Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Power Bank iWotto z BP na HT4936S cyklicznie przerywa zasilanie

rb401 27 Mar 2017 06:29 2796 6
  • #1 27 Mar 2017 06:29
    rb401
    Poziom 32  

    W sumie to nie wiem nawet czy to usterka czy "te typy tak mają".

    To wygląda tak:
    Power Bank iWotto z BP na HT4936S cyklicznie przerywa zasilanie

    Chodzi o to że ten power bank, przy obciążeniach mniejszych niż 200mA, co ok. 9s wyłącza napięcie wyjściowe na pół sekundy i ponownie włącza.
    Przy obciążeniu np. 500mA działa całkowicie dobrze tzn. dostarcza prąd bez przerw.
    Co dziwniejsze gdzieś w granicach 200mA układ miga ale jak się kostka lekko rozgrzeje to po jakimś czasie zaczyna działać w sposób ciągły.

    Niby to nie upośledza tego urządzenia w roli ładowarki, ale też zależy mi na korzystaniu z niego w roli zasilacza do płytek typu Arduino czy Nucleo, gdzie te przerwy całkowicie go z tego zastosowania wykluczają.

    I właśnie mam takie pytania.

    Czy w tym konkretnym rozwiązaniu tak ma być (choć wszystkie inne moje power banki, ale na innych kościach, bez problemu załączały się na stałe przy prądach rzędu kilkudziesięciu mA)? Może ktoś już z tym walczył?

    Czy ktoś z kolegów ma namiar na jakikolwiek fragment dokumentacji, aplikację itp. układu HT4936S? Lub może zna jakiś ścisły odpowiednik, lepiej udokumentowany.

    Na temat układu HT4936S nie znalazłem nic wartościowego, nawet u producenta, który do niego się nie przyznaje. Mam jeszcze słabą nadzieję że jakoś da się ten próg prądu zmienić (np. jest nieobsadzony R3, jakieś nogi na masę itp.) ale bez dokumentacji to niemożliwe.

    0 6
  • Katalog Megger
  • Pomocny post
    #2 26 Sie 2017 08:42
    adambicho
    Poziom 2  

    szfeihangda.com/index.php?case=archive&act=show&aid=82

    Wklej w przeglądarkę i daj wyszukaj

    Tutaj masz pdf...niestety po chińsku :D wyżej tabelki z opisem do układu masz ´´HT4936S-C0规格书_V1.0.pdf´´ klikasz i Cię przenosi.
    Ja chciałem obniżyć napięcie rozładowywania aku...przestaje rozładowywać przy nap 3.1V....a 18650 można rozładowywać do 2,5V i tracę dużo z pojemności

    mam nadzieje, ze pomogłem :)

    0
  • Katalog Megger
  • #3 26 Sie 2017 21:15
    rb401
    Poziom 32  

    adambicho napisał:
    mam nadzieje, ze pomogłem


    Dzięki wielkie za Twoje znalezisko! Nawet dużo nie szkodzi że po chińsku bo google daje radę z tym dokumentem.
    Wreszcie się dowiedziałem że "te typy tak mają". Bo niestety na większość parametrów nie ma się wpływu a Twoje i moje kłopoty to raczej kwestia koszmarnego rozrzutu parametrów produkcyjnych tych scalonych.
    Co prawda Chińczyk się asekuruje bo podaje większość wartości parametrów tylko jako typowe i właściwie nie ma się o co czepiać.
    Np. Twój problem że się wyłącza za wysoko, pozostaje wyłącznie Twoim problemem bo chińczyk deklaruje pracę do 2,8V ale tylko jako wartość typową. Trafiłeś po prostu na "mało typowy" egzemplarz.
    Ja za to trafiłem na mało typowy pod względem minimum prądu.
    No niestety, bo kość ciekawa ale raczej tylko na papierze.

    0
  • Pomocny post
    #4 27 Sie 2017 09:37
    adambicho
    Poziom 2  

    Układ bardzo fajny, u mnie daje rade z 1A w obie strony (ale obudowa musi być otwarta, inaczej spada do ok 700mA), tylko to napięcie min 3,2V dla baterii. Wł/wy u mnie tez jest, ale nie wiem przy jakiem prądzie, jak obciążałem samym miernikiem, to tak się działo, myślałem, ze to normalne, że ''głupieje'' z powodu małego prądu obciążenia i działa auto OFF. Z tym napięciem baterii, to są dwie wartości 2,8 i 3,2V, może to zależeć od tego numerku poprzecznego, w pdf jest 2500, ja mam 3300, może to właśnie minimalne napięcie pracy, czy coś...kto Chińczyka odgadnie hahaha
    szukałem, ponieważ miałem nadzieję, że uda mi się jakoś obniżyć to min Ubat. ale niestety nic z tego...
    aaa...jak pin 1 dasz do masy, to aku ładuje do 4,3V....normalnie do 4,15V....4,15 za mało...4,3 za dużo :D

    0
  • #5 28 Sie 2017 04:10
    rb401
    Poziom 32  

    adambicho napisał:
    Z tym napięciem baterii, to są dwie wartości 2,8 i 3,2V


    Jeśli mówisz o parametrach VUVLO i VUVLO_R to według "krzaczków" koło nich, pierwsza wartość dotyczy opadającego napięcia BAT (rozładowania) a drugi rosnącego. Czyli te VUVLO (2,8V) jest tym co Ciebie interesuje i nie ma tam jakiś wariantów. Co do numerka poprzecznego to jedynie ważne jest C0 co jest chyba wariantem (rewizją) kości opisaną tym dokumentem. Akurat mam taką dokładnie jak tam wymieniona. A te 2500 w tabelce to akurat minimalna ilość w opakowaniu (szpula), tak że to nie istotne.

    Próbowałem teraz funkcje latarkową, bo po miernej jasności świecenia nie pasowało mi te 50mA z dokumentacji. I o dziwo kość daje na tą LED 48mA (przynajmniej jeden parametr który się prawie zgadza) a tym razem to dioda użyta w moim egzemplarzu okazała się kiepska i świeci przy tych 48mA jak porządne przy 10mA.

    adambicho napisał:
    ale obudowa musi być otwarta, inaczej spada do ok 700mA


    Od spodu płytki, pod scalonym jest taki prostokąt pozbawiony soldermaski. Coś jakby miejsce na przyłożenie, przylutowanie jakiegoś radiatora, blaszki, by chłodzić okolice scalonego. Tak mi to przynajmniej sugeruje.

    1
  • #6 28 Sie 2017 21:17
    adambicho
    Poziom 2  

    rb401 napisał:
    Jeśli mówisz o parametrach VUVLO i VUVLO_R to według "krzaczków" koło nich, pierwsza wartość dotyczy opadającego napięcia BAT (rozładowania) a drugi rosnącego


    Czyli w czasie ładowania ''wy'' miałoby się włączać przy 3,2V...a przy rozładowywaniu przy 2,8V...ciekawe :) Niestety u mnie wyłącza się przy rozładowywaniu już przy 3,15V...wolę nie sprawdzać, kiedy się włącza hahahaa

    Ja opcji latarki nie miałem :D
    Dziś zastąpiłem to innymi układami i mam dalej 1A we/wy, rozładowywanie do 2,5V (wyłącza się wy) i wszystko w tej samej obudowie...trochę zabawy kosztowało, ale upakowałem. Obudowa jest na 4x 18650, ja zakupiłem 4x 3Ah samsung :D Dodam, że na nowych układach miernik wskazał mi 0,5mA w spoczynku :D czyli praktycznie nic. Otworki na chłodzenie zrobione...ciekawe jak będzie się sprawował nowy sprzęt :)

    Może uda mi się jeszcze włożyć coś, co mnie będzie ostrzegało o niskim poziomie aku...chcę, żeby mi wskazywało ok 1/4 max C, chociaż miejsca już brak :/
    Muszę jeszcze sprawdzić faktyczna pojemność ''po przetwornicach'', ale to dopiero jak dostane tester usb...poprzedni się spalił.
    Testowałem inna przetwornicę, którą chciałem włożyć w ten powerBank. Miała pracować od 2V na ''we'', ale po odłączeniu obciążenia tylko mi wyskoczylo 37V na testerze i zgasł :D oczywiście trochę sobie pokręciłem potencjometrem, a, że nic się nie zmieniało na ''wy'', więc bezmyślnie odpiąłem obciążenie 1A...i teraz czekam na drugi hahaha

    0
  • #7 27 Sty 2018 00:38
    rb401
    Poziom 32  

    Niestety nic nie udało mi się zmienić by można użyć tego powerbanku jako zasilacza np. do Nucleo. Zamykam temat.

    0