Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vordon ht 869v2 - Zły odbiór fal FM

demonsc27 02 Apr 2017 00:46 9138 5
    demonsc27
    Level 10  
    Witam wszystkich mam problem z radiem a mianowicie posiadam auto renault megane II sedan radio vordon ht 869v2 i nie odbiera mi dobrze fal fm na fabrycznym było dobrze czy koledzy byli by tak mili i pomogli mi uporac sie z ta usterka . Pisałem do serwisu ale nie maja ochoty odpisac. Z góry dziękuję za informacje.
    kokapetyl
    Level 43  
    demonsc27 wrote:
    nie odbiera mi dobrze fal fm na fabrycznym było dobrze

Sprawdziłeś podłączenie anteny do tego radia i czy jest zasilanie na wzmacniacz antenowy ?
    demonsc27
    Level 10  
    Zastosowałem osobny wzmacniacz antenowy na osobnym zasilaniu i jest ciut lepiej .jesli jest wzmacniacz antenowy w antenie w stopce to nie moge znalesc tego kabla co daje zasilanie .

Dodano po 6 [minuty]:

Kosci iso A zastanawia mnie pin 5 sterowanie antena do czego służy tak myślę że do wysuwania anteny jak jest w niektórych modelach aut ale nie jestem pewien. Elektryka samochodowa zaskakuje a instrukcjia do radia zostawia dużo do życzenia ale tak to jest jak kobieta robi prezenty
    kokapetyl
    Level 43  
    demonsc27 wrote:
    .jesli jest wzmacniacz antenowy w antenie w stopce to nie moge znalesc tego kabla co daje zasilanie

Są dwie możliwości, oddzielny kabel zasilający, albo zasilanie idzie po kablu antenowym i wówczas potrzebny jest separator antenowy. https://www.google.de/search?q=seperator+ante...firefox-b&gfe_rd=cr&ei=IeDgWIfmIuWv8wfLk5nwDQ
    demonsc27 wrote:
    zastanawia mnie pin 5 sterowanie antena do czego służy tak myślę że do wysuwania anteny

Dobrze myślisz, można go również zastosować do zasilania wzmacniacza antenowego, lub sterowanie wzmacniacza do tuby.
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam.
    Zasilanie wzmacniacza anteny weź z przewodu opisanego ANT_CTRL (pin 18) lub AMP_CTRL (pin 10) - na jednym i drugim pojawia się +12V po załączeniu zasilania radia i podłącz do 5 pinu kostki ISO zasilającej samochodu.
    Sprawdzone - działa.
    Vordon ht 869v2 - Zły odbiór fal FM
    Pozdrawiam.
    P.S.
    W bardzo prosty sposób można zrobić sterowanie tym radiem z manetki przy kierownicy - koszt nie powinien przekroczyć 1PLN :).
    demonsc27
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za rady i pomoc. Oddałem radio na reklamację i dostałem nowe, które działa bez zarzutu.