Witam, w terenie bez dostępu do energii elektrycznej zrobiłem sobie układ do monitorowania wykonany z akumulatora samochodowego 12v, ładowarki 12v do telefonu komórkowego, starego smartfona z systemem Android, aplikacją IP Webcam i kartą SIM z AERO2 (internet) i przy użyciu portalu Ivideon.com mam ciągły podgląd na nadzorowany teren i rejestruję obraz z kamery smartfona na kartę pamięci w zapętleniu (taki układ działa na jednym ładowaniu aku około 2,5 - 3 tygodni). Chciałbym również mieć możliwość aby poruszające się w nocy obiekty były rejestrowane stąd pomysł na zastosowanie doświetlenia podczerwieni zrobionego na bazie kilku LED IR o długości fali niewidocznej dla ludzkiego oka 940 nm, jednak korzystanie z akumulatora 12 v wprowadza pewne ograniczenia w postaci zużycia energii stąd pomysł na zastosowanie czujnika zmierzchu (fotorezystora) oraz czujnika ruchu. Na znanym portalu aukcyjnym znalazłem taką ofertę
Link usunięto - Regulamin, pkt 3.1.18/trymer01
która teoretycznie sprostałaby moim założeniom jednak urządzenie to działa na bazie czujnika podczerwieni i obawiam się, że pierwsze załączenie czujnikiem ruchu doświetlacza podczerwieni spowoduje, że czujnik w urządzeniu będzie cały czas wykrywał obecność podczerwieni i będzie się sam zapętlał zamykając obwód. Czy szanowni forumowicze mają z takim czujnikiem doświadczenie i mogą coś podpowiedzieć w tym temacie ?
Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:
Panie moderator, temat można zamknąć i usunąć, bo raczej nikt mi nie podpowie na temat konkretnego urządzenia skoro wyrzuciłeś link do niego.
Link usunięto - Regulamin, pkt 3.1.18/trymer01
która teoretycznie sprostałaby moim założeniom jednak urządzenie to działa na bazie czujnika podczerwieni i obawiam się, że pierwsze załączenie czujnikiem ruchu doświetlacza podczerwieni spowoduje, że czujnik w urządzeniu będzie cały czas wykrywał obecność podczerwieni i będzie się sam zapętlał zamykając obwód. Czy szanowni forumowicze mają z takim czujnikiem doświadczenie i mogą coś podpowiedzieć w tym temacie ?
Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:
Panie moderator, temat można zamknąć i usunąć, bo raczej nikt mi nie podpowie na temat konkretnego urządzenia skoro wyrzuciłeś link do niego.