Nawet jak by Krzysio kupił płytki w PL to za jedną sztukę nie zapłacił by więcej niż 40 zł. Nie wiem ile sobie liczy za zrobienie płytki w domu ale pewnie niewiele mniej. Jeśli by miało to podnieść cenę o 20 zł to nie wpłynęło by to negatywnie na zainteresowanie.
Ja mam jakies drobne ilosci dwustronnych (nawet z zloceniem) u znajomego w PL za przyslowiowa flaszke, ale to po znajomosci.
Hehe - no nie mówmy o układach korupcyjnych. Ale mówiąc w skrócie - za przesyłkę z reguły muszę zapłacić (czy z PL, czy Ch, czy tez z UK), tak że dla mnie jak na razie najlepsza opcja.
To nie uklad korporacyjny... firmowe tak nie ida, a do hobby czasami - tez nie chce nadwyrezac znajomosci Tutaj bardziej jak potrzebuje cos do w.cz. (mikrofale) laminat Rogersa itp. zawsze jakies skrawki sie u znajomego znajda
Natomiast co do kosztow przesylek to i owszem tylko w PL najdrozsza to za zwyczaj 20zl, a za zwyczaj firma ma podpisana umowe z spedytorem i wychodzi to na poziomie 12-15zl... jak pisalem przy zamawianiu paru plytek do prototypu ma to znaczenie. Przy produkcji wiadomo kalkuluje sie juz inaczej.
Odbieglismy mocno od tematu, a autor watku pisal o cenach firmowcy PCB wiec tez pomijam spedycje.
11111olo wrote:
Nawet jak by Krzysio kupił płytki w PL to za jedną sztukę nie zapłacił by więcej niż 40 zł. Nie wiem ile sobie liczy za zrobienie płytki w domu ale pewnie niewiele mniej. Jeśli by miało to podnieść cenę o 20 zł to nie wpłynęło by to negatywnie na zainteresowanie.
Tutaj trzeba brac tez pod uwage wspomniany produkt Everdrive - ktory w brew pozora nie jest duzo drozszy (okolo 120$) - natomiast jesty wykonany na profesjonalnym PCB i ma wiecej maperow....
Ale pomijajac to jak wspomnialem jesli ten kart byl by na profesjonalnym PCB kupil bym od reki - ale bardziej na zasadzie aby wspomoc autora, bo podchodzac inaczej kupil bym Everdrive (jak oscylujemy w kwotach powyzej 300zl).
20zl, a za zwyczaj firma ma podpisana umowe z spedytorem i wychodzi to na poziomie 12-15zl...
Ale płytki za to drogie wtedy i długo trwa
Przedwczoraj zamówiłem 3x10 płytek prototypowych do 1 dm2 i cena z dostawą wyszła 40 dolarów. Płytki mam mieć w piątek.
To jest wybor - albo cena albo szybkosc Tutaj dalej skupiamy sie na cenie (autor twierdzi ze jest drogo). Ja tez czasem robie duzo plytek w miesiacu i odpuszczam spedycje z wspomnianych przyczyn - bo wydal bym na nia majatek. Wystarczy ze juz na elementy itp. w PL i czasem z zachodu idzie niezla kasa... ...a poza hobby jest jeszcze cos takiego jak zycie i tez zwiazane z nim wydatki...
$40 / 30 płytek z dostawą to drogo? To prosze o tańsze żródło bo nie znalazłem
Nie mowie ze drogo... kolega chyba czegos nie rozumie. W poprzednim miesiacu wydalem na hobby z 3 tysiace zlotych... jak bym zamawial spedycja wszystko wyszlo by z 5 tys. zl... czasami idzie sie na kompromis... o cos takiego chodzi... jak kolega chce moze zawsze spedycja zamawiac, ja czasem kalkuluje wydatki bo nie tylko hobby czlowiek zyje... Ja takie plytki jak sie upre moge miec za free i jeszcze flaszke z kolega wypije i co to zmienia...
Nie mowie ze drogo... kolega chyba czegos nie rozumie. W poprzednim miesiacu wydalem na hobby z 3 tysiace zlotych... jak bym zamawial spedycja wszystko wyszlo by z 5 tys. z
Ta ja nie rozumiem:
Koszt elementu = koszt zakupu + koszty związane z zakupem, czyli spedycja + opłaty + cła + podatki itd.
Koszt elementu - nie znalazłem taniej - no chyba że się ma układ pod bokiem za free, ale to jest wyjątek wyjątków.
Nie mowie ze drogo... kolega chyba czegos nie rozumie. W poprzednim miesiacu wydalem na hobby z 3 tysiace zlotych... jak bym zamawial spedycja wszystko wyszlo by z 5 tys. z
Ta ja nie rozumiem:
Koszt elementu = koszt zakupu + koszty związane z zakupem, czyli spedycja + opłaty + cła + podatki itd.
Koszt elementu - nie znalazłem taniej - no chyba że się ma układ pod bokiem za free, ale to jest wyjątek wyjątków.
Ot takie zycia - ja juz dawno sobie uswiadomilem ze elektronika to cholernie drogie hobby. Dlatego tez czesto kalkuluje gdzie mozna doplacic bo to sie oplaca, a gdzie mozna czasem oszczedzic... Co nie zmienia faktu ze czasami i tak zbyt duzo na ta zabawe wydaje. Plus taki ze ma sie z tego frajde i ciagle czlowiek uczy sie czegos nowego (co tez procentuje w zyciu zawodowym)...
widzę ze na kultowym NES podobne triki były o czym nie wiedziałem
W tamtych czasach wszystko się trikami robiło Na Spectrum - nielegalne opcody były bardzo użyteczne . Zresztę byly to bardzo ciekawy rozkazy, i co ciekawsze ja się nie spotkałem a Z80, na którym by nie działały. Ciekawe dlaczego oficjalnie ich nie opublikowano.
Nieudokumentowane rozkazy czy funkcje systemow to nie jest nowosc. Z starszych procesorow również 6502C mial nieudokumentowane instrukcje. Tam samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...
Nie wiem dlaczego one nazywana sa tylko nielegalnymi
Tam samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...
to trochę inna sprawa
Chodziło mi raczej o to, że wchodziło się w procesorek i peryferia naprawdę mocno
Nie taka inna (choc nie zwiazana strikte z procesorem) - keiedys piszac w ASM na PC tez korzystanie z nieudokumentowanych funkcji itp. potrafilo niezle dopalic program... Tak samo zwracano uwage na pairing instrukcji danego CPU itp. Fakt glownie takie cos wystepowalo na PC Scenie, ale i piszac niektore gry itp. kombinowalo sie jak wycisnac ostatnie soki z danej platformy.
Byly nawet spekulacje ze M$ robi to specjalnie aby miec przewage nad innymi producentami oprogramowania, tak ze ich programy moga dzialac lepiej
a no byly... teraz nikt nie patrzy przy pisaniu kodu czy to jest optymalne (poza maniakami piszacymi demka na PC czy tam sprzet retro) - zawsze mozna kupic szybszy procesor ;]
am samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...
Nie wiem dlaczego one nazywana sa tylko nielegalnymi
Bo są "wewnętrzne" i mogą zniknąć albo zmienić listę parametrów, to jednak coś nieco innego niż to co pojawiało się w starych 8-bitowych procesorach. Po takiej zmianie wiadomo program jest w polu...
tplewa wrote:
Byly nawet spekulacje ze M$ robi to specjalnie aby miec przewage nad innymi producentami oprogramowania, tak ze ich programy moga dzialac lepiej
A to nie spekulacje... we wczesnym windows tak właśnie było, kiedyś jak był wyciek kodów Windowsa 95/98 to właśnie pojawiały się tam komentarze sugerujące że część API była utrzymywana właśnie ze względu na office i nie była ona publiczna, reszta musiała korzystać z GDI, które było koszmarnie powolne.
Ale jednak nieudokumentowane instrukcje CPU to jednak inna liga niż jakieś wewnętrzne API. Jak takie API gdzieś wypłynie i kogoś to zacznie uwierać to jeden update załatwia problem... czego nie da się wykonać na sprzęcie. Z drugiej strony te procki to jednak lata 70/80, a wtedy sprzęt pomimo że znacznie mniej skomplikowany niż dzisiaj projektowało się znacznie trudniej - nikt tego nie usuwał, dokumentacji nie było pacjent używał na własne ryzyko.
Dalej nie qmam dlaczego nielegalne, zawsze sie to nazywalo nieudokumentowane. Zamkna mnie za uzywanie tych instrukcji skoro sa nielegalne ? Natomiast uzywanie nieudokumentowanych rozkazow czy tam funkcji zawsze wiazalo sie z ryzykiem ze nagle przestanie to dzialac na jakiejs wersji systemu czy hardware...
Odnosnie kodow Windows itd. to sa dalej spekulacje - bo te funkcje duzo wczesniej byly dostepne dla wielu (tylko trzeba bylo siedziec w temacie). Wiem bo uzywalem - a programuje na PC od czasow XT
Odnosnie prockow to nie ma tez pewnosci co zawieraja obecne
Wiemy dlaczego to tylko taka retrospekcja. Jaka to była radość jak się dostało 20ste ksero (ten co wie co to znaczyło w latach 80) i jaka była żądza wiedzy
Dodano po 1 [minuty]:
tplewa wrote:
Dalej nie qmam dlaczego nielegalne, zawsze sie to nazywalo nieudokumentowane
Brzmiało lepiej - pojawiała się aura tajemniczości, wiedzy tajemnej itd. Po prostu fajniej - szczególnie jak się ma te 15-16 lat i przyjęło się to na całym świecie.
Wiemy dlaczego to tylko taka retrospekcja. Jaka to była radość jak się dostało 20ste ksero (ten co wie co to znaczyło w latach 80) i jaka była żądza wiedzy
Aby to jeszcze bylo ksero... w tamtych czasam mialem troche dokumentacji robionych na powielaczu takim na korbke (od duzo starszych znajomych z Politechniki Wroclawskiej) - jakosc kopii byla tragiczna... ale czlowiek sie cieszyl ze dostal
Na początku chciałbym pogratulować udanej konstrukcji i wytrwałości przy projektowaniu, jak i składaniu. Też od jakiegoś czasu myślę nad budową takiego karta i miałem podobne założenia, aby zrobić tańszy odpowiednik Everdrive/PowerPak'a. Czy zamierzasz może udostępnić źródła firmware/vhdl/schematy?
Mam jeszcze techniczne pytania dotyczące rozruchu konsoli: gdzie trzymasz program rozruchowy i w jaki sposób podawany on jest do procesora, gdy PRG-flash jest jeszcze pusty? Ile jest czasu na przygotowanie PRG od włączenia zasilania konsoli? Czy procesor się zawiesza i pozostaje tylko reset, jeśli szyna danych jest w stanie Hi-Z?
Wszystkich zainteresowanych zakupem informuje, że od pewnego czasu oferuję już kardridż na profesjonalnie wykonanej płytce drukowanej. Istnieje możliwość negocjacji ceny dla osób z talentem negocjatorskim
Ta płytka wygląda bardzo dobrze. Efekt wizualny nieco psuje nieumycie płytki z topnika.
Utwardzane złoto na złącze krawędziowe to góra 10zł więcej na płytce więc warto je rozważyć.
Witam ,panie Krzysztofie ,około rok temu kupiłem u pana KrzysioCarta (czerwonego) za 330zł ,Prawdopodonie jako pierwsza osoba u pana bo dzień po filmiku jaki pan wstawił na youtuba ,do dzisiaj nie mogę się doczekać odpowiedzi z pana strony w sprawie aktualizacji oraz naprawienia błędu w menu ,ostatni kontakt z pana strony był w czerwcu zeszłego roku.
Kupiłem u pana ponieważ zobaczyłem gościa co próbuje coś zdziałać i do tego Polaka ,fajnie by było jak byłby z panem jakiś kontakt ,strona ,fb gdzie pisał by pan o postępach w rozwijaniu projektu ,bo tak jak ktoś napisał wyżej ,nie da się tak w 100% traktować KrzysioCarta tak w 100% jako produktu ukończonego co nie zmienia faktu że pomimo roku jego posiadania dalej działa jak trza bez problemów wyżej wymienionych.
* Nie udało mi się powtórzyć błędu w wyświetlaniu katalogów, jaki Pan opisywał. Być może najnowsze wersje Windowsów tworzą wpisy w katalogu w mniej standardowy sposób. Kopia posektorowa takiej karty w celu analizy rozwiązałaby problem, ewentuallnie może Pan spróbować sformatować kartę w systemie FAT16 i sprawdzić, czy problem także występuje.
* Dostawałem jakieś pojedyncze przypadki opisujące niedziałanie niektórych tytułów. Zwykle problem wynikał jednak jednak z grą i nieprawidłową wersją regionalną ROMU - na konsoli Pegasus tytuły wydane na rynek europejski (E) mogą nie działać poprawnie. Warto grę sprawdzić najpierw na emulatorze, w trybie Dendy). Niektóre z gier mogą się odwoływać do nieistniejących banków pamięci lub nadpisywać pamięć - wtedy grę należy zmodyfikować.
* Od momentu wydania nie wyszła więc żadna znacząca aktualizacja (w zasadzie jedyne, co dodałem, to możliwość włączenia ostatnio wybranej gry dużo szybciej poprzez naciśnięcie przycisku SELECT)
* Kardridż nie miał nigdy w zamyśle oferować obsługi innych mapperów czy dodatków typou zapisywanie stanu gry
* W przypadku ewentualnych problemów, pytań można do mnie napisać na adres zamieszczony w pierwszym poście, każdej osobie zawsze odpowiadam. Dla osób zdecydowanych na zakup oferuję nawet darmową przeróbkę chińskich konsol przypominających playstation, aby kardridż z nimi współpracował