Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach

04 Kwi 2017 19:45 4635 17
  • Poziom 12  
    Witam

    podpinałem się pod wcześniejsze tematy, aby rozwiązać problem, ale, z pewnymi modyfikacjami, problem pozostaje nadal.
    Zmywarka ponad 6 lat. Od ponad roku walczę z jej niedomaganiami. Przez ostatni kwartał ponownie, bo wcześniej, na przełomie roku sprzęt był wyłączony z użytkowania z powodu przeprowadzki.
    BYŁO: nie grzeje wody. Podgrzewa tylko na programie serwisowym. Diagnoza pierwsza - grzałka - upadła z powodu grzania na serwisówce (kalibracyjnym)
    Wymieniona również cewka tacho - kolejna sugestia - zmieniło się niewiele.
    JEST: Wodę podgrzewa tylko na programie krótkim, 30 min. Tak jak od nowości - naczynia gorące, czuć że umyte. Tylko mokre. Na innych programach - myje zimną wodą. Znowu więc wymontowałem płytkę sterującą i wrzucam zdjęcia do oceny - może ktoś coś spostrzeże. Ja nie widzę tam jakichś większych uchybień.
    Btw: tor wodny, czujnik zabrudzenia i węże do/z pompy przemyte. Dodatkowo wszystko kilkukrotnie przepłukane wrzątkiem z detergentem i parę razy przemyte programem 30' specjalnymi profesjonalnymi środkami do mycia spożywki.
    Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach Electrolux ESL65070R - grzeje tylko na wybranych programach

    Prosze o pomoc - co z tym paskudztwem można jeszcze zrobić. Uparłem się, że uzdrowię urządzenie.
  • Poziom 22  
    Piszesz kolego, iż wszystko umyłeś ja bym sprawdził filtr talerzykowy czy ma czyste otworki. Wygląda tak :arrow: Link Do sprawdzenia bym go zdemontował i wtedy zobaczysz czy grzeje.
  • Poziom 14  
    A jakieś błędy "LED" odczytałeś ?
    Sprawdź presostat szczególnie ten z czarną obudową
  • Poziom 12  
    Jak sprawdzam błędy (czyli wchodzę w tryb serwisowy i wciskam pierwszy przycisk) to podaje 7 piknięć i mrugnięć kontrolką końca programu. Coś się zmieniło od ostatniego razu, bo wcześniej pikało 13 razy. Jak sprawdzić presostat?
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    LED13 brak sygnału z tacho pompa myjąca zablokowana lub nie działa. Upewnij się że pompa jest ok. kolejny błąd to LED7 czujnik temperatury nie działa sprawdź podłączenia do termostatu jeżeli są OK, to pozostaje tylko wymienić termostat.
  • Poziom 15  
    Po dłuższej pracy tacho się nagrzewa, przerabiane było.
  • Poziom 12  
    Tacho się nagrzewa... Od początku się nagrzewało i było dobrze aż nagle zaczęło być źle? Tacho wymienione na nowe, więc nie powinno szwankować.
    Cały czas mnie gryzie, dlaczego na krótkim programie jest ok, a na innych nie. Coś nie gra. Jak sprawdzić termostat?
  • Poziom 15  
    Może dlatego że na krótkim programie zmywarka myje w niskiej temp. a na wyższych z większą może termostat, może grzałka a może płytka
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Termostat ma dwa zastosowania mierzy temperaturę oraz poziom zmętnienia wody ma cztery ścieżki podłączenia (wychodzą cztery przewody). Temperatura mierzy się na ścieżkach 3 i 4 ( są opisane wewnątrz gniazda termostatu) przy temperaturze 21°C oporność powinna wynosić 4,90KΩ.
  • Poziom 14  
    Wymień jeszcze raz tacho i będzie ok. Miałem dokładnie takie same objawy i pomogło. Na 30' szła, a na dłuższym nie.
  • Poziom 6  
    Jaka cewka tacho pasuje do tej zmywarki? Mam podobny problem z ESL 67070R.
  • Poziom 6  
    I która powinna być - ta z krótszymi czy dłuższymi przewodami? Ja wymieniłem na taką z oporem 90 ohm. Oryginalna miała 230 ohm i odrobinę dłuższe przewody ale nie działała, tzn. zmywarka nie grzała wody. Ta nowa działa.
  • Poziom 12  
    No i wszystko już jest jasne. Wziąłem się za maszynę i tym razem wygrałem.
    Winę za kiepską pracę ponosi beznadziejne ukształtowanie kanału prowadzącego do wężyka hydrostatu. Zbiera się tam tyle brudu, że żadne środki chemiczne bez mechanicznego wspomagania nie dawały rady. Odczepiłem wężyk od hydrostatu, do zmywarki wlałem ok 3 litry mocno ciepłej wody i zacząłem zabawę... Najpierw mocno przedmuchałem wężyk w stronę zmywarki i spuścił przez niego całą wodę. Początkowo ciurkała jak krew z nosa ale po chwili pojawił się lekki strumyk. I nadzieja... Nagle jak chlusnęło z całym tym osadem... Kilkukrotnie powtórzyłem płukanie... Ale coś mnie tknęło i zacząłem sprawdzać drożność od strony zmywarki. Przez ten mały otworem że szczelin ą to mogłem pogrzebać tylko patyczkiem do uszu. Ale jak pogrzebałem to się znowu przytkało ... I taka zabawa przez pół godziny... Grzebie, dmuchane i lanie wody... Ale nareszcie wszytko jest względnie czyste, odetkane , zmywarka myje i grzeje jak dzika, wszystko jest ok. Od tamtego czasu kilkukrotnie jeszcze puszczałem ją na pusto, zalaną profesjonalną chemią że zmywarki przemysłowej i działa idealnie... Mam nadzieję, że przez kolejne kilka lat :-)