Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda octavia bxe - Octavia 2,licznik ciemny,auto pali na 1 sek,obd2 nie łaczy

bambino_81 08 Apr 2017 16:13 2445 6
    bambino_81
    Level 23  
    Witam.Mam duży problem.Wczoraj przyjechałem z pracy normalnie.Dziś rano podchodzę do auta,auto otwarte najprawdopodobniej próba kradzieży gdyż,na liczniku były zamazane literki km godziny nie było wogóle widać,na samej górze wyświetlacza były 2 poziome kreski myślałem że to jakiś błąd więc odłączyłem aku.Zauważyłem także że ktoś próbował rozebrać liczni łamiąc jego ramkę jednak go nie wyciągając.Po przekręceniu kluczyka licznik nic nie wskazuje jest zupełnie martwy kierunki,światła zapłon nic,nawet km przejechane ani godz.Totalnie martwy.Po zapaleniu auto chodzi 1 sekundę i gaśnie podejrzewam że ''fachowcy'' zablokowali immo,mam kod do immo ale problem tkwi w tym że nie ma połączenia między kablem obd2 a kompem,wcześniej normalnie się połączał.Przejrzałem bezpieczniki pod maską wszystkie dobre tak jak i w środku.Pytanie.Tylko serwis czy można coś samemu pokąbinować?Dziękuję wszystkim za odp
  • Helpful post
    spinacz
    Level 41  
    Problemem jest uwalony licznik, posprawdzaj czy ma zasilanie, bez zasilania licznik nie daje sygnału immo do ECU i automatycznie może odłączyć linie diagnostyczna.
    Teraz by odpalić auto trzeba albo uruchomić licznik albo wstawić emulator albo w ECU wyłączyć immo.
    Jeśli nie masz wiedzy i sprzętu to widzę to ciemno.
    bambino_81
    Level 23  
    Dzięki za pomoc :).Wiedzę jako tako posiadam ale pewniej będzie lepiej jak podjadę do warsztatu, zastanawia mnie jak uszkodzili licznik jeżeli tylko uszkodzili ramkę w liczniku śrubokrętem,nie widzę prób odkręcania zaślepek czy czegokolwiek żeby się dostać głębiej deski.
  • Helpful post
    spinacz
    Level 41  
    Pierwsza rzecz jeśli licznik jest martwy, szukaj braku zasilania, jeśli wszystkie zasilania będą to licznik uwalony.
    Zostanie wymiana i dopisanie do ECU i kluczy.
    Ricoh_220

Level 37  
    Miałem tak w Octavi 1 licznik martwy goście coś w nim przelutowali i wstał potem doczytałem się iż pada tam stabilizator najczęściej. Jest ten temat w sieci.
    https://www.google.pl/search?q=octavia+napraw..._1oZXTAhWE2RoKHRgTALIQsAQIUQ&biw=1920&bih=971
    sk700
    Level 31  
    Ricoh_220 wrote:
    Miałem tak w Octavi 1

W octavi 1 praktycznie wszystko szło zrobić lutownicą i kablem za 30zl, tutaj samemu możesz jedynie sprawdzić zasilanie licznika jak mówią przedmówcy. Licznik można też posadzić przez złącze diagnostyczne.
    bambino_81
    Level 23  
    Witam.Dziękuję wszystkim za odp.Powalczyłem trochę i znalazła się przyczyna,nocni ''fachowcy'' to bezmózgi poprzecinali kable z licznika i zrobione były jakieś mostki na obejście immo przynajmniej mnie się tak wydaje widząc kilka kabli podłączonych do kostki licznika,po połączeniu przeciętych kabli i wyrzuceniu pozostałych licznik ożył.Na pierwszy rzut oka nie było widać że licznik był rozkręcany ale rzeczywiście po ściągnięciu platikowych zaślepek jednak był.Auto od razu zapaliło jeździ normalnie także udało się zaoszczędzić pewnie kilka 100 :)Dzieki jeszcze raz wszystkim :)