Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebna pralka z dużym wsadem.

malgosia-viola 07 Apr 2017 22:18 14079 33
Renex
    malgosia-viola
    Level 10  
    Nadszedł kres mojej 9-letniej Candy (8kg). Myślę o Bosch Home Professional WAY24742. Czy warta zakupu? A może lepiej LG? A może Miele? Tylko czy pralka za 7000-8000zł (Miele) rzeczywiście posłuży 20 lat?
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
  • Renex
    r103
    Level 34  
    A skąd my mamy wiedzieć ile posłuży ???

Będzie to pralka wagi "najcięższej" pod 100 kg, cicha, z stalowym rozbieralnym kotłem /jeszcze, pomyśleć że 10 lat temu to był standard/, łatwa aczkolwiek bardzo kosztowna w naprawie /jak u wszystkich producentów absurdalne ceny części jak padnie słynny "moduł" to pewnie z 1500 zł kosztuje/ a i z powodu "elektroniki" raczej będzie bardziej awaryjna niż te z przed 20 lat /sterowanie mechaniczne/, ale i dzisiaj w Niemczech sprzedają je z 10 letnią gwarancją /opcja płatna/ tak że chyba nie jest tragicznie.

Ogólnie jak te kilka tysięcy nie robi dla ciebie różnicy to bierz, najtańsza jest sporo tańsza:
    https://www.miele.pl/domestic/pralki-1566.htm?mat=10616140&name=WDB030_Eco
    malgosia-viola
    Level 10  
    Te tysiączki robią mi różnicę i to naprawdę bardzo dużą.Musiałabym kupić ją na raty i zacisnąć pasa i to na wiele lat. I dlatego obawiam sie że będę ją jeszcze spłacać ,a już będę musiała skrobać albo na naprawę ,albo na nową. Tyle że jak czytam o innych że teraz to na 2-3 no góra 4 lata, to mnie przeraża decyzja i nowy zakup. Sama nigdy bym nie pomyslała o Miele, ale koleżanka (od 30 lat w Niemczech) namawia mnie tę markę.Że nie ma lepszej , że przewidziana na 20 lat pracy (stąd moje pytanie o to czy rzeczywiście posłuży tyle).Jesli chodzi zaś o wielkość wsadu , 8-9 kg i ewentualnie więcej. Córka ma 7kg Boscha i kołdra 180x200 jej nie wchodzi do bębna ,a ja "uwielbiam" prać duże rzeczy.
    Znalazłam jeszcze wczoraj 3 pralki Sharp 8kg w cenie od 1350 do 1999zł. Ta najdroższa to A+++ -70%(tak podaje producent).Czy to możliwe?
    Mój faworyt (do niedawna)to Bosch 9kg WAY24742PL ,ale to też bagatela 2600zł.Czy to ta sama co WAY28742?Czy z takich samych materiałów?
    Serwisant , który był do mojej Candy polecał mi Lg,ale czytałam że w krótkim czasie po gwarancji padają moduły:(
    Please!!! pomóżcie!!!
    Anonymous
    Anonymous  
    malgosia-viola
    Level 10  
    Patrzyłam na Ceneo, ale nie znalazłam informacji że 5 lat gwarancji.
    Anonymous
    Anonymous  
    hessto
    Level 16  
    Whirlpool - FSCR12432 (Supereme Care) 12kg te polecam
    +PrecisionClean --> (ma dwa pompa wody, prania, mało piany)
    +PrecisionDose --> (płyn proszek)
    +Technologi ZEN --> (anty hasła)
    +Aplikacji komórki: 6 live
    +12kg
    -+Bęben lipa? (nie wiem)... xD
    -+Bęben rozbieralny/nierozbieralny (nie wiem)

Miele WDB030 Eco 7kg
    +SoftCare (prania)
    +CapDosing (plyn proszek)
    +Silnik ProfiEco
    +Bęben twardej
    +Bęben rozbieralny
    -Aplikacji komórki: (Brak)
    -Miele PowerWash (Brak)
    -7kg cena

LG FH4U1JBSx
    +TurboWash (ma dwa pompa wody, pranie, dobra piany)
    +TrueSteam (pary)
    +Aplikacji komórki: Smart Diagnosis NFC
    +10kg
    +Silnik 6 MOTION DD
    +Bęben rozbieralny...
    -Bęben lipa? xD

A Whirlpool 12kg Vs Miele 7kg cena tego sama. heh
    LG rowniez Whirlpool extra oprogramowanie lepsi niz Miele tez Bosch/Siemens.

Dishwasher has directory traversal bug Miele dziura xD
    r103
    Level 34  
    malgosia-viola wrote:
    Te tysiączki robią mi różnicę i to naprawdę bardzo dużą.Musiałabym kupić ją na raty i zacisnąć pasa i to na wiele lat.

Jak tak jest /w odróżnieniu od "koleżanki z Niemiec" - to rób tak jak pisze w poście #5 - o ile jest z pięcioletnią gwarancją producenta i za 1300 zł - to trudno, pralka będzie mniej wypasiona i głośniejsza - ale bierz nie ma innego wyjścia...

Aha - i nie przejmuj się tymi postami produkowanymi przez Maszynę Trurla Do Pisania Postów:
    Dodano po 34 [sekundy]:
    hessto wrote:
    Whirlpool - FSCR12432 (Supereme Care) 12kg te polecam
    +PrecisionClean --> (ma dwa pompa wody, prania, mało piany)
    +PrecisionDose --> (płyn proszek)
    +Technologi ZEN --> (anty hasła)
    +Aplikacji komórki: 6 live
    +12kg
    -+Bęben lipa? (nie wiem)... xD
    -+Bęben rozbieralny/nierozbieralny (nie wiem)

Miele WDB030 Eco 7kg
    +SoftCare (prania)
    +CapDosing (plyn proszek)
    +Silnik ProfiEco
    +Bęben twardej
    +Bęben rozbieralny
    -Aplikacji komórki: (Brak)
    -Miele PowerWash (Brak)
    -7kg cena

LG FH4U1JBSx
    +TurboWash (ma dwa pompa wody, pranie, dobra piany)
    +TrueSteam (pary)
    +Aplikacji komórki: Smart Diagnosis NFC
    +10kg
    +Silnik 6 MOTION DD
    +Bęben rozbieralny...
    -Bęben lipa? xD

A Whirlpool 12kg Vs Miele 7kg cena tego sama. heh
    LG rowniez Whirlpool extra oprogramowanie lepsi niz Miele tez Bosch/Siemens.

Dishwasher has directory traversal bug Miele dziura xD
    malgosia-viola
    Level 10  
    Nie przejmować się ze tak napisane ? czy nie brać pod uwagę?
    A Sharp nie wart uwagi? Bo ładny :)
    Whirpool odpada w przedbiegach. 15 czy 16 lat temu dałam 2600 za 6zmysł i chyba coś po 3,5 roku padła elektronika :((
    Biorę jeszcze pod uwagę Lg.
    Mąż znowu mówi że "coś mu podpowiada" :) , żeby Boscha takiego za 2000-2600.Mamy lodówkę Boscha 19-20letnią i chyba dlatego.Działa bezawaryjnie,tylko drzwi wyleciały 8 lat temu- nowe kosztowały więcej od mojej pensji, ale chyba warto było , bo pracuje do dzisiaj.Po za tymi drzwiami ,to zero z nią problemów.Ale się rozpisałam :).

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

hessto ,dobrze rozumiem ? mówisz że lg i whirpool lepsze od boscha ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malgosia-viola
    Level 10  
    5 lat gwarancji: http://www.ceneo.pl/29267760#tab=click Chyba bardzo podobna do Sharp. Czy mają coś wspólnego jeśli chodzi o producenta/produkcję ?

Dodano po 7 [godziny] 19 [minuty]:

Znalazłam jeszcze taką praleczkę, ale żadnych opinii : Samsung WW90J5446FW .
    r103
    Level 34  
    Jakaś abstrakcyjna marka /producenta raczej nie tylko dystrybutora jakiejś chińszczyzny? sprzedawcy?/, jednak Candy /obecnie chyba grupa Electroluxa/ to jakaś większa pewność że w ogóle i za kilka lat będzie miał kto się zająć "gwarancją.
    Mirek Z.
    Moderator
    Ta pralka Samsunga 9 kg jest chyba nowym wyrobem, stąd brak opinii. Ja w zeszłym roku kupiłem model 6 kg (WF60F4E0W0W) - robili je do max 8 kg, ale większego nie chciałem. Opisów (pozytywnych) wszędzie było dużo, prawie od 10-u lat. :) Jak do tego doszły polecenia kolegów z forum (serwisantów), to opinia mogła być tylko jedna. :)
    Faktycznie, po dobrym wypoziomowaniu jest b. cicha, na działanie nie mogę narzekać, na awarie też chyba nie powinienem liczyć, co widać po zawartości tematów na forum (w przeciwieństwie do innych marek).
    Wcześniejszą pralkę (Whirlpool) po dwóch wymianach bębna (nierozbieralnego) i drobnej usterce amortyzatorów w końcu rdza zjadła.
    hessto
    Level 16  
    Hahaha
    Pralki to wszystkie samych materiałów market części składanie np to

-Płyta moduł PCB to produkt firmy Electronics, Copreci, Minisel, Bitron, SEYOUNG Co, Solectron, wielu inny... (części procesor i pamieć ram Motorola, Atmel tak jak najmini-komputer, programowania interfejs USBDM) a co Awaria programatora każda czasu sam zepsuta pech to (Maja awaria zasilacz, przekaźnik i triak, rezystor spalony), a jeśli uległ on uszkodzeniu to można go albo naprawić, albo wymienić PCB cena drogo.

-Pompa wody firmy moze się psuje Askoll-włochy lub zwykła zamiennik-poland/china... (Awaria usterki gorsza)

-Grzałka i NTC firmy moze się psuje ceramiczna cena drogo lub zwykła zamiennik-poland/china... (Awaria usterki gorsza)

-Wymiana Łożysko, uszczelniacz-simering firmy moze się psuje co SKF,Poland,Tech... lub oryginalny-cena drogo

-Składanie market np Stal, blach, PVC... części (firmy-szukam-imports-nowa-materiału...)
    Miele to twardość (Budowa blach i wanna+PVC+beben+krzyzak+Silnik) cena drogo KOSMOS.
    Bosch/siemens (beben+krzyzak+Silnik) to dobra, (Ale oprogramowanie jak zwykła to shit)
    LG/Samsung (budowa blach, bęben+krzyżak lipaxD) to średnica (słąbo), Ale bardzo dobre silnik,PCB extra oprogramowanie.

Panasonic/Sharp to dobra ale martwi co będzie zepsuta to szukaj ci ciężko gdzie serwis mało albo brak części sklep w Polsce.

Humor-pralki-w-kosmos.gif
    Potrzebna pralka z dużym wsadem.
    malgosia-viola
    Level 10  
    Bosch/siemens (beben+krzyzak+Silnik) to dobra, (Ale oprogramowanie jak zwykła to shit) - czemu oprogramowanie "to shit" ? napisz coś więcej. Myslę o tej : Bosch HomeProfessional WAY24742PL lub o : Bosch Serie 8 Logixx WAW24540PL - czy ta półka to też shit?
    Daniel 2004
    Level 12  
    Bosch akurat ma bardzo fajnie rozwiązane programy piorące. Można wiele zarzucić Boschowi ale nie to, ze ma źle zaprogramowane programy. Chyba, że chodzi o moduł sterujący i ewentualną awaryjność.

Jeśli chodzi o Sharpa, sam rozważałem zakup. Ale odpuściłem. To co znajduje się w sklepach to są niedobitki, serwis problematyczny, przedstawiciel nie raczył odpowiedzieć na e-maile, to samo duży sklep w Sharpa w stolicy, skoro taki jest poziom kontaktu z klientem to jak wygląda sprawa w przypadku usterek, reklamacji itd. Sharp jeśli chodzi o AGD w mojej ocenie jest wirtualny na naszym rynku.
    Pralki Sharpa słabo się sprzedają w Polsce ale zważywszy na podejście przedstawiciela, to mnie to w ogóle nie dziwi.
    malgosia-viola
    Level 10  
    Czyli Bosch jest awaryjny?
    To ja już zupełnie nie wiem jakiemu producentowi można zaufać :( Szkoda że wątki urywają się z chwilą podjęcia decyzji o zakupie już konkretnego modelu. Bardzo pomocne byłoby gdyby Forumowicze pisali co ostatecznie zakupili , jakie są ich spostrzeżenia na bieżąco, także po pewnym czasie.
    Myślałam o Candy z 5letnią gwarancją ( propozycja wyżej), ale uświadomiłam sobie ( po przeczytaniu jakiegoś wątku o pralce robiącej malutkie dziurki w pranej odzieży) , że mam wiele ubrań zniszczonych w ten sposób (także nowych ubrań,założonych zaledwie 1 raz). Ciągle gderałam że teraz to ciuchy szyją z byle czego, że dzianina słabiutka itd. Dopiero teraz mnie oświeciło (po przeczytaniu wątku o tym)że to moja Candy tak mi niszczy. Ciągle jeszcze "chodzi" , ale i tak chce już ją zmienić. Tak więc boję się trochę nowej Candy. Gwarancja gwarancją, ale wolałabym pralkę której mogłabym zaufać, że ciuchów mi nie poniszczy.
    Piszcie Ludziska , piszcie o swoich spostrzeżeniach. Leżę w szpitalu, mam czas, będę sumiennie czytać.
    glorb
    Level 12  
    Hmm, ja podam ciekawostkę - pralka Siemens w wersji slim którą opisywałem w postach "zajechałem" po 12 latach. Kończy obecnie swój żywot z dwoma łożyskami do wymiany. Raz wymieniłem w niej szczotki. Oprała cztery osoby w tym dwójkę małych dzieciaków. Następna pralka też będzie Bosch/Siemens...
    Daniel 2004
    Level 12  
    Dobra to i ja się uzewnętrznię odnośnie mojego wyboru i uzasadnię go. Wybaczcie sporą ilość tekstu.

Przeglądałem masę pralek, czytałem opinie o pralkach ale głównie na forach takie jak to, gdyż opinie pod ofertami sklepów to często marketingowy bełkot i opinie ludzi gdzie grają pierwsze emocje i opinie brzmią "ładna pralka, pierze i wiruje" po 3 dniach eksploatacji.
    Czy mi to coś wyjaśniło? Niewiele. Wnioski są takie, że w tej się psuje to, w tamtej tamto, a w jeszcze innej coś innego.

Mój wybór był ograniczony do pralki nie większej niż te 52cm głębokości w sensie bryły pralki. Czyli odpadły pełnowymiarowe Bosche i Siemensy oraz inne. W zasadzie zostały do wyboru tylko pralki Slim. Pojemność wkładu nie mniejsza niż 6kg i nie większa niż 7kg.
    Nie interesują mnie zbytnio bajery w postaci niwelowania piany bo piorę przy użyciu kapsułek, a nie proszku.

Wiem, że to nie jest wyznacznik jakości czegokolwiek współczesnego, ale 14 lat miałem pralkę Indesit. Indesit, który nie cieszył się zbytnią renomą. Siadły właśnie łożyska, po 14 latach, korozja ostro chrupała obudowę pralki, fatalna blacha, lubiła uszkodzić odzież, ciągle w koszulkach pojawiały się jakieś dziurki. Ale czy kupiłbym drugi raz indesita? Nie, mimo, że pralka była bezawaryjna. Drażniły mnie pewne cechy funkcjonalności, upierdliwa blokada drzwiczek, brak elastyczności programów i kilka innych. No i to co 14 lat temu, to nie to samo co teraz, gdzie mimo iż technologia pozwala na stworzenie bezawaryjnej elektroniki, z premedytacją programuje się usterkę i osłabia konstrukcję w newralgicznych punktach.
    Brat kupił 12 lat temu Siemensa pełnowymiarowego ze 1400 obrotami, wówczas ta pralka kosztowała na promocji jakieś 2300zł. Do tej pory nic nie było w niej robione, a lekko nie ma, fascynuje mnie to urządzenie. Wtedy jeszcze Siemens był firmą niezależną od Boscha zdaje się. Ale też nie oznacza to, że obecnie jest tak samo z jakością Siemensa. Bosch sporo ładuje kasy w marketing.

Zastanawiałem się nad LG. Ale co z tego, że wymienialne są łożyska jak szlag trafia gniazda łożysk i tak czy siak zespół piorący do wymiany (dwa przypadki w rodzinie, jeden z nich wymieniał 3 razy łożyska a i tak okazało się, że kupił cały zespół piorący gdzieś okazyjnie), dodatkowo drażni mnie dyskoteka w pralkach LG, masa diod, melodyjki i jeszcze idiotyzmy w postaci łączenia ze smartfona. Dla kogo są te pralki?

Gorenie, niewiele na ich temat znalazłem. Nie znalazłem żadnych materiałów na Youtube jak te pralki działają, oczywiście wersje slim Gorenje nie mają rozbieralnego bębna.
    Samsung, a zwłaszcza Samsungowe nowości nie przekonują mnie. Ogólnie podchodzę dość ostrożnie do produktów Samsunga. Być może nie byłby to zły wybór. Ale na pewno bez tych dodatkowych drzwiczek. Zbędny bajer w moim wypadku.

Elektrolux, za dużo różnych problemów jakie znajduję na forum, w zasadzie najwięcej jest tutaj Elektroluxów.

Amica odpadła w przedbiegach wielu wie dlaczego, nawet mnie nie skusiła 5 letnia gwarancja bo po prostu nie znoszę Amici.
    Beko, rozrzut jakościowy jest tak duży, a wykonanie dość dyskusyjne, oglądałem Beko w sklepach, a w sytuacji gdy nie mają obecnie oferty z 5 letnią gwarancją producenta na wybrane modele to zakup nie ma sensu.

Sharp, usiłowałem uzyskać jakieś informacje o pralkach od przedstawiciela kontaktując się z nimi na różne sposoby, oprócz telefonu ale nie będę recytował telefonicznie symbolów pralek od tego jest e-mail. Zero odpowiedzi, sprawa części też problematyczna więc cóż, odpadli. Sklep Sharpa w Warszawie też zero odpowiedzi. Więc to wystawiło wizytówkę tej firmie.

Zaznaczam, że Boscha unikałem jak ognia, po prostu nie chciałem kupić ich pralki mając świadomość, że obniżyli jakość w wielu dziedzinach i produktach jakie sprzedają. Nie znaczy to, ze ta jakość jest wyższa u innych bo jest ten sam problem.
    Miałem spisane pralki Boscha, które mają rozbieralny zespół piorący (m.in. seria WAN) ale mają zintegrowane łożyska z wanną, pewnie się to jakoś da wycisnąć ale zabawy z tym też nie mało. No ale problemem stał się gabaryt. Więc jako, że nie było nic maks. 52cm, został wybór slimów.

Miałem więc spisane wersje slim pralek Bosch/Siemens. W nich nie ma możliwości wymiany łożysk i było to dla mnie jasne.

Ale sobie to na szybko przeanalizowałem. Ok sam łożysk nie wymienię, to znaczy mógłbym się w to babrać ale trochę z tym zabawy jest, jeśli pralka pozwalałaby na ten zabieg w miarę bezproblemowo.
    Jednak sprawdziłem mniej więcej ceny całego zespołu piorącego do pralek Bosch w wersji slim, a konkretnie modelu który mnie interesował. I gdy uwzględnimy koszt łożysk, koszt robocizny, to wyjdzie nam niewiele taniej niż cały bęben (w zależności od źródła zakupu). Więc odpuściłem szukania pralki z rozbieralnym bębnem. Bardziej martwiłbym się o elektronikę w Boschu.

I mimo awersji do Boscha wybrałem model WLT24440PL z aquastop. Model fabrycznie zapakowany, a nie przepychany po ekspozycji w jakimś centrum handlowym.

I tak jak @hessto pisze pralki są dość mocno skundlone, wiele elementów jest wspólnych lub pochodzi z tych samych fabryk. Duże znaczenie ma też szczęście czy trafimy na dziadostwo czy uda nam się kupić bezproblemowy egzemplarz.
    Mam po prostu dość szukania pralki i rozpatrywania każdej pierdoły za i przeciw oraz doktoryzowania się w tej kwestii. Nie interesują mnie bajery czy niweluje pianę, czy robi to czy tamto, ma prać, ma nie niszczyć ubrań, ma mieć użyteczne i elastyczne programy, ma nie skakać po łazience.

Dlatego w drodze kompromisu wybrałem WLT24440PL. Działa całkiem fajnie, programy bardzo przemyślane, elastyczność w zakresie ich modyfikacji, zawór aquastop, 1200 obrotów, ale używam maks. 1000, stosunkowo cicha, 6,5 kg w sam raz, skuteczność prania mi odpowiada, nic się przy kapsułkach nie pieni, nie robi dziur, a już trochę prań zrobiłem od zakupu. Dostępność części, w miarę sensowny serwis gwarancyjny (absurdalnie drogi pogwarancyjny) no i dość ładnie wygląda ale to szczegół. Tak więc mimo niechęci w zakupie Boscha skończyłem z Boschem :)
    Anonymous
    Anonymous  
    malgosia-viola
    Level 10  
    No i byłam już zdecydowana na Candy z 5letnią gwarancją , ale podkusiło mnie i poszłam do euro popatrzeć i pomacać :) Szok !!! Bęben Candy już "na oko " wygląda dużo gorzej niż np. w Boschu. Macnęłam i następne wielkie rozczarowanie - w miejscu łączenia to jakby blachy były ze sobą za słabo sprasowane, brzeg blachy gruby i moim zdaniem ostry.W innych pralkach brzeg blachy w miejscu łączenia jest jakby zaoblony i przygięty do bębna W mojej starej Candy też) , a w tej nowej Candy nie. Bałabym się wyprać w niej delikatne ubrania albo firanki.Co z tego że dadzą dłuższą gwarancję jak będzie niszczyła ciuchy.Na to gwarancji nie uznają.A miało być tak pięknie- niedrogo i długą gwarancją.
    I znowu jestem w czarnej dziurze :( Naprawdę nie wiem co mam kupić. Znalazłam Hotpoint-Ariston AQ114D 697D EU/B za nie całe 2000zł, u producenta coś około 2300 z 5letnią gwarancją. Na naszych stronach opinie nawet niezłe , ale na Amazonie to gorsze niż Candy. Jak to rozumieć? Czyżbyśmy mięli dużo mniejsze potrzeby i wymagania ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malgosia-viola
    Level 10  
    Te opinie o których piszę są potwierdzone zakupem, choć niestety są pisane na gorąco po zakupie.
    Daniel 2004
    Level 12  
    Ale zwróć uwagę też na poziom merytoryczny 99% opinii. Przecież one nie mówią kompletnie nic potencjalnemu nabywcy, oprócz banałów.
    Wyglądają mniej więcej tak: "Pralka ładna, pierze, kręci w lewo i w prawo, słychać wodę, jestem zadowolona". I tak jak piszesz kilka dni po zakupie. Taki poziom ma znaczna część komentarzy. Zero konkretów. A już o konstrukcji, trwałości, niuansach, programach i ogólnej jakości nie ma co pisać.

Ile osób wysila się żeby faktycznie napisać konkretną opinię? Garstka. W większości są one zazwyczaj jednozdaniowe, byle jakie i na odczepnego.
    Kolejna sprawa to chcąc kupić nową pralkę nie ma zbyt wiele opinii wynikających z posiadania tejże pralki przez kogoś kilka lat, powiedzmy od 2-5, a dopiero na przestrzeni tego czasu wychodzi jakość urządzenia.

Jest jeszcze jeden problem, zauważam, że producenci często żonglują oznaczeniami pralek mimo, że konstrukcyjnie się nie zmieniają, czasami sobie myślę, że robione jest to celowo by dany model nie ugruntował się na rynku pod względem właśnie opinii. Tym samym gdy pojawia się "nowy model" ,ma świeże konto.
    Pamiętaj też o jednym, firma firmą, ale ważne jest to jakie pralka ma programy, czasy prania, przy jakich ustawieniach, czy ci odpowiadają. Niektórzy producenci potrafią takie numery odstawić pod tym względem, że będzie irytować zamiast służyć.
    Anonymous
    Anonymous  
    Mirek Z.
    Moderator
    Christophorus wrote:
    kupujący po zakupie dostaje często maila z prośbą o napisanie opinii o produkcie
    Chyba z reguły dostaje. :) Nawet kilkakrotnie dostawałem, jeśli nie chciałem takiej "opinii" pisać (bez sensu przecież). :) A dużo rzeczy kupuję przez neta.
    malgosia-viola
    Level 10  
    Macie racje :) Tyle że ja za chwilę wyląduję w psychiatryku :), przez te moje wątpliwości.
    Podsumowując sobie to : minimum 8-9kg ( musi zmieścić kołdrę 200x220cm), min.1200 obrotów ( im więcej tym lepiej),regulacja obrotów,niespacerująca po łazience, nieniszcząca ciuchów, regulacja temperatury,fajne byłoby odplamianie (zwierzęta w domu),jakieś delikatne pranie(ręczne),krótkie. A teraz proszę powiedzcie co mam kupić, najwyżej będzie na Was :) :) :)
    Anonymous
    Anonymous  
    Mirek Z.
    Moderator
    Jak już pisałem w poście #14, korzystając z porad serwisantów (i moderatorów z tego działu) kupiłem Samsunga 6 kg, (teraz przypadkiem widzę, że jest na pierwszym miejscu w rankingu tej strony: https://www.morele.net/wiadomosc/eco-bubble-jak-dziala-czy-warto-kupic-pralke-z-eco-bubble/1383/ ), Faktycznie działa cicho, nie wędruje po łazience (stoją na niej pudła z kapsułkami, flakon z Perwollem i inne rzeczy, które powinny być na półkach, ale kto ma odkładać? :) ). To wszystko, co piszesz, to posiada, tylko obroty ma max 1000, ale te większe mają więcej. Np:
    http://www.mediaexpert.pl/pralki/pralka-samsung-wf80f5e0w2w-eco-bubble,id-225035
    http://www.neo24.pl/?p=samsung_wf80f5e3w2w
    http://www.neo24.pl/?p=samsung_ww90_j5346_mw_eo
    A ta chyba za droga ;) http://www.neo24.pl/?p=samsung_ww90_j5346_mw_eo no i duża.