Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B x25xe - Opel Vectra B 2.5 V6 x25xe przygasa/gaśnie.

Lizardy 31 Mar 2017 20:40 1428 7
    Lizardy
    Level 11  
    Witam.
    Posiadam Vectre B z silnikiem x25xe.

Odkąd ją posiadam miała problemy z utrzymaniem wolnych obrotów po zrzuceniu z biegu podczas jazdy.
    Załóżmy że na jakimś biegu mam 2000obr/min po czym zrzucając na luz Vectra przygaśnie aż do oświecenia sie kontrolki od aku po czym podbije obroty i utrzymuje prawidłowe poniżej 1000obr.min.
    Zdarza się także że po prostu zgaśnie po zrzuceniu na luz.

Podobny problem jest podczas ruszania gdy wrzuci się pierwszy bieg i lekko doda gazu Vectra również przygaśnie lub całkowicie zgaśnie. Jeśli jednak uda jej się podbić obroty to już normalnie dalej jedzie bez żadnych komplikacji.

Problem tylko przy ruszaniu i zrzucaniu z biegu występuje gdy silnik zaczyna się rozgrzewać.
    Dopóki jest zimny wszystko działa prawidłowo. Jak się rozgrzeje do tych prawie 90 stopni również jest w miarę bo już nie przygasa przy wrzuceniu luzu jednak przy dodaniu gazu w celu ruszenia nadal ma ten sam objaw.

- Vectra ma wywalony EGR (wisi schowany żeby błedu nie było)
    - Poprzedni właściciel zmienił pokrywy zaworów na plastiki z omegi 3.0 i dodał pod kolektor dolotowy blachę grubości około 20mm jako podstawkę gdyż pokrywy z omegi są wyższe i kolektor nie pasuje.

Mam następujące pytania:

- Jaka może być przyczyna wyżej wymienionych objawów
    - Czy podstawka pod kolektor dolotowy może mieć coś wspólnego z tymi objawami
    - W jakiej pozycji w momencie wygaszonego silnika powinny być 2 przepustniczki znajdujące sie w kolektorze dolotowym po przeciwnej stronie niż przepustnica.
    - Czy tak zwany "odkurzacz" można sobie od tak wtyczkę z niego odłączyć ponieważ drażni na początku gdyż już jest wyeksploatowany i dość głośno pracuje.

Proszę o pomysły co można sprawdzić lub wymienić aby temu zaradzić.

Dodam że wymieniłem gumowe łączniki kolektora dolotowego gdyż były sparciałe i słychać było że bierze lewe powietrze.
    Wymieniłem także parę pękniętych przewodów podciśnieniowych.
    Duchowny77
    Level 9  
    Silniczek krokowy... do czyszczenia lub wymiany.
    Lizardy
    Level 11  
    Rozbiore i postaram się wyczyścić.
    Trochę mnie dziwi ze silniczek może być niesprawny ponieważ obroty trzyma elegancko na luzie...
    Lizardy
    Level 11  
    Gazu nie ma. Generalnie jestem przeciwnikiem gazu i to bardzo zawzietym.
    Lizardy
    Level 11  
    Wyczyscilem silniczek krokowy. Rusza się w sensie zamyka i otwiera bez oporu jednakże auto pracuje bez zmian...
    wyczyscilem także przepustnice bo była bardzo zajdziona nagarem. Jest lepiej po tym zabiegu.
    auto jednakże pracuje tak samo co zauwazylem z wpieta przeplywka jak i bez niej.
    Nie wiem czy przeplywka ma aż takie znaczenie ale po jej odpieciu nie zauwazylem różnicy w pracy silnika czy też w przyspieszeniu. Wszystko bez niej działa tak samo jak z z tym wyjątkiem błędu który wywala brak przeplywki.

Proszę pomóżcie.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Lizardy wrote:
    Nie wiem czy przeplywka ma aż takie znaczenie ale po jej odpieciu nie zauwazylem różnicy w pracy silnika czy też w przyspieszeniu. Wszystko bez niej działa tak samo jak z z tym wyjątkiem błędu który wywala brak przeplywki.

Proszę pomóżcie.

Weź nie płacz tylko pomierz miernikiem przepływomierz, odpinani to h.... a nie diagnoza.
    Albo diagnoza ubogich umysłowo.
    Lizardy
    Level 11  
    Jestem tego świadomy ze odponanie nic nie daje jednakże nie mam żadnych danych jakie rezystancje mają występować na przeplywce silniczku krokowym czy też tym mierniku temperatury.