Witam.
Chciałbym przedstawić konstrukcję robota humanoidalnego o nazwie Damian (troszkę na wesoło).
Robot jest oparty na dość znanym projekcie Inmoov, lecz z wieloma dokonanymi przeze mnie zmianami.
Konstrukcja jest w pełni wydrukowana na drukarce 3D

Między innymi posiada:
- rozpoznawanie mowy, wszystkie języki (na razie realizowane za pomocą usługi google, trwają ciągłe próby ze SFINX)
- rozpoznawanie twarzy (biblioteki openCV, dwie kamery HD w oczach)
- rozpoznawanie przedmiotów (biblioteka SURF, Open CV)
- wykrywanie ruchu (czujnik PIR)
- kinnect (w tworzeniu mapowanie pomieszczeń, oraz przechwytywanie ludzkich ruchów biblioteka Open NI)
- wykrywanie stężeń gazów niebezpiecznych (czujniki serii MQ-135,MQ-2,MQ-3,MQ-4 i MQ-5)
- czujniki dotyku DIY (pomysł Gael-a , gąbka antystatyczna)
i inne (niestety nie mogę na razie wszystkiego wymienić TOP SECRET, przez poufne!)
Parę fotek z powstawania:

Co do konstrukcji, to zostały zmienione elementy takie jak:
- mechanizm sterowania palcami oraz obrotem nadgarstka,
- mechanizm szyi oraz obrotu głowy,
- mechanizm ruchu oczu,
- brzuch został na nowo zaprojektowany tak, aby robot mógł balansować tułowiem w dwóch osiach,
- miednica została też na nowo zaprojektowana (porusza się na przekładni planetarnej dzięki temu ruch jest szybszy i mniej stratny).
Dolna część miednicy posiada dodatkowo dwie przekładnie planetarne na obrót nóg, które są jeszcze w fazie projektowania.
Robot ma domyślnie poruszać się krocząc (mało efektywne, ale bajeranckie

Oprogramowanie robota oparte jest na programie myrobotlab, który łączy w sobie wiele języków programowania oraz gotowych skryptów.
Teraz to co trudniejsze, robot mówi w pełni po polsku i rozumie w naszym języku (jeśli to tak można nazwać). Napisałem prosty algorytm nauki, tak dobrze czytacie nauki. Damian analizuje wszystko co słyszy i wyszukuje w zdaniach konkretnych ciągów lub znaczeń. Nowe znaczenia lub ciągi (jeśli można to tak nazywać) są na bieżąco zapisywane w nie ulotnej bazie danych, można by o tym pisać i pisać, ale nie chcę się rozwlekać.
Damian potrafi uczyć się nowych twarzy i zapamiętywać je, dzięki ciężkiej pracy mojej Pani domu potrafi też odmieniać imiona osób z którymi rozmawia, oraz na tej podstawie odmieniać odpowiednio zdania do płci osoby z którą rozmawia.
Robot potrafi obsługiwać swoją skrzynkę mail, wie kiedy dostaje nową wiadomość, potrafi ją odczytać, a także wysłać zwrotną wiadomość lub całkowicie nową. Można też kazać mu wysłać wiadomość na jakikolwiek email i podyktować temat oraz treść (a przy okazji dołożyć fotkę tego co widzi robot). Można także kazać się obudzić o konkretnej godzinie (funkcja budzika), podać prognozę pogody, zadać na razie krótkie działania matematyczne, skorzystać z funkcji tłumacza jezyków oraz nie pamiętam ile tam jeszcze funkcji mu wpaprałem, bo jeszcze wiele do zrobienia.
Oto krótki filmik prezentujący część funkcji Damiana
Jeszcze dzisiejsze znaczy się jutro będą wczorajsze fotki tego co żem na razie zdziełał, oczywiście robione patefonem (niestety zawsze mam telefony z dziwnymi aparatami).

...kuperek ma po tacie ( sam sex

Zapomiałbym o części mechanicznej, w konstrukcji jak na razie znajduje się 10 szt. serw 40kg CYS, 2 szt. 9 gramowe serwa (oczy), 28 szt. serw MG-996, przetwornica step up 7A do zasilania MINI PC, bardzo wydajny jak na swoje zapotrzebowanie energetyczne Mini PC (i5 4200u, 4GB RAM, 256GB SSD, WIFI, BT, itd..) cały PC potrzebuje tylko 18W i pracuje przy napięciu 12V, 2x Arduino 2560 (do sterowania serwami oraz do odczytu stanu czujników), akumulator 6V 12Ah (domyślnie muszą być 2 szt.) Jak na razie akumulator bez obciążenia go PC potrafi wytrzymać bez problemu ok 4-5 godzin zabawy. Nad projektem pracuje już w międzyczasie od około roku, myślę że w tym roku Damian postawi już swoje pierwsze kroki. Niestety jak na razie nie widziałem aby w Polsce ktokolwiek zajął się tym projektem więc skrypty pisałem na nowo.
Początkowo korzystałem z gotowych skryptów Inmoov lecz stwierdziłem że możliwości projektu są dużo szersze i należy stworzyć wszystko na nowo i wg swojej wizji. Jak każdy projekt tego typu jest to syzyfowa praca i przechodzi ciągłe modernizacje konstrukcyjne oraz programowe.
Zgodnie z założeniem Damian jest dwu torowym projektem, a w przyszłości jego algorytm ma być wykorzystany do pełnienia funkcji inteligentnego domu (oczywiście ma być to osobna jednostka).
Cool? Ranking DIY