Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TechniSat zasilacz ZCE1 - Spalony zasilacz? + pytanie co do niego

Eryk2222 29 Mar 2017 21:52 831 4
    Eryk2222
    Level 2  
    Witam. Od paru tygodni antena nie łapie sygnału, tzn. z tyłu telewizora trzeba nieźle pokręcić , aby sygnał był.
    Dzisiaj rozebrałem zasilacz na części, i trochę się przeraziłem
    (szczególnie te połączenie w konwenterze... czego chińczycy nie wymyślą (zasilacz z ChRL - Chińskiej Republiki Ludowej) ).

Dodatkowo, odlutowałem kable od zasilania "wtyczki" do TV , przez co jak zwykle zapomniałem gdzie kabel + miał isć, a gdzie - (tzn. wiem gdzie mają być, ale nie ma wskazania gdzie ma być + a gdzie - ). Ach, no i jeszcze jeden fakt , że ten element do przytrzymania kabla (TV) jest luźny i nie da się PCB/układu wyciągnąć.
    Nie chcę mieć znowu "pożaru" w domu (ostatnio źle podłączyłem kable USB do płyty głównej PC, przez co zasilacz się spalił, ale to już jest inny temat), więc prosiłbym o poradę, i w ogóle, czy da się ten zasilacz jeszcze odratować, albo czy w ogóle warto trudnić się z tym wynalazkiem. Jak już coś, jestem "elektrykiem" samoukiem i za bardzo na schematach się nie znam, więc prosiłbym o jakieś wytłumaczenie sensowne (gdzie co itp.).

P.S : miłej lektury, wiem że za bardzo się rozpisałem . :ok:
    dzimi
    Moderator
    Eryk2222 wrote:
    szczególnie te połączenie w konwenterze
    - jakim konwenterze?
    Przecież to "typowy"układ stabilizacji napięcia stosowany w podobnych zasilaczach.
    Brak sygnału z anteny mógł być spowodowany nie tyle uszkodzeniem zasilacza, co płytka wzmacniacza w samej antenie.
    Eryk2222
    Level 2  
    Jeżeli chodzi o ten układ stabilizacji, to chodziło mi o to właśnie. Wybacz.
    PS : stabilizator nie działał, tzn. dioda nie świeciła się, tak więc raczej wzmacniacz nic nie ma do rzeczy. Nie mam multimetra, a "kontrolką" nie będę ryzykować (chiny i "zabezpieczenia"...).
    Adam-T
    Level 40  
    Minus w tej wtyczce ma być podłączony tam gdzie ekran/oplot kabla koncentrycznego. Zrób nowe zdjęcie tego zasilacza nieco lepsze, jaśniejsze z obu stron pcb.
    dzimi
    Moderator
    Eryk2222 wrote:
    stabilizator nie działał, tzn. dioda nie świeciła się, tak więc raczej wzmacniacz nic nie ma do rzeczy.
    - brak świecenia diody moze być przyczyną zwarcia na koncentryku lub na wzmacniaczu.