Witam.
Proszę o pomoc w doborze anteny LTE.
Sprzęt:
Modem HUAWEI E3372 HiLink
Router TP-Link TL-MR3420 v2
Antena: brak
Dostawca:
PLAY, Internet S
Parametry z modemu:
RSSI: -69dBm
RSRP: -93dBm
Sieć: LTE
"Siła" 4/5 kresek
Speedtest OOKLA (godz. 23:45):
PING 44 ms
POBIERANIE 8.83 Mbps
PRZESYŁANIE 5.17 Mbps
- Jarosław (37-500), okolice ul. Strzeleckiej
- Z pewnego miejsca przy elewacji domu, mam bezpośrednią widoczność na komin Zakładów Mięsnych (Przemysłowa 2)
- Odległość około 0,9-1km w linii prostej (do komina na którym jak wstępnie rozeznałem jest BTS)
- Modem jest wpięty bezpośrednio w router, bez HUB'a
- Router stoi w pokoju, obecnie ok 2m od okna (nie od strony Komina), ze względu na optymalną transmisję WiFi po całym domu. W uzasadnionym przypadku mogę dać router bliżej okna.
- Komputer połączony jest przez WiFi z routerem
Opis:
Zależy mi na poprawieniu transferu, a w głównej mierze na lepszej stabilności połączenia. Spektakularnych wyników nie oczekuję bo pewnie router i tak będzie "wąskim gardłem" - tak więc budżet na antenę chciałbym aby pozostał możliwie jak najniższy.
Do punktu z którego mam bezpośrednią widoczność (dach nad dostawionym garażem) na Komin ZM jest ok 4m, licząc od najbliższego otworu w ścianie (okno w łazience). Aby zachować w miarę optymalne umiejscowienie routera, potrzebowałbym ok 10m przewodu miedzy anteną a modemem.
Proszę o pomoc w doborze anteny LTE.
Sprzęt:
Modem HUAWEI E3372 HiLink
Router TP-Link TL-MR3420 v2
Antena: brak
Dostawca:
PLAY, Internet S
Parametry z modemu:
RSSI: -69dBm
RSRP: -93dBm
Sieć: LTE
"Siła" 4/5 kresek
Speedtest OOKLA (godz. 23:45):
PING 44 ms
POBIERANIE 8.83 Mbps
PRZESYŁANIE 5.17 Mbps
- Jarosław (37-500), okolice ul. Strzeleckiej
- Z pewnego miejsca przy elewacji domu, mam bezpośrednią widoczność na komin Zakładów Mięsnych (Przemysłowa 2)
- Odległość około 0,9-1km w linii prostej (do komina na którym jak wstępnie rozeznałem jest BTS)
- Modem jest wpięty bezpośrednio w router, bez HUB'a
- Router stoi w pokoju, obecnie ok 2m od okna (nie od strony Komina), ze względu na optymalną transmisję WiFi po całym domu. W uzasadnionym przypadku mogę dać router bliżej okna.
- Komputer połączony jest przez WiFi z routerem
Opis:
Zależy mi na poprawieniu transferu, a w głównej mierze na lepszej stabilności połączenia. Spektakularnych wyników nie oczekuję bo pewnie router i tak będzie "wąskim gardłem" - tak więc budżet na antenę chciałbym aby pozostał możliwie jak najniższy.
Do punktu z którego mam bezpośrednią widoczność (dach nad dostawionym garażem) na Komin ZM jest ok 4m, licząc od najbliższego otworu w ścianie (okno w łazience). Aby zachować w miarę optymalne umiejscowienie routera, potrzebowałbym ok 10m przewodu miedzy anteną a modemem.