Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przesuniecie lini energetycznej a koszty

09 Kwi 2017 19:33 13578 26
  • Poziom 2  
    Witam. Chciałbym zakupić działke rolno-budowlaną i postawić na niej dom. Jest tylko problem bo przechodzi przez nią linia ŚN. Chciałbym przesunąć ją tak aby dołożyć jeden słup i aby przechodziła ona przez ''SŁUP 2''. Rodzi się tylko pytanie jakie byłyby to mniej wiecej koszty. Cena działki jak i lokalizacja mi bardzo odpowiada tylko ta linia... Ktoś coś podpowie? Nie chodzi mi o wycene co do złotówki tylko orientacyjnie. Wymiary podane działki sa rzeczywiste tylko nie odzwierciedla tego mój rysunek.
  • Poziom 23  
    Około 50-100 tyś. zł

    Pozdrawiam.
  • Moderator - Elektryka
    wojciecho1994 napisał:
    Chciałbym przesunąć ją tak aby dołożyć jeden słup i aby przechodziła ona przez ''SŁUP 2''.

    Zwróć uwagę, że słupy 1 i 3 także trzeba wymienić na mocne.
    Zapytaj najpierw u źródła, czyli właściciela sieci.
  • Warunkowo odblokowany
    zbich70 napisał:
    Zapytaj najpierw u źródła, czyli właściciela sieci.

    A więc najprawdopodobniej PGE.
    filip.s napisał:
    Około 50-100 tyś. zł

    Skąd posiadasz takie informacje? Przestawiałeś?
    Kolego wymiana jednego słupa łącznie z robocizną to koszt od 5 do 7 tysięcy w zależności od rodzaju słupa itp. W tym przypadku jeśli biorąc pod uwagę, że właściciel linii zgodzi się na takie przeróbki to skasuje cie za to minimum 20 tysięcy. Dokładniejszą cenę dowiesz się u właściciela linii który za pewne ma jej plany itp.
  • Moderator Elektrotechnika
    A co na to sąsiad?
  • Moderator - Elektryka
    Krzysztof Reszka napisał:
    A co na to sąsiad?

    Słuszna uwaga.
    Wg rysunku z postu tytułowego, nowe przęsło 2-3 znajdzie się nad sąsiednią nieruchomością.
    Właściciel tej nieruchomości niekoniecznie będzie tym uszczęśliwiony.

    A kupienie szczęścia sąsiada bywa droższe niż postawienie trzech nowych słupów... ;)
  • Specjalista - Instalacje Elektryczne
    A co z całą procedurą formalno prawną?
    Kolega filip.s podał orientacyjne koszta przy czym ja bym celował w kierunku 60-70 000pln.

    Poza tym linię można jeszcze skablować co nie zmienia faktu że dwa słupy trzeba wymienić na nowe.
  • Poziom 43  
    Mogą się też niezgodzić bo nie mogą wyłączyć linii na przykład.

    Po drugie lepiej przesunąć dom niż linię SN.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Działkę masz dużą , nic bym nie robił tylko dom posadowił w tej części na prawo.
  • Specjalista elektryk
    Ja bym wystąpił do Gminy o wyrys z planu lub decyzję o warunkach zabudowy. Na podstawie tych dokumentów rozpocząłbym dopiero analizę lokalizacji budynku a następnie sprawę przebudowy linii SN. Może się okazać, że za rok czy 5 lat przyjdzie ktoś po zgodę na remont linii i wtedy postawisz warunek jej przesunięcia.
  • Moderator - Elektryka
    Ja bym jeszcze zorientował się jak wygląda obecne zasilanie.
    Tzn. gdzie jest obecna trafostacja i ile odbiorców na niej "wisi".
    Jeżeli słabe, to linia SN nad działką nie jest taka zła, a czasami wręcz korzystna... ;)
  • Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Mogą się też niezgodzić bo nie mogą wyłączyć linii na przykład.
    A co stoi na zasilaniu tymczasowym linii z przewoźnego agregatu podczas wykonywania robót? Ostatnio robiliśmy automatyzację linii SN na której wisiało ok 15 trafostacji - teren wiejski. Fakt w Tauronie trzeba było czekać na wyłączenie miesiąc czasu bo agregaty przewoźne były już rozplanowane ale dało się.

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Po drugie lepiej przesunąć dom niż linię SN. Działkę masz dużą , nic bym nie robił tylko dom posadowił w tej części na prawo.
    Kwestia komunikacji drogowej i warunków zabudowy. Nie mamy orientacji w terenie. Tak jak napisałem wyżej, linię można też skablować jeśli są $$$.

    zbich70 napisał:
    Jeżeli słabe, to linia SN nad działką nie jest taka zła, a czasami wręcz korzystna... ;)
    Mam sąsiada który ma taką linię na sąsiedniej działce - w młodości bawiliśmy się w snajperów strzelając z procki/wiatrówki do ptaków :)
  • Poziom 43  
    JohnySpZOO napisał:
    zbich70 napisał:


    Jeżeli słabe, to linia SN nad działką nie jest taka zła, a czasami wręcz korzystna...


    Mam sąsiada który ma taką linię na sąsiedniej działce - w młodości bawiliśmy się w snajperów strzelając z procki/wiatrówki do ptaków


    Można też do 2 ziemniaków przywiązać 1m drutu z pastucha i na 50 wsiach gasną TV na chwilę.
  • Moderator - Elektryka
    Nawiasem to autor jednopostowy i słabo zainteresowany swoim tematem.
    Więc po co spalać się nadaremnie?
  • Warunkowo odblokowany
    zbich70 napisał:
    Więc po co spalać się nadaremnie?

    A no chociaż by po to aby osoby czytający ten temat w dalekiej przyszłości znaleźli rozwiązanie bez tworzenia kolejnych tematów i tym samym częściowego zapełniania serwerów elektrody.
    zbich70 napisał:
    Nawiasem to autor jednopostowy i słabo zainteresowany swoim tematem.

    Nie zgodzę się z tobą. Gęsto często w różnego rodzaju tematach można zauważyć, że autor tematu odpisuje po tygodniu lub nawet dwóch. Weź pod uwagę, że nie każdy człowiek ma czas codziennie siedzieć przed komputerem, niektórzy pracują(też przed telewizorem), niektórzy mają problem ze zdrowiem i tak dalej dlatego różne są przypadki.
    JohnySpZOO napisał:
    Kwestia komunikacji drogowej i warunków zabudowy. Nie mamy orientacji w terenie. Tak jak napisałem wyżej, linię można też skablować jeśli są $$$.

    Skablowanie rzecz bardzo dobra ale na to również sąsiad musi wyrazić zgodę jeśli szło by to po jego działce.
  • Moderator Elektrotechnika
    PATAFIAN_PATAFIAN napisał:
    Skablowanie rzecz bardzo dobra ale na to również sąsiad musi wyrazić zgodę jeśli szło by to po jego działce.

    Ale może iść w granicy działek, bez szkody dla kogokolwiek.
  • Specjalista elektryk
    Krzysztof Reszka napisał:
    Ale może iść w granicy działek, bez szkody dla kogokolwiek.

    Krzyśku, nie może. W grę wchodzi obszar oddziaływania inwestycji.
  • Moderator Elektrotechnika
    opornik7 napisał:
    W grę wchodzi obszar oddziaływania inwestycji.

    Nie koniecznie w tym przypadku. Jak spojrzysz na mapę to działka sąsiedzka to jakiś skrawek. Być może nieużytek gminny. Ja mam w granicy linię Sn i kopi o to ja ani sąsiad nie kruszy. Więc dobra wola czasami wiele zdziała.
  • Moderator - Elektryka
    opornik7 napisał:
    Krzysztof Reszka napisał:
    Ale może iść w granicy działek, bez szkody dla kogokolwiek.

    Krzyśku, nie może. W grę wchodzi obszar oddziaływania inwestycji.

    A mówiąc po ludzku ;) ...
    Spory rów trzeba wydłubać, gdzieś urobek trzeba odłożyć, trzeba dostarczyć piasek na podsypkę, potem to zasypać, zagęścić i przywrócić do stanu pierwotnego.
    I nie daj bóg żeby żeby tam jakieś różyczki czy inne żonkile rosły, albo choćby rzodkiewki...
    Przechlapane...
    Linia kablowa to niestety nie jest tylko kreska na mapie... :cry:
  • Specjalista elektryk
    Sorry Wodzu ;) Niby ta mapa to szkic a nie jakakolwiek mapa. Autor coś naszkicował ale pewnie nijak to ma się do PZP jeżeli istnieje. Przy jego braku Decyzja celu publicznego powie wszystko.
    Chyba nie muszę Ci wyjaśniać wszystkiego.
  • Moderator Elektrotechnika
    Wiemy ale jaka mapa taka dyskusja. Póki się nasz autor nie odezwie możemy poruszyć i podpowiedzieć różne rozwiązania.
  • Specjalista - Instalacje Elektryczne
    zbich70 napisał:
    opornik7 napisał:
    Krzysztof Reszka napisał:
    Ale może iść w granicy działek, bez szkody dla kogokolwiek.

    Krzyśku, nie może. W grę wchodzi obszar oddziaływania inwestycji.

    A mówiąc po ludzku ;) ...
    Spory rów trzeba wydłubać, gdzieś urobek trzeba odłożyć, trzeba dostarczyć piasek na podsypkę, potem to zasypać, zagęścić i przywrócić do stanu pierwotnego.
    I nie daj bóg żeby żeby tam jakieś różyczki czy inne żonkile rosły, albo choćby rzodkiewki...
    Przechlapane...
    Linia kablowa to niestety nie jest tylko kreska na mapie... :cry:
    Do całości zacytowanego wątku:
    A gdzie będzie w takim bądź razie stało ogrodzenie skoro granica będzie zajęta? Ja tu widzę skablowanie w dwóch wersjach:
    - kable przechodzące obok granicy po obrysie w działce inwestora w rurach - większe zło,
    - kable przechodzące w pasie drogowym - mniejsze zło dla inwestora - większe koszta, wolna działka pomijając wyprowadzenie na słup.

    Jak to wyjdzie w praniu?
    Jak wszyscy wiemy na podstawie uzyskanych zgód z którymi są zazwyczaj przeboje. Rozwiązanie techniczne opracuje projektant.
  • Moderator Elektrotechnika
    JohnySpZOO napisał:
    A gdzie będzie w takim bądź razie stało ogrodzenie skoro granica będzie zajęta?

    Tak jak u mnie 50 cm od płotu ( granicy) .
    JohnySpZOO napisał:
    kable przechodzące obok granicy po obrysie w działce inwestora w rurach - większe zło,

    Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.
    JohnySpZOO napisał:
    kable przechodzące w pasie drogowym - mniejsze zło dla inwestora - większe koszta, wolna działka pomijając wyprowadzenie na słup.

    Słup przesunąć za drogę i dopiero kabel.
  • Poziom 2  
    Jestem ponownie. Kilka odpowiedzi. Przedstawiona działka to 5 klasa ziemi, obok działka to praktycznie tam nic nie ma także zgoda sąsiada można założyć że będzie. Powiedzmy że $$$$ są tylko właśnie chciałem zaczerpnąć wiedzy o kosztach bo już stawki padły różne ale szczerze myślałem że zmieszczę sie w 30tys. Chodzi o przesuniecie ale skablowanie lini też mi sie podoba. Działke chce mieć w pełni funkcjonalną. Przyszłościowo myśle o jakimś garażu itp... Jestem w stanie postawić wszystkie 3 słupy na swojej działce tyle tylko żeby nie stał 10m od granicy i co najważniejsze linia nie przecinała pół działki tylko jak najbliżej granicy, wystarczy mi nawet 5m od granicy.
  • Poziom 43  
    Idź do ZE i zapytaj elektryków. To powinno dużo rozjaśnić.
  • Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Idź do ZE i zapytaj elektryków. To powinno dużo rozjaśnić.
    Na pewno elektrycy w ZE mają wiedzę i wytłumaczą co i jak jak oni o godz. 14 są przy 'pikaczu' przebrani do wyjścia.
    Jeśli już coś chcesz się dowiedzieć to od pracowników biurowych (specjalistów jak to się teraz nazywają) odpowiedzialnych za eksploatację sieci elektroenergetycznej jak i inwestycje. Gdzie się masz zgłosić? ZE to moloch, podzielony na rejony, odziały i placówki w których są różne twory - musisz wiedzieć gdzie się udać i mieć namiary na konkretną osobę bo ochrona do budynku nawet Cię nie wpuści. Najlepiej podpytać lokalnego szpeca co bywa w lokalnym ZE.

    Biuro obsługi klienta też Ci nic nie pomoże chyba że w złożeniu pisma/wniosku w sprawie przebudowy sieci SN - po którym ktoś się odezwie albo i nie bo makulatura tryb administracyjny musi odleżeć i się spłaszczyć pod ciężarem innej makulatury - czasem też lubi się zgubić lub nie dotrzeć.
  • Poziom 10  
    Witam,

    W tej sytuacji to najlepiej linię SN skablować. Tylko pozostaje kwestia kosztów... Możesz też napisać wniosek do ZE o skablowanie. Może przy jakieś modernizacji w przyszłości uwzględnią takie rozwiązanie.

    Pozdrawiam.
  • Specjalista elektryk
    pawel1992xxx napisał:
    W tej sytuacji to najlepiej linię SN skablować.

    Pod warunkiem, że właściciel wyrazi na to zgodę.
    pawel1992xxx napisał:
    Możesz też napisać wniosek do ZE o skablowanie.

    Oczywiście, że może napisać. Odpowiedź będzie jedna - proszę wszystko wykonać własnym kosztem i staraniem.
    pawel1992xxx napisał:
    Może przy jakieś modernizacji w przyszłości uwzględnią takie rozwiązanie.

    Pisałem o tym w poście #9.