Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Integra 32 + sygnalizator Satel SP 4003R - mruganie po uzbrojeniu

engine1992 01 Apr 2017 23:54 2781 7
Optex
    engine1992
    Level 9  
    Witam.

W domu fachowcy montują mi alarm firmy Satel. Chciałem, aby po uzbrojeniu, sygnalizator mrugał co jakiś czas (np. co 8-10s), ale powiedzieli, że zrobić się tego nie da. Możecie mi potwierdzić czy faktycznie tak jest? Gadałem z nimi o różnych rozwiązaniach, na większość powiedzieli "nie da się" a potem po przegrzebaniu neta okazało się, że jednak się da. Sytuacja w tym przypadku jest bardzo podobna ale niestety nie mogę znaleźć nigdzie informacji czy Satel Integra 32 w połączeniu z sygnalizatorem Satel SP 4003R ma możliwość mrugania po uzbrojeniu? Po uruchomieniu alarmu oczywiście sygnalizator mruga i "wyje", tak jak być powinno.

P.S. W poprzednim domu miałem tak właśnie to ustawione (alarm montowany 15 lat temu) i było to dla mnie dość pomocne, bo wyjeżdżając lub przyjeżdżając z / do domu wiedziałem, że alarm jest uzbrojony. Człowiek jak się przyzwyczai to potem ciężko się odzwyczaić ;)
  • Optex
    piotrek22101
    Level 39  
    W programowaniu jest taka opcja. Programowanie wyjść
    "21. WSKAŹNIK CZUWANIA – informuje o czuwaniu stref. 22. WSKAŹNIK CZUWANIA WSZYSTKIEGO – aktywne, jeśli wszystkie wybrane strefy czuwają. " Wszystko zależy od tego czy w obecnej konfiguracji mogli to wykorzystać.
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Po co Ci migający sygnalizator w czuwaniu? Chyba tylko po to aby intruz wiedział kiedy jest uzbrojony system, a kiedy nie. Tak się nie robi!
    Druga sprawa... Kto Ci polecił Integrę 32 jako centralę do domu? Ile tam będzie czujek, kontaktronów? Będzie ochrona obwodowa? Dodatkowy zasilacz buforowy w systemie? Sygnalizator wewnętrzny? Śmierdzi mi to jakąś lipą, a ci Twoi "fachowcy" to chyba z porządnymi Instalatorami nie mają nic wspólnego.

Pozdrawiam.
    PRO-TECH Emil Miron
    Level 14  
    Jak już będziesz chciał takie rozwiązanie ( nie polecam, podpinam się pod wypowiedź kolegi )
    Dwa wyjścia wirtualne ( wsk czuwania/włamanie ) + normalne wyjście ( zasilanie optyki sygnalizatora ) zaprogramowane jako suma logiczna wyjść.
    Resztę to już chyba twoi : "instalatorzy" będą wiedzieli co zrobić
    engine1992
    Level 9  
    Czyli co, twoim zdaniem lepiej nie uruchamiać tego mrugania? Zostawić tylko mruganie po wyzwoleniu alarmu?
    PRO-TECH Emil Miron
    Level 14  
    Tak

Taki wskaźnik ( światełko ) uruchamiasz jedynie w przypadku uzbrajania stref wew.Hmm np.
    Bank sygnalizator nad drzwiami do jakiegoś pomieszczenia informujący o uzbrojonej strefie.
    Na budynku odradzam. Złodziej będzie dokładnie wiedział kiedy system jest uzbrojony i rozbrojony.
    engine1992
    Level 9  
    Ok, w takim razie rezygnuje, macie rację :)

Dodano po 5 [minuty]:

bhtom wrote:
    Witam,

Po co Ci migający sygnalizator w czuwaniu? Chyba tylko po to aby intruz wiedział kiedy jest uzbrojony system, a kiedy nie. Tak się nie robi!
    Druga sprawa... Kto Ci polecił Integrę 32 jako centralę do domu? Ile tam będzie czujek, kontaktronów? Będzie ochrona obwodowa? Dodatkowy zasilacz buforowy w systemie? Sygnalizator wewnętrzny? Śmierdzi mi to jakąś lipą, a ci Twoi "fachowcy" to chyba z porządnymi Instalatorami nie mają nic wspólnego.

Pozdrawiam.

Kolego, możesz podpowiedzieć dlaczego Integra 32 miałaby być złą centralą? :) Zaufałem firmie i taki zestaw mi polecili. Przyznam że w sprawie alarmów nie jestem "obryty" więc zbieram informacje :)

Czujników w domu mam 9. Centrala zasilana z sieci i z akumulatora z tego co widziałem. Ochrona obwodowa - jeśli masz na myśli monitorowanie stanu rezystancji na przewodach to, z tego co mówili, to to jest.
    User removed account
    Level 1