Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ACER H6510BD DLP - Mruga obraz, czasami wyłącza się

wojopl 31 Mar 2017 10:27 3561 4
    wojopl
    Level 10  
    Cześć,
    Trafił do mnie na serwis uszkodzony projektor:
    ACER H6510BD DLP Projector
    Model No: H1P1117
    Z początku świeci ładnie, ale po kilku/kilkunastu minutach zaczyna mrugać obraz, czasami potrafi też się wyłączyć.
    Akurat naprawą projektorów się nie zajmowałem, głównie laptopy, więc częściami na podmiankę też nie dysponuję.
    Miał ktoś podobny problem? Ewentualnie pomysł co mogłoby to być?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,
    Wojciech K.
    sosarek

Level 43  
    Lampa ile godzin ma przepracowanych?
    Włączenie trybu Eco zmienia coś w długości poprawnego działania?
    wojopl
    Level 10  
    sosarek wrote:
    Lampa ile godzin ma przepracowanych?
    Włączenie trybu Eco zmienia coś w długości poprawnego działania?

Nie mam pilota do projektora, a w menu nigdzie nie widzę opcji gdzie by to można sprawdzić.
    Edit:
    Ok, udało mi się załatwić pilota do projektora, ale po wejściu z pilota w menu mam dokładnie tylko kilka takich samych opcji:
    - Projekcja
    - Keystone
    - Język
    - Resetuj
    i tylko tyle, na reset brak widocznej jakiejkolwiek reakcji by coś się resetowało.

Edit2:
    Znalazłem tu instrukcję jak w te menu wejść:
    Link
    na str. 30 jest napisane jak wejść ale brak reakcji na przycisk "e" (czy to z pilota czy z przycisku na rzutniku).
    Po kilku minutach pracy zaczął obraz mrugać, później włączył się wentylator kontrolka "power" (niebieska świeci ciągle) zaczęła mrugać kontrolka "LAMP" i się wyłączył.
    Kontrolka od temperatury nie zapalała się.
    Kilka razy próbowałem ale za nic nie mogę go zmusić by wszedł w to menu bardziej rozbudowane, cały czas tylko to początkowe jak na str. 29.

Edit3:
    Udało się wejść w to menu.
    Chore że nigdzie o tym w instrukcji nie jest napisane, ale jest to możliwe dopiero po podłączeniu rzutnika np. do laptopa. Początkowo podłączałem przez D-SUB, ale go nie wykrywał, dopiero na innym laptopie jak podpiąłem przez HDMI to zadziałało. Dopiero wtedy możliwe jest wejście przyciskiem MENU w to rozbudowane menu a nie to początkowe

Lampa ma wyświecone: 1434 godz. Nie wiem czy po tylu godzinach lampa ma prawo być skopana, świeżo po gwarancji rzutnik, lampa oryginalna (nie była wymieniana) - no ale tak się zachowuje. Tryb "ECO" przyspiesza mruganie obrazu.

Edit4:
    Skontaktowałem się z serwisem Acera, powiedzieli że jest to albo płyta główna, albo lampa do wymiany.
    No nie chciałbym ryzykować zamawiania takiej lampy, bo tania nie jest, a może się okazać że to nie ona.

Edit5:
    Może ktoś naprawia projektory posiada takową lampę?
    Mógłbym np. podesłać rzutnik, bo rozumiem że zwrot lampy raczej nie wchodziłby w grę gdyby się okazało, że to jednak płyta główna.
    cyryl85
    Level 16  
    Przeczyść czujnik na kole kolorów. Powinno pomóc :)
    wojopl
    Level 10  
    cyryl85 wrote:
    Przeczyść czujnik na kole kolorów. Powinno pomóc :)

W pierwszej kolejności rozkręciłem i czyściłem go. Nic to nie zmieniło.

Sprawa zakończyła się tak iż wysłałem do serwisu Acera, niestety okazała się uszkodzona płyta główna. Ze względu na wysoki koszt (ponad 1300zł) zrezygnowano z naprawy.

W związku z powyższym proszę o zamknięcie tematu.