logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostą lampową końcówkę mocy 10-20W dla 66,6MHz?

włuczykij 24 Lip 2005 19:34 2289 20
REKLAMA
  • #1 1678518
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    no walsnie chodzi o moc 10-20w sami wiecie taka pirackA PUNKOWA rozglosnia radijowa..... no myslalem o lampowej koncowce, lampy chyba mozna taniej znalesc?? widzialem troche na allegro. chodzi jeszcze zeby to bylo w miare proste w budowie
  • REKLAMA
  • #2 1678814
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Prostsza i łatwiejsza w budowie będzie końcówka tranzystorowa. Dodatkowo jeszcze bezpieczniejsza. Ale najważniejsze to pewne doświadczenie w takich konstrukcjach. Jeśli tego brak to lepiej zastanowić się nad kupnem czegoś gotowego.
  • #3 1678820
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Siemasz Kuba! To jednak zdecydowałeś się na tą rozgłośnie to fajno! Witaj w klubie. Ja też pracuję w eterze, ale na troszkę innych częstotliwościach hi! Mogę wiedzieć jaką antenę zamierzasz wykorzystać? Ja ci bym doradził zrobic ją w każdym bądź razie samemu. Jak niewiesz jak to pisz pomożemy. Ja też jestem w tym w lesie, ale w tej chwili buduję antenkę na 10 metrów. A jeżeli chodzi o moc to uważam że jak będziesz miał dobrą antenę to ci 10W w zupełności wystarczy. Pozdrawiam! Bartek.
  • REKLAMA
  • #4 1682849
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Mogę spytać na jakiej zasadzie i jakim sprzętem miałby się odbywać takie nadawanie bo jestem tematem zaintrygowany???
  • #5 1683725
    włuczykij
    Poziom 27  
    no winamp, mikrofon i jazda. na wsi mieszkam to jak tam wpadnie policja czy cos to odrazu cynk.... potem troche bardziejn rozbudowac. miedzy kompem a koncowka zastosowac przekaz radiowy malej mocy.... noo wiadomo o co grzmi
  • REKLAMA
  • #6 1684048
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    A nie lepiej nadawać w zakresie 88-108MHz? Przecież na "starym" pasmie i tak już nikt nie nadaje, a ludzie dawno poprzestrajali, albo powyrzucali odbiorniki.
  • #7 1684070
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Czyli mikrofon do głośnika i nadawać???
    Jak się tak cały czas nadaje to chyba jakiś dobry radiator i wiatrak. A co to milicji przeszkadza???
  • #8 1684578
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Witam
    Jeśli moge coś doradzić koledze. To proponuje ,aby kolega sobie dorobił do nadajnika cyfrową synteze z wyświetlaczem ,wtedy będzie kontrola nad pasmem i łatwo będzie można się troche przestawić. Drugą rzeczą ważną jest z ,której strony domu kolega umieści antene. Bo może się wydawać że odbiór niby dobry. A tak naprawde odbieramy szum stereo.
    To tyle z mojej strony pozdrawiam i życzę udanej rozgłośni.
  • #9 1691018
    włuczykij
    Poziom 27  
    no ok. a ma ktos projektas jakiegos fajnego nadajnika??? bym mial jakis punkt odniesienia
  • #10 1691486
    piraniamax
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Fajną częstotliwość sobie wybrałeś 66,6 chyba już nikt nie ma tego zakrasu na swiom radio a pozatym to są częstotliwości oblegane przez innych, odradzam nadawanie tam "bezpieczniej" jest juz na 88-108 :)
  • REKLAMA
  • #11 1691830
    włuczykij
    Poziom 27  
    mysle moze jednak zrobie nadajnik na "normalne" czestotliwosci. ma ktos projekt nadajnika stereo z jakims cyfrowym modulem nastawiania czest. nadawania?? chodzi o moc ok 10w.
  • #12 1692167
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! może żle mnie zrozumiałeś !! nadawaj na zdrowie ! na Forum jest trochę schem. szukajcie a znajdziecie ! pytajcie a będzie wam wyjaśnione !HA !! HA !! HA !! pozdrawiam !! ps jeśli chcesz mogą Ci na przesłać schem. kodera oraz syntezy . zaznaczam że nie jest to moja konstrukcja ! ps ps i jeszcze link http://www.pulsarfm.nl
  • #13 1693271
    włuczykij
    Poziom 27  
    no cosniecos czaje takie pojedyncze kwestie biorac pod uwage ze moje jezyki obce sa tragiczne.... tylko nie wiem jak z tego wszystkiego sklecic jedno urzadzenie
  • #14 1693299
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    szkoda że nie siedzę w nadajnikach bo chciałbym ci pomóc, ale nie zabardzo wiem jak. A mam pytanko. Na jaką antenę się zdecydowałeś?
    Bo chyba wiesz że antena to 3/4 sukcesu?
  • #15 1694060
    włuczykij
    Poziom 27  
    pewnie dipol. otwarty??
  • #16 1694395
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Witajcie Panowie. Jako prawdziwy "Księżycowy wędrowiec" zawsze w nocy włóczę się po Internecie i trafiłem na Wasze "plany". Powiem szczerze, usmiechnąłem się troszeczkę bo i ja kiedyś coś takiego chciałem zrobić, ale na szczęście nie zadziałało. Chciałbym Wam jakoś pomóc, ale muszę zacząć od początku. Nieprawdą jest, że wymienione częstotliwości są wolne. To, że nikt tam nie nadaje nie oznacza, że są one zapomiane przez Boga i ludzi i wszystko wolno tam robić. To są NA RAZIE częstotliwości rezerwowe. np. na wypadek wojny, klęski żywiołowej, jakiegos ważnego wydarzenia itp. Z tego co wiem jest planowane przydzielenie części tego pasma Krótkofalowcom, ale kiedy to nastąpi? nikt nie wie. Dalej. Nadawanie bez licencji a szczególnie nadawanie gdziekolwiek, jest ciężkim naruszeniem prawa. Ja to rozumiem tak: Jeśli ktoś jedzie 180 na godz. przez miasto bo wiezie np. dziecko z wypadku do szpitala, na ratunek to jest to oczywiste ryzyko, ale UZASADNIONE. Natomiast naruszanie prawa dla zgrywy, czy dla?,....bo ja wiem czego?? no - np. z nudów!?- jest chyba niepoważne. Jednak żal Waszej wiedzy i zapału. Tym bardziej, że w Waszej dyskusji jest dużo wiadomości, Tylko trochę nieuporządkowanej. Czy nie pomyśleliście kiedykolwiek, aby z Waszymi marzeniami wstąpić do klubu krótkofalarskiego? Jest tych klubów dosyć dużo w Polsce. Są tam ludzie przy których wiedzy wymiękają wszyscy strażacy, CB -iści i policjanci razem wzięci ze swoimi radyjkami. Zamiast 10 watt otrzymujecie 150 a później jeszcze dużo, dużo więcej. Możliwość nadawania na CAŁY ŚWIAT, na wszystkie możliwe sposoby. Nie wiem czy wiecie jakie to uczucie usiąść przy radio, które ma 25 pokręteł ze 30 różnych guziczków na widok którego zwykły śmiertelnik blednie i wyjść w eter np. z łącznością przez księżyc, albo satelitarną. Pogadać sobie z gościem z Japonii, albo z Wenezueli, lub po prostu z kumplem, który jest na wakacjach w drugim końcu Polski. Który z Waszych kolegów wie jak wygląda antena np. szczelinowa, spiralna czy koszowa? Już sama ta wiedza ustawia Was na innej półce. Sami będziecie sie śmiać jak przypomnicie sobie plany o 66,6 Mhz. Tak a propos a w jakiej modulacji i polaryzacji chcielibyście tam nadawać? Chyba jednak lepiej w klubie. Jeszcze się nie zdarzyło aby jakiś krótkofalowiec odmówił, pomocy, bo ich na całym świecie obowiązuje HAM Spirit tzn. pomoc dla wszystkich i uczciwość. Spróbujcie a zobaczycie. Jeszcze wam coś powiem, że w krótkofalarstwie każdy z was dostanie jakby nowe imie, SWÓJ ZNAK, jedyne NA CAŁYM ŚWIECIE i nawet 10 lat po Waszej śmierci nikt nie może go używać a rozmawiać można absolutnie z każdym gdyż istnieje międzynarodowy język taki sam dla japończyka, Eskimosa czy kogokolwiek. Tym międzynarodowym językiem jest TELEGRAFIA. Z maleńkiej mocy można dogadac się z każdym na drugim końcu świata. Czy nie warto? a łącznosci przez satelity? otrzymujecie prawo nadawać w kosmos! Można też przez komputery, lub nawet przez telewizję. Są tam bardzo różne specjalizacje tak, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zamiast tracić czas na śmieszne 66,6 Spróbujcie inaczej. Pozwólcie, że na zakończenie pożegnam Was w tym międzynarodowym języku, który zna każdy telegrafista na całym świecie: Vy 73 TNX FER ALL to znaczy: serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wszystko. Moon voyager
  • #17 1694506
    kosmaty
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    No a myślałem że krótkofalowcy już wygineli.
    Nadawać jest bezpieczniej na częstotliwości tej starszej bo 88-108Mhz jest oblegana przez stacje regionalne itd... Może to spoowodować konsekwencje prawne jak np najedziesz na Radio Maryja to ci staruszkowie w okolicy dopiero popalą hehe. Na tej niskiej częstotliwości jest pusto.
    Co do nadajnika to możesz kupić już gotowy na allegro o mocy 100mW cyfrowy(gotowy jest lepszy bo dobra selektywność, duże tłumienie skrośnych,stereo) oraz zrobić do tego dopalacz 4~10W lampowy czy tranzystorowy własnej roboty. Większej mocy nie polecam bo to ci nic nie da lepiej wystaw wyżej antenę i dobrze trzeba ją dopasować do obwodu.

Dodano po 11 [minuty]:

Oczywiście w moim poście nie chciałem urazić krótkofalowców , bo sam byłem w klubie. Tylko , że teraz mało ludzi spędza czas przez radiem , dzisiaj to komórki,internet itd.. , coraz mniej ludzi chcę zdawać egzamin na kategorię A. Nawet CB już nie to samo na 28 w większości cisza.
    Tęsknię za tamtymi czasami , kiedy wszystkie kanały były pełne ciekawych ludzi...
    A wy?

Chciałem dodać, że nie namawiam nikogo do umyślnego łamania prawa.
    Czytałem przed chwilą regulamin Elektrody.
  • #18 1694963
    włuczykij
    Poziom 27  
    to juz zamieszaliscie i nie wiem czy robic ten nadajnik, czy nie....
  • #19 1695027
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Witam
    Wszystko zależy czy to będzie pierwsza twoja konstrukcja z techniki radiowej jeżeli nie to rób własny nadajnik. Będziesz miał satysfakcje że sam coś zrobiłeś.
    pozdrawiam
  • #20 1695094
    Żytni
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Taki pomysł to jakbyś zrobił sobie samopała i walił z niego do tarczy namalowanej na prześcieradle. Z mocą 20W jesteś słuyszalny w promieniu ok.100km. Będziesz też zakłócał pasmo o dwa, trzy, cztery razy większej częstotliwości oraz na innych dziwnych częstotliwościach gdy pasożytniczo Ci się wzbudzi stopień mocy a Ty nie będziesz nawet wiedział o tym. Namierzenie Ciebie z tym Twoim sprzętem to jedynie kwestia czy się komuś będzie chciało i nie licz na to że zdażysz się schować. Można sobie dłubać względnie bezpiecznie z moca nawet 0,1W w tym sensie że choć to niezgodne z prawem - raczej tą mocą samolotu nie strącisz a słychać Cię będzie nieźle jeszcze w promieniu wielu kikometrów.
  • #21 1696234
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Jak narazie to pasmo ktore wybrales jest ciagle pod nadzorem stosownych sluzb.
    Pozatym jezeli w odleglosci 50 km masz jakies miasto wojewodzkie to nie ryzykowal bym na twoim miejscu.Przy dzisiejszym sprzecie jaki posiadadaja sluzby nadzorujace prace w eterze po 10 sekundach maja twoje scisle namiary z dokladnoscia do centymetrow.
    I nawet nie bedziesz wiedzial gdy u dzwi stanie zaloga "G"
    Pozatym nie znajac zagadnienia nadajnikow sam sobie biedy napytasz.
    Tym bardziej ze jak wiesz sa nadgorliwi ktorzy zglosza gdzie trzeba.
    Nawet nadajnik malej mocy do 10 W niedokladnie wykonany zle ekranowany promieniuje w.cz.
    Czyli siedzac kolo takiego czuj sie jak bys siedzial w mikrofalowce.
    Predzej czy pozniej ugotujesz sobie co trzeba na twardo.
    Kolejna sprawa sporzyj sobie w przydzialy czestotliwosci. Nawet na gornym pasmie UKF 88-108 masz duze prawdopodobienstwo szybkiego namierzenia.Wystarczy nieduze niedopasowanie do anteny a caly "syf" idzie w eter zaraz za ukf-em jest pasmo lotnictwa cywilnego.
    Jak tam Cie uslysza to murowanego masz prokuratora za spowodowanie powszechnego zagrozenia w ruchu lotniczym, na dolnym 65-74 teraz ma pracowac wojsko tak ze znow jestes pod obstrzalem.

Popieram kolege ktory wspomnial o krokofalowcach ale tych nie nalezy mylic z CB-stami co prawda i posrod nich trafiaja sie osoby przestrzegajace zasad ale wiekszosc kupila CB poto by szpanowac pannie lub kolesiom.Kupuja gigantyczne dopaly a potem dziwia sie ze ich scigaja co niektorzy za "wchodzenie" w TV.
    Wcale sie nie dziwie scigajacym i sam takim nakazal bym prawna konfiskate sprzetu.

Domyslac mozna sie i w tym przypadku nie chodzi o nic innego jak szpan i popisanie sie tym co ja zrobilem (jaki ze mnie kozak).
    Dla mnie nie ma zadnego sensu udzielanie pomocy w lamaniu prawa.
    Uwazam ze post powinien zostac zamkniety przez moderatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostej lampowej końcówki mocy o mocy 10-20W na częstotliwość około 66,6 MHz, przeznaczonej do nieformalnej, niskomocowej rozgłośni radiowej. Uczestnicy sugerują, że prostsze i bezpieczniejsze w budowie będą końcówki tranzystorowe, zwłaszcza dla osób bez doświadczenia. Poruszono kwestie doboru anteny – zalecany jest dipol, a dobra antena może pozwolić na efektywne nadawanie nawet przy mocy 10W. Wskazano na ryzyko prawne związane z nadawaniem bez licencji, szczególnie na wybranym paśmie 66,6 MHz, które jest pasmem rezerwowym i pod nadzorem służb. Zalecane jest rozważenie nadawania w standardowym paśmie FM 88-108 MHz, choć tam jest większa konkurencja i ryzyko zakłóceń. Poruszono też temat cyfrowej syntezy częstotliwości z wyświetlaczem dla lepszej kontroli nad nadajnikiem. Wskazano na możliwość zakupu gotowych nadajników niskiej mocy (np. 100 mW) i budowy własnego wzmacniacza lampowego lub tranzystorowego. Podkreślono konieczność dobrej ekranizacji i dopasowania anteny, aby uniknąć niepożądanych emisji i zakłóceń. Ostrzeżono przed konsekwencjami prawnymi i technicznymi, takimi jak łatwe wykrycie lokalizacji nadajnika przez służby oraz ryzyko uszkodzenia sprzętu i zdrowia przy nieprawidłowej konstrukcji. Wskazano na dostępność schematów i projektów nadajników na forach i stronach internetowych, np. http://www.pulsarfm.nl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA