Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ascrock z87m intel i5 - Migający ekran

29 Mar 2017 22:44 660 12
  • Poziom 4  
    Witam serdecznie.
    Stała się dzisiaj rzecz dziwna z moim komputerem. Ostatnio działał on dosyć wolno, sprawdziłem dyski programem hd tune i rzeczywiście z jednym z dysków był problem. Postanowiłem na sam początek zmienić kabel, może przepiąć do innego wejścia. Włączam ponownie komputer, najpierw nie widzi dysku, a następnie obraz zaczyna śnieżyć bądź migać różnymi kolorami. Pomyślałem, że może coś z tym dyskiem, może nie tak coś podłączyłem, więc podłączyłem pendrive żeby uruchomić z niego linuxa. Problem jednak nie ustąpił. Za każdym razem po włączeniu PC było to samo, chwilę działał normalnie, a później albo śnieżenie obrazu, albo kolorowe miganie. Sprawdziłem temperaturę procesora w BIOS-ie i zdaję się, że nie jest dobrze. Po włączeniu komputera jest 50 stopni i z każda sekunda zaczyna rosnąc, było nawet ponad 60, wolałem wyłączyć PC.
    Dodam, że ostatnio strasznie zaniedbałem komputer. Miałem zamiar kupić pastę i sprężone powietrze, by zrobić porządek, ale moje skrajne lenistwo na to nie pozwoliło, a procesor od jakiegoś czasu, gdy nic nie robiłem potrafił mieć koło 10 procent zużycia użycia. Myślicie, że zmiana pasty i przeczyszczenie kompa może tu coś dać?
    Jeśli chodzi o mój sprzęt to:
    1. Płyta główna: Asrock Z87m extreme 4
    2. Procesor: Intel i5 4670k z domyślnym chłodzeniem
    3. Zasilacz: Corsair Cx series 600W
    4. Pamięć RAM: Kingston DDR3 8GB 1600 Mhz HyperX blue red
    5. Karta graficzna zintegrowana z procesorem
    Dołączam jeszcze filmik:
  • Red. Komputery FAQ
    Zacznij od konserwacji chłodzenia, sprawdź wizualnie spód procesora i podstawkę. Temperatura stanowczo za szybko wzrasta. W razie możliwości podaj cały SMART dysku, np. Z CrystalDiskInfo lub z HD Tune.

    PS. usuń prowizję za filmik.
  • Poziom 4  
    Dobrze, tak zrobię, tylko najpierw muszę kupić pastę, bo bez tego to ani rusz. Cała sytuacja jest o tyle dziwna, że komputer normalnie grał, dopóki go nie rozkręciłem. Przecież nie moglo się nic popsuć od przepinania dysków. Nie dam rady zrobić testu S.M.A.R.T gdyż nie mogę przez to miganie lub sniezenie normalnie uruchomić systemu.
  • Poziom 43  
    Mogłeś np. dotknąć chłodzenia CPU. Jeśli faktycznie pastę masz starą i skostniałą to minimalny nawet ruch mógł tam do reszty namieszać.
    Jako że masz 4670k czyli z odblokowanym mnożnikiem - zresetuj BIOS zworką i upewnij się że płyta nie ustawia sama jakiegoś OC czy tam np. profilu wysokiej wydajności czy innych tego typu "czarów" podnoszących wydajność.
  • Poziom 4  
    Pasta ostatnio była wymieniana zdaje się trzy lata temu, więc jest to chyba długi czas. Zresetowałem BIOS, wszedłem w zakladke Oc Tweaker. Trzy opcje były tam włączone: Intel speedstep technology, intel turbo boost technology i cpu load line calu ration. Dwie pierwsze wyłączyłem, ale nic to nie dało. Teraz sprawa wygląda tak, że włączam komputer, pogra chwile i obraz zaczyna śnieżyć, pojawia się też pasek z napisem "not optimum mode". Wtedy już nic nie mogę zrobić, tylko wyłączyć komputer. Jeśli chodzi o temperaturę to po dłuższej przerwie na samym początku jest kolo 30, ale zaczyna rosnac, bylo nawet 63.
    Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:
    Teraz tak to wygląda. Przez moment wszystko ok, następnie z obrazem robi się to, co na zdjęciu. Czasami sniezenie znika i pojawia się właśnie pasek z napisem "not optimum mode". Ascrock z87m intel i5 - Migający ekran
  • Poziom 4  
    Nie mam niestety odpowiednich części, żeby to dokładnie posprawdzać. Na kilka dni zostawiłem komputer w spokoju, dzisiaj kupiłem sprężone powietrze i paste, ale zanim zacząłem konserwacje PC włączyłem go i nie spotkała mnie miła niespodzianka. Komputer na chwilę się włączył, nie czytał w ogóle dysku jak to miał ostatnio w zwyczaju, a po chwili pyk. Komputer włączał się, by po chwili się wyłączać. Co tylko zdążył zatrybic wiatraczki zaczęły się kręcić, za chwilę wszystko gaslo. Cala sprawa jest bardzo dziwna. I jeszcze jedno. Speaker, który nigdy na tej płycie nie chciał działać, wydaje jedn krótki sygnał.
  • Red. Komputery FAQ
    Sprawdź pamięć memtestem, wykonaj clear CMOS. Wykonaj pomiary napięć zasilacza miernikiem. Jeżeli memtest nie wykaże błędów, i clear CMOS nie pomoże to udaj się do serwisu, skoro nie masz części na podmianę.
  • Poziom 4  
    Zresetowałem BIOS przez zworkę, przełożyłem RAM do innego slotu. Efekt? Teraz komputer nie gaśnie, ale mam cztery troszkę dłuższe sygnały i brak obrazu na monitorze. To samo miałem kilka lat temu. Wtedy wystarczyło na chwilę przełożyć zasilacz od innego PC.
  • Poziom 31  
    Masz tam PCI-E więc wsadź jakąś grafikę i sprawdź. Swoją drogą zasilacz też możesz podmienić. To na początek.
  • Poziom 4  
    Sorry za długi brak odezwu, ale znowu brak czasu. Sprawa wygląda tak. Jakiś czas temu przeczyściłem komputer, wymieniłem pastę, chwilę było dobrze, ale po podłączeniu dysków i zgrywaniu danych znowu zaczęło odwalać. Myślałem, że będę musiał oddać go do serwisu, gdyż nie miałem części na wymianę. Przykręciłem blachy od PC, wczoraj włączyłem PC i jest wszystko ok. Nie rozumiem całej tej sytuacji. Jak raz może być ok, a innym razem nie?
  • Red. Komputery FAQ
    Może tak być. Coś jest uszkodzone, coś nie łączy itp. Itd.
    Może płyta uszkodzona, może zasilacz, CPU. możliwości jest wiele.