Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

New Holland stop się świeci - Ciągle się świeci stop

jacobsch 06 Apr 2017 17:17 4599 15
Relpol
    jacobsch
    Level 7  
    Witam posiadam ciągnik NH tl90a 2006r. Cały czas się świeci stop, jak wyciągnę wtyczkę od czujnika przestaje , jak nadusze na pedal to gaśnie! bezpieczniki, przekaźnik od stopu sprawdzony, posiadam drugi ciągnik tej samej budowy ale nowszy t5040, wziąłem kabel dwu zylowy i podpiełem się pod czujnik przy tym drugim ciągniku i sytuacja jest ta sama stóp gaśnie przy Tl jak nacisne na pedal hamulca w t5040, czyli problem jest gdzieś indziej, pytam gdzie szukać?, instalacje z zewnątrz przejrzałem i jest ok nie wiem jak w kabinie i pod kabiną... Co doradzicie?? Pozdrawiam.
  • Relpol
    ziomek559
    Level 10  
    A czujnik sprawdziłeś czy czasem się nie zawiesił
  • Relpol
    jacobsch
    Level 7  
    Powtarzam. Wziąłem kabel dwu żylowy, wpielem pod czujnik przy drugim ciągniku gdzie stóp działa poprawnie i jest ta sama sytuacja, czujnik jest wyeliminowany, chyba że czujniki przy tym nowszym działają odwrotnie na zwarcie, ale to też wyeliminowałem bo dzwoniłem do sklepu z częściami do NH i twierdzą że oba ciągniki bez względu na rocznika maja ten sam czujnik stopu. :/
    ziomek559
    Level 10  
    Sprawdź styki w lampach oczyść wszystkie połączenia do żarówek przejrzy przewody dochodzące do lamp masa i zasilanie gdzieś jest zwarcie
    jacobsch
    Level 7  
    Lampy sprawdzone, gniazdo przyczepy również, ale czy jak nacisne na pedał i gaśnie tzn działa odwrotnie to myślisz że to będzie wina zewrzenia kabli?
    ziomek559
    Level 10  
    Zrób tak na zapalonych lampach wykręć jedną żarówkę i patrz czy druga gaśnie jak nie to wkręć ja i zrób to samo z drugą , jak zgaśnie sprawdź czy działa stop na jednej żarówce jeśli test się sprawdzi to będziesz wiedział po której stronie szukać zwarcia , jeśli nie zostaje szukanie przyczyny w połączeniu wiązki
    ftp.kowal
    Level 36  
    Podstawowe pytanie to. Czy stało się tak nagle, czy ktoś grzebał w instalacji?
    ziomek559
    Level 10  
    A jeszcze jedno czujnik hamulca ręcznego sprawdził
    jacobsch
    Level 7  
    Stało się nagle i od tej pory nom stop pali, czujnik od ręcznego będzie ok, bo pokazuje na desce po zgłaszaniu że trzeba zaciągnąć albo jak ruszysz na zaciagnietym że jest hamulec zaciągnięty się pali, to jest osobny temat, spr te lampy ponownie
    ziomek559
    Level 10  
    A ile kabli ma czujnik ręcznego 5 czy 2 , jeśli na 5 to bym go sprawdził , wewnątrz są dwa styki jeden odpowiada za konsole drugi za światła jeśli jest uszkodzony to masz przyczynę
    jacobsch
    Level 7  
    Czujnik od ręcznego jest na 4 piny, po wypieciu nic się nie zmienia, ruszam inastalacja na wpietym też nic, ale widzę jest tu faktycznie taki kolor kabla jak w bezbiecznikach od stopu, spróbuję przełożyć czujnik cały od tego drugiego ciągnika...

Dodano po 6 [minuty]:

Dupa ten drugi ciągnik ma inny czujnik na dwa piny... Co robić? Przelece jeszcze poczyszcze masy ale wydaje mi się że gdyby to było przyczyną to by więcej rzeczy swirowało :/
    ziomek559
    Level 10  
    Jak da się go rozebrać to to go rozbierz i oczyść styk się zwarł pewnie , lub sprawdź na sucho czy rozłącza , odepnij czujnik probówką sprawdź w gnieździe który pin daje zasilanie , podepnij żarówkę 12 v do czujnika i daj zasilanie na odpowiedni pin i wciskaj czujnik czy rozłącza sprawdź każdy pin po kolei dwa z nich to na pewno zasilanie jeden konsola drugi światła
    jacobsch
    Level 7  
    Oki to zrobię, tylko jak go całkiem dołączyłem to nie było różnicy, nadal działy światła na odwrót
    ziomek559
    Level 10  
    Odłączyłeś czy dołączyłeś ???

Dodano po 5 [minuty]:

Daj jakieś zdjęcie czujnika i gdzie dochodzi czy jest jakiś przekaźnik do niego jeszcze pod konsola
    rad8817
    Level 11  
    jacobsch wrote:
    Witam posiadam ciągnik NH tl90a 2006r. Cały czas się świeci stop, jak wyciągnę wtyczkę od czujnika przestaje , jak nadusze na pedal to gaśnie! bezpieczniki, przekaźnik od stopu sprawdzony, posiadam drugi ciągnik tej samej budowy ale nowszy t5040, wziąłem kabel dwu zylowy i podpiełem się pod czujnik przy tym drugim ciągniku i sytuacja jest ta sama stóp gaśnie przy Tl jak nacisne na pedal hamulca w t5040, czyli problem jest gdzieś indziej, pytam gdzie szukać?, instalacje z zewnątrz przejrzałem i jest ok nie wiem jak w kabinie i pod kabiną... Co doradzicie?? Pozdrawiam.
    .

Witam kolegę problem ze stopem został rozwiązany bo mam takiego samego nh Tl90a i jest ten sam problem i niewiem co to za przyczyną