

kolumny nie sa nigdzie wzmacniane wkręty co 10 cm ( długośc 7 cm grubośc 4 mm do płyt kartonowo gipsowych ) klejone wikolem wymiary ok 58cmx38cmx40cm

subwoofer jest z tej samej płyty ale ma pare wzmocnień w środku ponieważ już przy 100watach płyty zaczynały latać :D te same wkręty wymiary 70cmx40cmx44cm

wyładzina to najtańsza wykładzina z komfortu za 7 zł/mkw przyklejana butaprenem

3.zwrotnica
    subwoofer nie ma gdn też natomiast gdwt ma ale sam nie wiem na ile cięcie :P:jest to zwrotnica z starych niem9ieckich kolumn brauna 12db/okt
    (kolumny te miały 8 om wysokotonówke kopułkowa i 70 wat więc zwrotka pasuje idealnie )nie ma żarówki na pierwszej imprezie ze 100razy mi sie mikrofon sprzęgał na wysokich tonach przy fullu na wzmaku ( piszczało strasznie:D)ale nic nie ucierpiało ku mojemu zdziwieniu:wow: więc zostaje jak jest :D
    okablowanie to jakieś kable z rozebranej pralki wiatka :D ważne że maja średnice 1,5mm do kolumn więc w sam raz

bass reflex w subie 2xś 7 cm długośc nie pamiętam już :D a w satelitce jeden śr 7 cm długośc 2,5 cm

4.to co najlepsze odsłuch :D:D
    zacznijmy od wad :] moim zdaniem sprzęt ma maló sednich tonów dosyć niby gdn 25 ciągna do 3 khz ale coś mało wokalu tylko um cyk um cyk ( może to moje subiektywne spostrzeżenie tylko :D)

a zalety ... całóśc jest na prawde głósna same satelitki spokojnie ze wzmakiem 2x50 wat moga nagłaśniać imprezy w blokach grać do kotleta na dworze a w małych pokojach robią zagłade :lol: bas jest raczej udniący a wytłumacze o co chodzi. początkowo strojenie było 40 hz bas był miękki miły dla ucha ale strasznie cichy głósniki latały jak głupie wzmacniaczowi brakowało mocy bas podbity na fulla a i tak grało cicho ( w plenwerze była tragedia zero basu ) wqrzyłem sie i wywaliłem wyloty teraz strojenie jest chyba gdzieś w okolichach 50-70 hz wbas jest walacy i głóśny bardzo głósniki nie szaleja a że mikser dół na 100hz podija to nie trzeba robić na fulla bas na +5 sie zrobi i już jest ogromna róznica :D wysokich tonów jest bardzo dużo są dosyć piskliwe ale łósne nawet w plenerze sie pięknie niosą

subwoofer w małym pomnieszczeniu gra tak sobie :D jest głosny ale mułowaty robi praktycznie bezkształne buuu ( ale łęb urywa nawet na wzmaku 50 wat :D) w dużym pomieszeniu gra po prostu ideał głósno nisko impulsywnie na prawde pięknie.... w plemerze gra stukowo łup łup ł€p praktycznie czasem coś tam zabuczy ale bardzo głósno aż rusza ziemia nawet na słabym wzmaku :D

całóśc gra po prostu super :D

ogólnie sprzęt mam już z 0,5 roku ale wykończyłem go dopiero wczoraj nie wyszło xa ładnie krzywopodocinałem wykładzine porobiły sie zadziory poskąpiłem na butaprenie i trzeba gdzieniegszie poprawiać ale i tak mi sie podoba :D

gra super z 10 imprez już grał prawie same malutkie plenery ( działeczka dyska typu sunrise :D)napędzam go moim przerobionym forte na 2x100 i jestem na prawde zadowolony :D

5.kosztorys czyli najmniej przyjemna częśc :(
    gdn 38-300-4AE 192 z przesyłka
    gdn 25/60x2=80 zł
    gdwt 9-150-8pj x2 32 zł
    płyta darmo
    wykończenie ( narożniki butapren wikol wkręty wykładzina itd) ok 100 zł

rrazem ( nie liczać płyty wiadomobo miałem darmo :D) około 400 zł myśe że na prawde warto

przepraszam za jakośc zdjęc ale nie mam innej możliwosći jak komórka w dodatku mam za maó miejsca żęby porządnie to ująć a fotograf ze mnie marny :D:D:D wiem że słabe ale nic nie poradze lepszych nie bedzie ......

Cool? Ranking DIY
    About Author
    micho a
    Level 35  
    Has specialization in: elektronika mechanika kombinatoryka
    micho a wrote 3337 posts with rating 131, helped 183 times. Live in city zd.-wola koło łodzi. Been with us since 2004 year.
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W satelitach widze w sumei otwory stratne - ale moze tak gra najlepiej (jak wysoko strojony BR).

W sumie bez zastrzezen, ale jednak ladniej wyglada, jak :
    - w satelitach glosiniki blizej siebie sa,
    - w subie BR przynajmniej na tej samej wysokosci, tak jest wrazenie chalturstwa - jakbys nie potrafil dwoch dziur walnac na tej samej wysokosci...Z przyczyn funkcjonalnych lepiej dac przy rogach "podlogi" wyloty BR, glosnik wyzej... ale to w sumie nie jest istotne (nikt by nie kopnal w glosnik).
    djbolo
    Level 31  
    To co mi sie nie podoba - za bardzo porozsuwane glosniki w satelitach, no i dales ciała z tymi nierownymi BR :D

micho a wrote:
    ogólnie sprzęt mam już z 0,5 roku ale wykończyłem go dopiero wczoraj nie wyszło xa ładnie krzywopodocinałem wykładzine porobiły się zadziory poskąpiłem na butaprenie i trzeba gdzieniegszie poprawiać ale i tak mi się podoba

Zapewne wyciales odrazu siatke, ja wycinalem dopiero przy przyklejaniu i wyszlo lepiej.
    Anonymous
    Anonymous  
    micho a
    Level 35  
    tomaszo tak własnie gra najlepiej pisałem bo głósno i wychylenie jest jakieś normalne a basu jeszcze jest

no te br przyznaje sie że do dupy:D ale ten sub powstał cały bez oklejania w 3-4 godz z pocięciem płyt bo ledwo przyszedł gdn 38 a kumpel zadzwonił że wieczorkiem bibka w plenerze :d wiedziałem że satelitki nie dadza rady to bum szybko na działke deski wyrzynarka skręcane na szybko wszystko ( szczerze mówiać :D) na odwal sie żeby zdążc :D:D

z br no to już kwestia gustu ..... ponieważ subwoofer jest nie sześcienny tylko prostopadłóścienny to danie br po rogach pod łosnikiem dało by głupi moim zdaniem efekt dużej niewykorzystanej przestrzeni nad głósnikiem ito by mnie sie nie podobało :D

odnośnie głósników w satkach nom kwestia gustu w sumie tu lepiej by wyglądało jak 2 br pod głósnikiem i gwizdek nad ale już poiptokach :D

Moderated By ankuch:

Proszę o większą dbałość w pisowni.

chaka
    kolumny na male iprezy maja grac a nie wygladac wiec wszystko ok:) A te rzekomo krzywo wyciete beery to efekt kilkudniowych mozolnych wyliczen(jeden kalkulator sie zawiesil a w drugim stopily sie przyciski) ktore mialy na celu uzyskanie prefekcyjnego strojenia oraz odpiweidnie ukierunkowanie wydobyweajacego sie z nich powietrza tak aby podrywalo ono krotkie czesci garderoby u plci przeciwnej uczestniczacej w imprezach:P:P:P (micho sie nie przyznaje bo zaraz bylaby masa pytan a tu patent sie kroi:P - stad ta gadka "nie chcialo mi sie " "bardzo sie spieszylem:P")

Micho te gdny 25 na twardym resorze to takie jak ten?

mój zestaw 2.1 ( sub stx satelitki stx+gdn tonsila)
    Jasie-k
    Level 19  
    Micho jesteś mistrzem partyzantki lepszym ode mnie. Głośniki krzywo, otwory każdy na innej wysokości i nierówne oklejenie. Skoro jednak gra dobrze to chyba najważniejsze. Bardziej ciekawi mnie jakim cudem wydusiłeś z forte 2x 100W. Ja dopiłowałem je do 200 W w mostku i dałem mu spokój.
    Pozdrawiam
    Kwaczor

Te GDN na twardym to moj wymysł. Membrana na zawieszeniu z tkaniny impregnowane, mozna dostac np. w Pabelu. Reszta bebechów jest od oryginalnego. Gra przywoicie.
    micho a
    Level 35  
    to proste forte 201 ma 200wat 8 om czyli jest zbudowany z 2 końcówek po 100wat 4 om ( gdyby nie zasilacz i lepsze xchłodzenie to w związku z tym że przy mostkowanie moc rośnie 4x by miał 400wat 4 om )

on ma sporo ponad 2x100 po wymianie elektrolitów na nowe i ciśnie niemiłóśierne :D może kolumny mi sie nie udały ale w wzmakach siedze 3 lata troche uczył mnie janek i wiem co robie :D

i chaka ma racje :P: dla mnie i tak sa ładne i ważne że mi sie podoba kolegom też a że wasze wtmogi większe :D to nic nie poradze

ja ładniej nie okleje nie umiem nie mam narzędzi pieniędzy mało ( teraz to dziura budżetowa :D) br nie poprawie bo płyty nie ma trudno niech sypie sie krytyka :D:D

graja super i to sie liczy mam je od 0,5 roku i na granie nikt nie narzeka :D
    chaka
    Nie wymieniaj plyty calej, szkoda materialu - przeciez to pod koc idzie. Dotnij koleczko wklej na wikol, przukrec deseczke od spodu i tnij nowa dziure.
    _eddie_
    Level 33  
    Co sie zmienia w tym gdn po wymianie na twarde zawieszenie? Jak to gra (mam pare jeszcze do naprawy i mysle o twardym zawiechu)?
    Jasie-k
    Level 19  
    Wiem, że masz większe doświadczenie w budowie wzmaków ale w sprawie forte śmiem cie poprawić: ono ma 200W ale na 4 ohm w mostku co po rozdzieleniu da 2x60 przy 4 ohm albo ew. 2x100 przy 2 ohm. A że fajnie gra to żadna tajemnica mówię to jako były właściciel podobnej machiny to w końcu mostek. Jak się mylę to jeszcze raz proszę popraw może to jakis zupełnie inny model. Acha i tak z ciekawości to ty łączysz te koilumny i suba tylko pod jednego wzmaka?
    Pozdrawiam
    djbolo
    Level 31  
    _eddie_ wrote:
    Co się zmienia w tym gdn po wymianie na twarde zawieszenie? Jak to gra (mam pare jeszcze do naprawy i mysle o twardym zawiechu)?

Cms, a Cms ma wplyw na fs, Qms i Vas. Z kolei fs na Qes. Ostatecznie zmienia sie praktycznie wszystko...
    _eddie_
    Level 33  
    Dobra dobra :P ale jak to potem gra ? :)

Idzie tam zaaiplikowac inne cewki - u mnie mam na papierowych karkasach :( ?
    djbolo
    Level 31  
    SPL oraz dolna f wzrasta. Najczesciej tez spada EBP. tak wiec warto zadbac by glosnik mial dobry naped, a nie np. Alphard z Bl poziomie ledwo 5...
    Jasie-k
    Level 19  
    Nie musisz nikogo sprowadzać przekonałeś mnie i to konkretnie. Widzę teraz że ten wzmacniacz ma z forte 101 tylko wspólną nazwę. Pozostaje tylko czekać aż zrobisz tego wzmaka do suba. Jak się napatrzę to może także sam coś w końcu zrobię bo narazie tylko grzebię w gratach pokroju vermony.
    Pozdrawiam
    micho a
    Level 35  
    teraz zasilam sam sub forte 201 co prawda forte jest w takim układzie przeciązony ale nie katuje go na full tylko z umiarem tak aby na dłuższy okres nie przekraczać 100wat/8om ( 200wat 4 om ) i łómot jest niezły :D:D na razie nie sprawadzałem na fulla satelitki zasilam moderato 401 ( 40 wat 8 om ) ale sygnał idzie na nie praktycznie bez basu .....

wydaje mi sie że teraz jest sporo głósniej pozatym bas jest mieciutki bo sygnał idzie przez zmodyfikowane wejście gramofonowe co w sumie wycina większośc wysokich i podbija bardzo mocno niskie :D
    micho a
    Level 35  
    ten zestaw już tyle przeżył impr tonąl we wszystkim (rzygach browarze wodzie :D:D:D) każdy transport że w sumie polubiłem go ale jest za cięzki i są problemy z transportem pozatym mam za mocne wzmacniacze tak więc daje fotki pożegnalne.........idzie na sprzedaż ............

generalnie przez ten kawał czasu nic sie nie zmieniło ....tylko w subie br jest prostokątny :D

jak ktoś jest chętny na pw proszę
    DJ_Czyżyk
    Level 18  
    Hmm, sprzedajesz???
    A zdradzisz nam na forum na czym bedziesz gram teraz?? :D
    Jakis projekt w glowie, czy moze juz zrobiony :)
    Pozdro!!!
    micho a
    Level 35  
    nie wiem ten zestawik gra fajnie ale zaczynaja sie coraz większe sale i pracuje na granicy możliwości (sub 250wat a satki..............nie katuje ich one maja tylko 120 wat łacznie a elektronika pociśnie 250 :D:D: ale nie katuje ich po co :D)

ostatnio wieeeeeelka sale gimnastyczna grałem na tym i 230 osób :D:D:D dało rade :D

planów mam tysiące nie chce zdradzać póki nie sprzedam tego:D ( a to chyba nieprędko nastąpi mam 100% kilenta na kolumny ale nie chce sprzedawać samych bo do następnych sub mi nie bedzie potrzebny i braknie mi kasy na następne :D