Witam wszystkich. Mam problem z ustawieniem rozrządu w samochodzie fiat ducato 1.9d. Jest to wersja z francuskim silnikiem DJY montowany również w citroen jumper i peugeot boxer. Otóż kupiłem silnik bez osprzętu , ponieważ w moim zerwał się pasek rozrządu i rozwaliło głowicę i całą resztę, a remontu nie opłacało się robić. Po zakupie nowego silnika przerzuciłem cały osprzęt ze swojego silnika , kupiłem nowy pasek rozrządu , ustawiłem go według schematu czyli zablokowałem wszystkie koła śrubami w odpowiednich miejscach, założyłem i naciągłem pasek. Po długich próbach odpalania wkońcu zapalił, ale bardzo kulał tak jakby tylko na dwa tłoki chodził i strasznie kopcił na biało. Postanowiłem, więc pokombinować z ustawieniem rozrządu i ustawiłem go tak że wałek rozrządu ustawiłem tak jak był i obróciłem wał główny o cały obrót aż do następnego zablokowania i ustawiłem pompę (jak wiemy wał obraca się 2 razy szybciej niż pompa i wałek rozrządu, wiec po jednym obrocie wału reszta nie będzie w tej samej pozycji co wcześniej, czyli wszystko schodzi się co 2 obroty wału). Na tym ustawieniu chodził już w miarę równo tylko trochę obroty falują i strasznie kopcił na czarno i ciężko zapala. Proszę wszystkich o pomoc w tej sprawie. Może ktoś się już z czymś takim spotkał, a może to nie tylko wina rozrządu?