Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aprilia Pegaso 650 - Napięcie ładowania skacze w zależności od il. odbiorników.

03 Kwi 2017 14:58 807 2
  • Poziom 1  
    Sprawa wygląda tak:

    Rozebrałem z kostki (stopionej) same miedziane wiązki, na wyjściu z alternatora do regulatora napięcia (gdy rozłączone) 18V do 70V prądu zmiennego (książkowo). Czyli alternator sprawny.
    Podłączam alternator do regulatora i na wolnych 9V do 10V prądu zmiennego na tych samych przewodach. Nie wiem, dlaczego.

    Regulator grzeje się.

    Bezpieczniki nieprzepalone.

    Na wyjściu z regulatora do obwodu prąd stały 0V do 1V.

    Ładowanie na klemach akumulatora 13,7 do 14V, po włączeniu świateł mijania 12,5V, drogowych 11,7V do 12,03V prądu stałego na wolnych obrotach.

    Macie pomysł - regulator czy zwarcie?
  • Poziom 38  
    citromaniak napisał:
    A od kiedy to 70 volt daje alternator?
    Normalne w generatorze z magnesami stałymi.
    Baranovsky napisał:
    Podłączam alternator do regulatora i na wolnych 9V do 10V prądu zmiennego na tych samych przewodach. Nie wiem, dlaczego.
    Normalne, po podłączeniu regulatora napięcie jest mocno odkształcone, nie ma jak tego mierzyć zwykłym miernikiem.
    Baranovsky napisał:
    Na wyjściu z regulatora do obwodu prąd stały 0V do 1V.
    Nie wolno uruchamiać silnika bez połączenia regulator-akumulator! Wykonywanie pomiaru w ogóle nie ma sensu.
    Baranovsky napisał:
    Macie pomysł - regulator czy zwarcie?

    Potrzebna jest kompletna diagnostyka. Sprawdzenie czy uzwojenia nie ma przebicia, test równomiernych prądów fazowych na zwarciu. W Twoim przypadku chyba łatwiej będzie odkręcić pokrywę i obejrzeć czy uzwojenie nie jest przepalone. Regulator napięcia trzeba przemierzyć miernikiem (mostek trójfazowy + tyrystory).