sosarek wrote: Lampa ile godzin ma przepracowanych?
Włączenie trybu Eco zmienia coś w długości poprawnego działania?
Nie mam pilota do projektora, a w menu nigdzie nie widzę opcji gdzie by to można sprawdzić.
Edit:
Ok, udało mi się załatwić pilota do projektora, ale po wejściu z pilota w menu mam dokładnie tylko kilka takich samych opcji:
- Projekcja
- Keystone
- Język
- Resetuj
i tylko tyle, na reset brak widocznej jakiejkolwiek reakcji by coś się resetowało.
Edit2:
Znalazłem tu instrukcję jak w te menu wejść:
Link
na str. 30 jest napisane jak wejść ale brak reakcji na przycisk "e" (czy to z pilota czy z przycisku na rzutniku).
Po kilku minutach pracy zaczął obraz mrugać, później włączył się wentylator kontrolka "power" (niebieska świeci ciągle) zaczęła mrugać kontrolka "LAMP" i się wyłączył.
Kontrolka od temperatury nie zapalała się.
Kilka razy próbowałem ale za nic nie mogę go zmusić by wszedł w to menu bardziej rozbudowane, cały czas tylko to początkowe jak na str. 29.
Edit3:
Udało się wejść w to menu.
Chore że nigdzie o tym w instrukcji nie jest napisane, ale jest to możliwe dopiero po podłączeniu rzutnika np. do laptopa. Początkowo podłączałem przez D-SUB, ale go nie wykrywał, dopiero na innym laptopie jak podpiąłem przez HDMI to zadziałało. Dopiero wtedy możliwe jest wejście przyciskiem MENU w to rozbudowane menu a nie to początkowe
Lampa ma wyświecone: 1434 godz. Nie wiem czy po tylu godzinach lampa ma prawo być skopana, świeżo po gwarancji rzutnik, lampa oryginalna (nie była wymieniana) - no ale tak się zachowuje. Tryb "ECO" przyspiesza mruganie obrazu.
Edit4:
Skontaktowałem się z serwisem Acera, powiedzieli że jest to albo płyta główna, albo lampa do wymiany.
No nie chciałbym ryzykować zamawiania takiej lampy, bo tania nie jest, a może się okazać że to nie ona.
Edit5:
Może ktoś naprawia projektory posiada takową lampę?
Mógłbym np. podesłać rzutnik, bo rozumiem że zwrot lampy raczej nie wchodziłby w grę gdyby się okazało, że to jednak płyta główna.