Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opticum HD X8 zamrożony po uruchomieniu

24 Mar 2017 21:33 1470 7
  • Poziom 8  
    Tak jak w temacie, dekoder po włączeniu nie reaguje na pilota przez ok 2 min . Wgląda to tak jakby w pilocie nie było w ogóle baterii, później sytuacja sie stabilizuje ale szału nie ma.
    Nie wiem co może byc tego przyczyną? Aktualizacja nie pomogła , reset do ustawień fabryczny również nic nie pomógł.
    Moze ktoś ma linka do softu alternatywnego?
    PS: założyłem nowy temat zgodnie z sugestią moderatora
  • Poziom 32  
    daami78 napisał:
    dekoder po włączeniu nie reaguje na pilota przez ok 2 min .

    Dekoder włączasz do sieci czy z czuwania? Bo jeśli z czuwania to skoro pilot nie działa to pewnie z klawiatury lokalnej.

    Co to jest, pytanie, czy stwierdzenie?
    Regulamin p. 3.1.11.

    Edit. I jedno i drugie ale bardziej pytanie zatem jest pytajnik :wink:.
  • Poziom 8  
    Dekoder włączam z czuwania pilotem, po włączeniu ustawia sie na kanał 11 czyli TVP1 i na tym działanie pilota się chwilowo kończy gdyż nic nie można zrobić przez ok 2 min .
    Przyciski na panelu dekodera działają normalnie.
  • Poziom 32  
    Spytałem bo jeśli sprzęt zaczyna działać dopiero po czasie może to sugerować wyschnięte elektrolity. A co się dzieje jak już pilot zacznie normalnie działać i spróbujesz go wyłączyć i włączyć pilotem? Co do softów alternatywnych to pewnie istnieją wystarczy wpisać w google "Opticum HD X8 firmware". Jest coś na DVB upload. Problemem może być to, że jest to sprzęt parowany z kartą i po zmianie oprogramowania na alternatywne parowane kanały mogą przestać świecić... Generalnie tuner dobrych opinii nie ma. Nie podam linka do innego forum ( bo jest to niemile widziane) ale zacytuję
    "
    Dekoder OPTICUM X8
    2012-02-03, 21:27
    Witam

    Zdecydowałem się napisać posta na forum . Wydaje mi się że n jako podmiot odpowiedzialny za dopuszczenie tego dekodera do sprzedaży wraz ze swoją ofertą , powinno zabrać głos i ustosunkować się do zaistniałej sytuacji.

    Zacznę tak:

    Przesiadłem się ponownie na ofertę na kartę. Kupiłem sobie dekoder OPTICUM x8. Posiadam ten dekoder przeszło miesiąc. Zastanawia mnie co skłoniło n , do dopuszczenia do sprzedaży tego sprzętu. Programiści firmy GLOBO nie są w stanie w żaden sposób poradzić sobie z doprowadzaniem dekodera do porządku.

    W dekoderze nic nie działa prawidłowo. Tak , uprzedzając zdania na temat taniości ... Wiedziałem że kupuje sprzęt prosty, pozbawiony wodotrysków i zbędnych mi bajerów. Zachęcony reklamą na stronie nki zamówiłem dekoder w BOK. Chciałem dostać prosty sprzęt z funkcją PVR Ready. Wiedziałem że nie będzie miał cukierkowej grafiki, złącza Ethernet, DVB-T, i tysiąca innych bajerów które posiada droższy o 100 zł ADB. Mając na uwadze markę N i to że firmuje ona tylko dobry sprzęt kupiłem "cacko od GLOBO" Co dostałem ?

    Dostałem dekoder w którym:

    1) EPG działa jak chce, generalnie po włączeniu trzeba trzymać 5 minut na 1 kanale żeby się jako tako uzupełniło.
    2) Nie działają w ogóle belki informacyjne podczas przełączania
    3) Nagrywa w kratkę, raz tak a innym razem nie ...
    4) Co rano dekoder włącza się i zawiesza , trzeba robić reset poprzez odłączenie od prądu
    5) Lista nagrań to koszmar. Nie zawiera podstawowych informacji. Nie mamy tam tytułu nagranej audycji, opisu tej że, itp. Jest tylko data, godzina rozpoczęcia i nazwa kanału z którego COŚ nagrano.
    6) Dekoder nie potrafi nagrywać z zachowaniem time-shift
    7) Nagminnie wyrzuca komunikat o zmianie na liście kanałów , dajesz tak a on usuwa ci wszystko co sobie samodzielnie wyszukałeś. Kasuje listy ulubionych ... Dzięki Panie że nie czyści dysku.

    Wad można by wymienić więcej. Żeby nie być gołosłownym daję dwa przykłady:

    Lista nagrań:

    Belki informacyjne:


    Proszę przedstawicieli n o przekazanie sprawy do działu technicznego n. Niech n może wymusi na podmiocie odpowiedzialnym za produkcję dekodera jego naprawę, a właściwie jego oprogramowania. Dla mnie n i oferowane przez nią dekodery zawsze były synonimem jakości i technologii na najwyższym poziomie. Darząc n zaufaniem co do jakości oferowanego sprzętu skusiłem się na zakup dekodera OPTICUM.

    Srogo się zawiodłem , jeżeli nic się nie zmieni po okresie doładowania wracam do dekodera od ADB.

    Pozdrawiam"
    Na koniec jeszcze Link
  • Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź .
    Powyższa sytuacja powtarza się po każdorazowym wyłączeniu pilotem w stan czuwania i ponownym włączeniu trzeba odczekać ok 2 min żeby dekoder zaczął przyjmować komendy z pilota.
    Kontaktowałem się z firmą Globo ale ich dział wsparcia technicznego to jakaś porażka, potarfia tylko powiedzieć tyle "proszę przywrócić sprzęt do ustawień fabrycznych" . Normalnie ręce opadają
  • Poziom 32  
    daami78 napisał:

    Powyższa sytuacja powtarza się po każdorazowym wyłączeniu pilotem w stan czuwania i ponownym włączeniu trzeba odczekać ok 2 min żeby dekoder zaczął przyjmować komendy z pilota.

    Rozumiem, że kiedy sprzęt długo chodzi i pilot działa względnie normalnie wyłączenie do czuwania i natychmiastowe włączenie i znowu te dwie minuty. Nie napisałeś kiedy i w jakich okolicznościach usterka się pojawiła. Naprawiałem kiedyś taki dekoder i bez anteny nie uruchamiał się w ogóle. Po włączeniu był komunikat o ładowaniu jakichś danych czy inicjalizacji i pasek postępu. Dopiero kiedy doszedł do końca tuner można było normalnie użytkować. Bez sygnału pasek w ogóle nie startował i tuner czekał na sygnał. Mam pewną teorię ale najpierw odpowiedz na moje pytanie kiedy się to zaczęło, bo rozumiem, że kiedyś tuner działał względnie normalnie...
  • Poziom 8  
    Tuner ma niecałe 2 miesiące problem zaczął się po aktualizacji a bynajmniej takie odnoszę wrażenie, robiłem niejednokrotnie reset do ustawień fabrycznych ale bez rezultatu.Działanie tego pilota pozostawia wiele do życzenia , musi być skierowany centralnie w stronę dekodera żeby działal względnie normalnie. Do pozostałych funkcji dekodera nie mam zastrzeżeń bo jak na razie wszystko jest ok poza tym mankamentem z pilotem.
  • Poziom 32  
    daami78 napisał:
    po włączeniu ustawia się na kanał 11 czyli TVP1

    raczej na TVP1 HD. TVP1 (SD) jest jeszcze nadawany w DVBS ( dosył do hoteli, pensjonatów czy kablówek) ale już niedługo i zostanie przełączony na DVBS2. A na tym właśnie transponderze były właśnie dosyłane pewne dane do niektórych dekoderów Cyfry +. I jest to powodem wymiany przez NC+ starych Philipsów na nowszy sprzęt. Tuner jak piszesz ma dwa miesiące ale jest to już model nie produkowany. Piszesz, że problem powstał po aktualizacji. Rozumiem, że przez satelitę. Myślę, że w związku z tymi zmianami o których pisałem tuner oczekuje na jakieś dane i jeśli ich nie otrzymuje rusza dalej lub odwrotnie otrzymuje ale je przetwarza ( dlatego w tym czasie pilot jest nieczynny bo przełączając kanał odcięlibyśmy tuner od tych danych...
    Spróbuj jeszcze włączyć tuner z wykręconą anteną jak się wtedy zachowa. Jak wspomniałem ten co miałem do naprawy bez anteny nie ruszał wcale...