Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo DPP-42a3 - Niepełna treść obrazu po naprawie Y-SUS

martyman 28 Mar 2017 21:31 771 0
  • #1 28 Mar 2017 21:31
    martyman
    Poziom 9  

    Dostałem ten telewizor w stanie uszkodzonym - brak reakcji na ekranie.

    Panel: 42X4
    Zasilacz: YPSU-J014A
    Y-SUS: EBR42506901
    Z-SUS: EBR42538401
    CTRL: EBR42523801

    Po dokładnej analizie stwierdziłem uszkodzony moduł hybrydowy (STK795-813) na Y-SUS (hybryda ze zwarciem). Oprócz tego na zasilaczu wśród kondensatorów filtrujących napięcia wyjściowe masakra - większość z nich wybrzuszona (tylko te od Vs i Va wyglądały ok). Większość kondensatorów w zasilaczu wymieniłem. Hybrydę również.

    Po tych zabiegach pojawił się obraz. Było jednak trochę zielonych i czerwonych kropek. Skontrolowałem i skorygowałem wszystkie napięcia ustawiając zgodnie z informacją na panelu:
    Vs = 192V,
    Va = 60V
    Vy = 145V
    Vzbias = 150V
    Wszystkie napięcia na wyjściach zasilacza prawidłowe i bez tętnień - wszystko sprawdzone na oscyloskopie.

    Następnie po jakichś pomiarach uruchomiłem telewizor z odłączonymi przewodami łączącymi Y-SUS z Z-SUS - po kilku sekundach pyknięcie z okolicy Y-SUS. Ustaliłem, że zwarta jest hybryda i przepalony jeden bezpiecznik.

    Po wymianie tych elementów pojawia się obraz, lecz niepełny:

    Daewoo DPP-42a3 - Niepełna treść obrazu po naprawie Y-SUS

    To co do tej pory ustaliłem:
    - zasilacz pracuje prawidłowo; wszystkie napięcia prawidłowe i bez tętnień
    - napięcia Vy i Vzbias prawidłowe, napięcie 15V na Y-SUS również prawidłowe i bez tętnień
    - po uruchomieniu trybu auto-generator pojawiają się obrazy testowe, ale również z takimi czarnymi i białymi pionowymi pasami jak na zdjęciu powyżej
    - po odpięciu modułów X od CTRL nie ma obrazu, ale te jasne pionowe paski nadal są
    - po przystawieniu sondy do punktu testowego na Y-drive udało mi się uzyskać taki oscylogram:

    Daewoo DPP-42a3 - Niepełna treść obrazu po naprawie Y-SUS

    Mam tylko oscyloskop analogowy, więc nie wiem, na ile miarodajny jest pomiar nim, ale nawet na zdjęciu widać, że Vset-up wynosi ~300V (sonda 1:10, oscyloskop ustawiony na 10V), a Vset-down o czasie trwania ~120µs (oscyloskop ustawiony na 50µs), czyli wartości w przybliżeniu zgodne z manualem panelu.

    Czy ten oscylogram jest prawidłowy? Według manuala powinno być coś takiego:

    Daewoo DPP-42a3 - Niepełna treść obrazu po naprawie Y-SUS

    Nie wiem, czy moje przypuszczenia są słuszne, bo dość ciężko jest znaleźć w sieci fachowe informacje na temat plazm, ale nasuwają mi się takie wnioski, że Y-SUS funkcjonuje prawidłowo, a o wadliwe działanie podejrzewam Y-drive lub CTRL. Dodam, że niektóre drivery na Y-drive wydają się być chłodniejsze od pozostałych.

    I najważniejsze pytanie. Czy uruchamiając telewizor z odpiętym Z-SUS mogłem uszkodzić panel?

    0 0