Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-V559 - wyłącza się po chwili

Patrwoj 31 Mar 2017 22:17 714 4
  • #1 31 Mar 2017 22:17
    Patrwoj
    Poziom 8  

    Witam
    Amplituner na początku był kompletnie martwy, nie reagował na przycisk power.
    Wymieniłem kondensator C3015 który odpowiada za załączenie przekaźnika, w tym momencie sprzęt włącza się lecz wyłącza się po około sekundzie.
    Po wejściu w tryb serwisowy pokazuje błąd PS2 PRT: 058H, raz pokazało 057H. Po puszczeniu przycisków od razu się wyłącza.
    Proszę o nakierowanie oraz pomoc w rozszyfrowaniu kodu błędu.

    0 4
  • #2 31 Mar 2017 22:39
    sosarek

    Poziom 43  

    Na początek sprawdź napiecia wychodzące z transformatora.

    0
  • #3 01 Kwi 2017 03:04
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Masz zawyżone napięcia na MAIN, procesor to mierzy.


    Trzeba wypiąć z płyty MAIN2, taśmy MAIN1, DSP, VIDEO, czyli całą logikę odpiąć od zasilacza na ile to możliwe, bo jak znacznie zawyżone to się całkowicie uszkodzi, następnie RY301 załączyć z zewnątrz.



    Zrobić pomiary: ±12V, ±5V analog, 5V, 3,3V cyfra na MAIN2

    Stan-by IC1 - +5V - też do sprawdzenia, bo z tego jest odniesienie.

    0
  • #4 17 Kwi 2017 14:43
    Patrwoj
    Poziom 8  

    Pomiary złącza W1004 względem masy na MAIN2:

    PRV2- 2,2V
    +12V- 12,2V
    -12V- -12,2V
    +5D- 5V
    +3,3D- 3,3V
    XMPWR- 0V
    +5,3X- 0V
    XGND- 0V
    +5I- 4,4V (między +5I, a IGND jest równe 5V)
    IGND- -0,65v

    Na złączu W1006 na MAIN2 jest zarówno +5V jak i -5V
    Do stabilizatora IC1 wchodzi 10,4V, wychodzi 5,8V

    0
  • #5 19 Kwi 2017 18:54
    Patrwoj
    Poziom 8  

    Wszystko wskazuje na uszkodzony procesor...

    0