Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa PolandTexa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes Actros MP3 - Actros MP3 webasto nie reaguje na włącznik

05 Kwi 2017 21:48 5040 6
  • Poziom 9  
    Actros MP3 webasto nie reaguje na włącznik- jak w temacie wyłączyło się wczoraj w nocy samo a dzisiaj nie chce odpalić, nie zapala się dioda na przełączniku i webasto nie rusza. Nie działają oba włączniki, nad kierowcą i nad łóżkiem. jakaś pomoc?, może ktoś miał podobny problem? proszę o podpowiedź gdzie szukać.
  • Texa PolandTexa Poland
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Podpięcie pod komputer diagnostyczny pomoże .
    Warto sprawdzić zasilanie w konektorze 9-pin , jest on na prawym słupku w poniżej deski rozdzielczej , stamtąd przewód idzie pod nakładką progową do tyłu . Często pojawia się tam wilgoć itd.
    Sygnał załączenia najpierw idzie do MSF z niego do GM a po tym do sterownika ogrzewania .
    Sprawdź , czy można włączyć timerem z INS "zegarów" .
  • Texa PolandTexa Poland
  • Poziom 9  
    Witam, po naciśnięciu przełącznika webasto nie działa , kontrolka nie świeci. Z przełącznika można wejść w menu i ustawić timer, temperature, ale webasto i tak nie startuje o ustawionej godzinie , akumulator był odłączany i nie pomogło :(
  • Poziom 16  
    No to niestety , jak napisałem poprzednio . Tylko diagnostyka .
    Bez komputera nawet fizyczna wymiana nie uruchomi go .
    Chyba że wymiana łącznie ze sterownikiem .
  • Poziom 9  
    Pomogło rozpięcie 9 pinowej kostki, wyjęcie bezpiecznika i rozpięcie włącznika. Webasto śmiga aż miło :)
  • Poziom 9  
    Temat powraca. Webasto po ostatnim rozpięciu kostki 9 pinowej przez jedną noc dzialało, teraz gaśnie po ok 13-15 min.Kratki wlotowe mało że sprawdzone czy czyste to dla pewności zdemontowane.Jedne co zastanawia to fakt że webasto w actrosie w trybie ciągłym działa na 1 pozycji stacyjki/zasilanie radia i webasta , kontrolki zgaszone/. I tu ciekawostka po ustawieniu kluczyka na zapłonie / kontrolki na desce świecą / webasto działa i nie gaśnie po 13-15 min.Macie jakieś pomysły gdzie szukać :) ?co sprawdzić? Chodzi nawet o doraźną pomoc zanim auto zjedzie do serwisu .