Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zammiennik 74AHC573PW.112 w SMD, ale wyjścia open-collector?

krisRaba 31 Mar 2017 07:01 2346 7
    krisRaba
    Level 31  
    Witam,
    czy zna ktoś zamiennik latcha/bufora trójstanowego 74AHC573PW.112 w SMD, ale z wyjściami open-collector?
    Najlepiej jakaś wersja low-power. Ważny jest układ wyprowadzeń - wejścia po jednej, wyjścia po drugiej stronie - jak w podanym przykładzie.

pozdrawiam :)
    User removed account
    User removed account  
    krisRaba
    Level 31  
    Słuszna uwaga, ten obecny jest trójstanowy, czyli 1, 0 lub HiZ - i w sumie "trójstanowy" napisałem w kontekście podanego oznaczenia, nie zamiennika ;) Zamiennik ma być open collector, czyli oczywiście 0 lub HiZ, ale z opcją zatrzasku.
    Trzeci stan wyjścia sterowany jest niestety wspólnie dla wszystkich 8 torów, więc w moim zastosowaniu, gdzie część wysterowanych wyjść ma ściągać do masy, a część ma być HiZ, niestety chyba nie da się zrobić tego tak jak piszesz.

Dodano po 38 [minuty]:

Też oczywiście szukam, znalazłem przykładowo http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tlc59212.pdf i w związku z tym dodam jeszcze informację, że Vcc=3,3V ;) Bo ten znaleziony jest od 4,5V :-/

Dodano po 23 [minuty]:

Wynalazki typu M74HCT7259 (http://noel.feld.cvut.cz/hw/st/2131.pdf) w sumie też mogłyby być, z tym że to akurat chyba jakiś staroć i niestety też >4,5V.
    User removed account
    User removed account  
    krisRaba
    Level 31  
    Chodzi o to, że mam wyjścia 12V 1A na PMOS i w tej chwili jest przed nimi NMOS i latch. Jeśli znajdę latcha z OC, to mogę pozbyć się NMOSów - głównie kwestia miniaturyzacji tej sekcji PCB.
    User removed account
    User removed account  
    krisRaba
    Level 31  
    R-MIK wrote:
    TIPC6273 ma wyjście open drain. Takie połączenie 74xx273 i uln2803.

Tylko że od 4,5V :-(
    W tym zastosowaniu chyba nie przeskoczę tego co mam.
    User removed account
    User removed account