Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KrzysioCart Micro SD - rewolucja dla fanów konsoli Pegasus/Famicom.

phanick 03 Apr 2017 13:39 80487 106
phoenixcontact
    11111olo
    Level 42  
    Nawet jak by Krzysio kupił płytki w PL to za jedną sztukę nie zapłacił by więcej niż 40 zł. Nie wiem ile sobie liczy za zrobienie płytki w domu ale pewnie niewiele mniej. Jeśli by miało to podnieść cenę o 20 zł to nie wpłynęło by to negatywnie na zainteresowanie.
  • phoenixcontact
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    tplewa wrote:
    Ja mam jakies drobne ilosci dwustronnych (nawet z zloceniem) u znajomego w PL za przyslowiowa flaszke, ale to po znajomosci.
    Hehe - no nie mówmy o układach korupcyjnych. Ale mówiąc w skrócie - za przesyłkę z reguły muszę zapłacić (czy z PL, czy Ch, czy tez z UK), tak że dla mnie jak na razie najlepsza opcja.

To nie uklad korporacyjny... firmowe tak nie ida, a do hobby czasami - tez nie chce nadwyrezac znajomosci :) Tutaj bardziej jak potrzebuje cos do w.cz. (mikrofale) laminat Rogersa itp. zawsze jakies skrawki sie u znajomego znajda :)

Natomiast co do kosztow przesylek to i owszem tylko w PL najdrozsza to za zwyczaj 20zl, a za zwyczaj firma ma podpisana umowe z spedytorem i wychodzi to na poziomie 12-15zl... jak pisalem przy zamawianiu paru plytek do prototypu ma to znaczenie. Przy produkcji wiadomo kalkuluje sie juz inaczej.

Odbieglismy mocno od tematu, a autor watku pisal o cenach firmowcy PCB wiec tez pomijam spedycje.

11111olo wrote:
    Nawet jak by Krzysio kupił płytki w PL to za jedną sztukę nie zapłacił by więcej niż 40 zł. Nie wiem ile sobie liczy za zrobienie płytki w domu ale pewnie niewiele mniej. Jeśli by miało to podnieść cenę o 20 zł to nie wpłynęło by to negatywnie na zainteresowanie.

Tutaj trzeba brac tez pod uwage wspomniany produkt Everdrive - ktory w brew pozora nie jest duzo drozszy (okolo 120$) - natomiast jesty wykonany na profesjonalnym PCB i ma wiecej maperow....

Ale pomijajac to jak wspomnialem jesli ten kart byl by na profesjonalnym PCB kupil bym od reki - ale bardziej na zasadzie aby wspomoc autora, bo podchodzac inaczej kupil bym Everdrive (jak oscylujemy w kwotach powyzej 300zl).
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    tplewa wrote:
    20zl, a za zwyczaj firma ma podpisana umowe z spedytorem i wychodzi to na poziomie 12-15zl...
    Ale płytki za to drogie wtedy i długo trwa :)

Przedwczoraj zamówiłem 3x10 płytek prototypowych do 1 dm2 i cena z dostawą wyszła 40 dolarów. Płytki mam mieć w piątek.

To jest wybor - albo cena albo szybkosc :) Tutaj dalej skupiamy sie na cenie (autor twierdzi ze jest drogo). Ja tez czasem robie duzo plytek w miesiacu i odpuszczam spedycje z wspomnianych przyczyn - bo wydal bym na nia majatek. Wystarczy ze juz na elementy itp. w PL i czasem z zachodu idzie niezla kasa... ...a poza hobby jest jeszcze cos takiego jak zycie i tez zwiazane z nim wydatki...
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    $40 / 30 płytek z dostawą to drogo? To prosze o tańsze żródło bo nie znalazłem :)

Nie mowie ze drogo... kolega chyba czegos nie rozumie. W poprzednim miesiacu wydalem na hobby z 3 tysiace zlotych... jak bym zamawial spedycja wszystko wyszlo by z 5 tys. zl... czasami idzie sie na kompromis... o cos takiego chodzi... jak kolega chce moze zawsze spedycja zamawiac, ja czasem kalkuluje wydatki bo nie tylko hobby czlowiek zyje... Ja takie plytki jak sie upre moge miec za free i jeszcze flaszke z kolega wypije i co to zmienia...
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    tplewa wrote:

Nie mowie ze drogo... kolega chyba czegos nie rozumie. W poprzednim miesiacu wydalem na hobby z 3 tysiace zlotych... jak bym zamawial spedycja wszystko wyszlo by z 5 tys. z

Ta ja nie rozumiem:
    Koszt elementu = koszt zakupu + koszty związane z zakupem, czyli spedycja + opłaty + cła + podatki itd.

Koszt elementu - nie znalazłem taniej - no chyba że się ma układ pod bokiem za free, ale to jest wyjątek wyjątków.

Ot takie zycia - ja juz dawno sobie uswiadomilem ze elektronika to cholernie drogie hobby. Dlatego tez czesto kalkuluje gdzie mozna doplacic bo to sie oplaca, a gdzie mozna czasem oszczedzic... Co nie zmienia faktu ze czasami i tak zbyt duzo na ta zabawe wydaje. Plus taki ze ma sie z tego frajde i ciagle czlowiek uczy sie czegos nowego (co tez procentuje w zyciu zawodowym)...
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Nieudokumentowane rozkazy czy funkcje systemow to nie jest nowosc. Z starszych procesorow również 6502C mial nieudokumentowane instrukcje. Tam samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...

Nie wiem dlaczego one nazywana sa tylko nielegalnymi ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    tplewa wrote:
    Tam samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...
    to trochę inna sprawa :)

Chodziło mi raczej o to, że wchodziło się w procesorek i peryferia naprawdę mocno :)

Nie taka inna (choc nie zwiazana strikte z procesorem) - keiedys piszac w ASM na PC tez korzystanie z nieudokumentowanych funkcji itp. potrafilo niezle dopalic program... Tak samo zwracano uwage na pairing instrukcji danego CPU itp. Fakt glownie takie cos wystepowalo na PC Scenie, ale i piszac niektore gry itp. kombinowalo sie jak wycisnac ostatnie soki z danej platformy.

Byly nawet spekulacje ze M$ robi to specjalnie aby miec przewage nad innymi producentami oprogramowania, tak ze ich programy moga dzialac lepiej :)
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    To były czasy: szachy w < 700 bajtach na ZX81.

a no byly... teraz nikt nie patrzy przy pisaniu kodu czy to jest optymalne (poza maniakami piszacymi demka na PC czy tam sprzet retro) - zawsze mozna kupic szybszy procesor ;]
    RaStro
    Level 13  
    tplewa wrote:
    am samo dos czy winodows posiadal wiele nieudokumentowanych funkcji...

Nie wiem dlaczego one nazywana sa tylko nielegalnymi ;)

Bo są "wewnętrzne" i mogą zniknąć albo zmienić listę parametrów, to jednak coś nieco innego niż to co pojawiało się w starych 8-bitowych procesorach. Po takiej zmianie wiadomo program jest w polu...

tplewa wrote:
    Byly nawet spekulacje ze M$ robi to specjalnie aby miec przewage nad innymi producentami oprogramowania, tak ze ich programy moga dzialac lepiej :)

A to nie spekulacje... we wczesnym windows tak właśnie było, kiedyś jak był wyciek kodów Windowsa 95/98 to właśnie pojawiały się tam komentarze sugerujące że część API była utrzymywana właśnie ze względu na office i nie była ona publiczna, reszta musiała korzystać z GDI, które było koszmarnie powolne.

Ale jednak nieudokumentowane instrukcje CPU to jednak inna liga niż jakieś wewnętrzne API. Jak takie API gdzieś wypłynie i kogoś to zacznie uwierać to jeden update załatwia problem... czego nie da się wykonać na sprzęcie. Z drugiej strony te procki to jednak lata 70/80, a wtedy sprzęt pomimo że znacznie mniej skomplikowany niż dzisiaj projektowało się znacznie trudniej - nikt tego nie usuwał, dokumentacji nie było pacjent używał na własne ryzyko.
    tplewa
    Level 39  
    @RaStro

Dalej nie qmam ;) dlaczego nielegalne, zawsze sie to nazywalo nieudokumentowane. Zamkna mnie za uzywanie tych instrukcji skoro sa nielegalne ? Natomiast uzywanie nieudokumentowanych rozkazow czy tam funkcji zawsze wiazalo sie z ryzykiem ze nagle przestanie to dzialac na jakiejs wersji systemu czy hardware...

Odnosnie kodow Windows itd. to sa dalej spekulacje - bo te funkcje duzo wczesniej byly dostepne dla wielu (tylko trzeba bylo siedziec w temacie). Wiem bo uzywalem - a programuje na PC od czasow XT :)

Odnosnie prockow to nie ma tez pewnosci co zawieraja obecne :)
    Anonymous
    Anonymous  
    tplewa
    Level 39  
    Piotrus_999 wrote:
    Wiemy dlaczego to tylko taka retrospekcja. Jaka to była radość jak się dostało 20ste ksero (ten co wie co to znaczyło w latach 80) i jaka była żądza wiedzy :)

Aby to jeszcze bylo ksero... w tamtych czasam mialem troche dokumentacji robionych na powielaczu takim na korbke (od duzo starszych znajomych z Politechniki Wroclawskiej) - jakosc kopii byla tragiczna... ale czlowiek sie cieszyl ze dostal :)
    mientos
    Level 12  
    Cześć!

Na początku chciałbym pogratulować udanej konstrukcji i wytrwałości przy projektowaniu, jak i składaniu. Też od jakiegoś czasu myślę nad budową takiego karta i miałem podobne założenia, aby zrobić tańszy odpowiednik Everdrive/PowerPak'a. Czy zamierzasz może udostępnić źródła firmware/vhdl/schematy?

Mam jeszcze techniczne pytania dotyczące rozruchu konsoli: gdzie trzymasz program rozruchowy i w jaki sposób podawany on jest do procesora, gdy PRG-flash jest jeszcze pusty? Ile jest czasu na przygotowanie PRG od włączenia zasilania konsoli? Czy procesor się zawiesza i pozostaje tylko reset, jeśli szyna danych jest w stanie Hi-Z?
    phanick
    Level 28  
    Wszystkich zainteresowanych zakupem informuje, że od pewnego czasu oferuję już kardridż na profesjonalnie wykonanej płytce drukowanej. Istnieje możliwość negocjacji ceny dla osób z talentem negocjatorskim ;)
    KrzysioCart Micro SD - rewolucja dla fanów konsoli Pegasus/Famicom.
    11111olo
    Level 42  
    Płytka bez złocenia. Wielka szkoda że parę zł więcej zostało "zaoszczędzone".
    RaStro
    Level 13  
    Baz złocenia, ale to i tak o niebo lepiej niż ten golas spod żelazka nadający się na prototyp a nie na sprzedaż.
    11111olo
    Level 42  
    Ta płytka wygląda bardzo dobrze. Efekt wizualny nieco psuje nieumycie płytki z topnika.
    Utwardzane złoto na złącze krawędziowe to góra 10zł więcej na płytce więc warto je rozważyć.
    szogowaty
    Level 2  
    Witam ,panie Krzysztofie ,około rok temu kupiłem u pana KrzysioCarta (czerwonego) za 330zł ,Prawdopodonie jako pierwsza osoba u pana bo dzień po filmiku jaki pan wstawił na youtuba ,do dzisiaj nie mogę się doczekać odpowiedzi z pana strony w sprawie aktualizacji oraz naprawienia błędu w menu ,ostatni kontakt z pana strony był w czerwcu zeszłego roku.

Kupiłem u pana ponieważ zobaczyłem gościa co próbuje coś zdziałać i do tego Polaka ,fajnie by było jak byłby z panem jakiś kontakt ,strona ,fb gdzie pisał by pan o postępach w rozwijaniu projektu ,bo tak jak ktoś napisał wyżej ,nie da się tak w 100% traktować KrzysioCarta tak w 100% jako produktu ukończonego co nie zmienia faktu że pomimo roku jego posiadania dalej działa jak trza bez problemów wyżej wymienionych.
    11111olo
    Level 42  
    Facet na głowę tylko do projektu a do interesów już nie za bardzo. Warto aby poprawił pewne niedogodności o których wspomina @szogowaty.
    phanick
    Level 28  
    * Nie udało mi się powtórzyć błędu w wyświetlaniu katalogów, jaki Pan opisywał. Być może najnowsze wersje Windowsów tworzą wpisy w katalogu w mniej standardowy sposób. Kopia posektorowa takiej karty w celu analizy rozwiązałaby problem, ewentuallnie może Pan spróbować sformatować kartę w systemie FAT16 i sprawdzić, czy problem także występuje.

* Dostawałem jakieś pojedyncze przypadki opisujące niedziałanie niektórych tytułów. Zwykle problem wynikał jednak jednak z grą i nieprawidłową wersją regionalną ROMU - na konsoli Pegasus tytuły wydane na rynek europejski (E) mogą nie działać poprawnie. Warto grę sprawdzić najpierw na emulatorze, w trybie Dendy). Niektóre z gier mogą się odwoływać do nieistniejących banków pamięci lub nadpisywać pamięć - wtedy grę należy zmodyfikować.

* Od momentu wydania nie wyszła więc żadna znacząca aktualizacja (w zasadzie jedyne, co dodałem, to możliwość włączenia ostatnio wybranej gry dużo szybciej poprzez naciśnięcie przycisku SELECT)

* Kardridż nie miał nigdy w zamyśle oferować obsługi innych mapperów czy dodatków typou zapisywanie stanu gry

* W przypadku ewentualnych problemów, pytań można do mnie napisać na adres zamieszczony w pierwszym poście, każdej osobie zawsze odpowiadam. Dla osób zdecydowanych na zakup oferuję nawet darmową przeróbkę chińskich konsol przypominających playstation, aby kardridż z nimi współpracował