Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lexus RX300 pierwsza generacja - Komputer automatycznej przekładni biegów

lukasz726 28 Mar 2017 21:03 1962 6
    lukasz726
    Level 26  
    Gdzie mieści się w lexusie RX300 pierwszej generacji komputer automatycznej skrzyni biegów?
    gabik001
    Level 37  
    To będzie ten sam moduł co do silnika czyli Electronic Control Module - ECM (ECU jak zawał tak zwał). Znajduje się za schowkiem po lewej stronie modułu ABS (jest tego tam więcej ale są dwa duże moduły i ten po lewej to to czego szukasz).
    lukasz726
    Level 26  
    Dziękuję. Sprawdzę to jak odbiorę od mechanika samochód jutro. Proszę jeszcze o poradę. Jak zwolnię lub się zatrzymam na światłach to po rozpędzeniu ponownym już nie chce mi wejść czwarty bieg. Muszę zgasić samochód i odpalić ponownie żeby działało. Nie jest to za każdym razem, ale dość często. Teraz wstawiłem do mechanika samochód ponieważ mam uszkodzony wydech. On twierdzi że złe odczyty z sondy lambda to mogą powodować, de facto się praktycznie urwała przy którymś tłumiku. Czy to może być tego przyczyną? Jeśli nie to faktycznie będzie problem chyba w komputerze. Na diagnostyce wykrywa mi jakiś problem ze spalaniem stukowym i właśnie z sondą. Czy te usterki wszystkie mogą być od układu wydechowego?
    gabik001
    Level 37  
    Trudno mi powiedzieć. Mechanikiem nie jestem. Pomagam bratu czasem z warsztacie przy elektronice pojazdowej i co nieco wiem.
    Być może naprawa sondy pomoże ale po mojemu to coś z komputerem.
    lukasz726
    Level 26  
    Wszystko ustąpiło, błędy zginęły, ale skrzynia nadal nawala. Biorę się za komputer.
    gabik001
    Level 37  
    Najpierw bym sprawdził wszystkie sensory i elektrozawory związane ze skrzynią.
    lukasz726
    Level 26  
    Uszkodzony czujnik spalania stukowego który mieści się obok kolektora wydechowego. Odciąłem przewody, podłączyłem je pod drugi na wydechu i skrzynia zaczęła działać idealnie.