Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie generatorem indukcyjnym elektrowni wiatrowej

Sburie 09 Apr 2017 20:03 2178 17
    Sburie
    Level 7  
    Witam, przymierzam się do zbudowania własnej elektrowni wiatrowej. Jako generatora zamierzam użyć posiadany silnik klatkowy 2.2 kW. Jest on trójfazowy, na 380V oraz ma motoreduktor na 80 obr/min więc idealnie. Elektrownia ma służyć tylko do ogrzewania wody. Grzałkę oraz maszt już posiadam, zostały do zrobienia śmigła oraz sterownik. Moje pytanie brzmi: czy istnieją jakieś gotowe układy albo scalaki pozwalające na sterowanie takim silnikiem do pracy generatorowej? Znalazłem takowe do silników DC albo BLDC, jednak nie mogę znaleźć do silnika indukcyjnego... Jakie są rozwiązania układowe pozwalające zbudować sterownik elektrowni wiatrowej na takim silniku? Dostęp do części elektronicznych mam nielimitowany więc koszty budowy będą znikome.
    Freddy
    Level 43  
    To polecam zdobyć jeszcze dostęp do książek :) bo z tego silnika nie da się zrobić prądnicy samodzielnej.
    Po drugie, motoreduktor pewnie zbudowany na ślimacznicy, więc też się nie nadaje.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Freddy wrote:
    bo z tego silnika nie da się zrobić prądnicy.
    Akurat sie da, Szanowny Kolego, temat poruszany wielokrotnie na Forum.
    Freddy wrote:
    Po drugie, motoreduktor pewnie zbudowany na ślimacznicy, więc też się nie nadaje.

To akurat może być prawdą.
    Sburie
    Level 7  
    Freddy wrote:
    To polecam zdobyć jeszcze dostęp do książek :) bo z tego silnika nie da się zrobić prądnicy.

Z każdego silnika można zrobić prądnicę.

Freddy wrote:

Motoreduktor nie jest zbudowany na ślimacznicy.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @Sburie No to fajnie, tylko - poczytaj jak z silnika klatkowego trójfazowego robi się prądnice (trzy kondensatory), bo faktycznie można, a poza tym, taka prądnica działa w małym zakresie obrotów (obroty nadsynchroniczne) i sprawność jej też nie jest rewelacyjna.
    Freddy
    Level 43  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Akurat sie da, Szanowny Kolego, temat poruszany wielokrotnie na Forum.
    To skąd weźmiesz strumień magnetyczny? Według mnie nie da się tak luźno stojącego, bo:
    "Silnik elektryczny asynchroniczny podłączony do sieci prądu przemiennego obracający się z prędkością obrotową większą od prędkości synchronicznej pracuje jako prądnica asynchroniczna."
    Sburie
    Level 7  
    Panowie, lepiej nie wypowiadajcie się na tematy o których nie macie pojęcia bo tylko się ośmieszacie :)

Moderated By Łukasz-O:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Freddy
    Level 43  
    Sburie wrote:
    Panowie, lepiej nie wypowiadajcie się na tematy o których nie macie pojęcia bo tylko się ośmieszacie :)
    Skoro wszystko wiesz i jesteś od nas mądrzejszy, to po co zadajesz pytania nam głupkom na forum :).
    Sburie wrote:
    Motoreduktor nie jest zbudowany na ślimacznicy
    Podaj typ tego reduktora.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @Freddy Podaję Ci hasła - magnetyzm szczątkowy i energia bierna. Do dziś są budowane generatory w oparciu o silnik klatkowy pracujacy jako pradnica, (sam kilka takich zbudowalem, bo silnik w sklepie wielokrotnie tanszy od pradnicy :D ), tyle ze mało to ekonomiczna pradnica, ale działajaca. Powiem szczerze, że zanim nie ,,doinwestowałem wiedzy" :D , moja reakcja byla podobna do Twojej.
    Tu masz na deser :D
    Sburie
    Level 7  
    Freddy wrote:
    Skoro wszystko wiesz i jesteś od nas mądrzejszy, to po co zadajesz pytania nam głupkom na forum :)

Nie twierdzę że wszystko wiem ale Twoja znajomość maszyn elektrycznych nie napawa nadzieją na udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie.
    Freddy wrote:
    Podaj typ tego reduktora.

Sterowanie generatorem indukcyjnym elektrowni wiatrowej Sterowanie generatorem indukcyjnym elektrowni wiatrowej Sterowanie generatorem indukcyjnym elektrowni wiatrowej
    Freddy
    Level 43  
    Sburie wrote:
    Nie twierdzę że wszystko wiem ale Twoja znajomość maszyn elektrycznych nie napawa nadzieją na udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie.
    No to nie licz w takim razie na jakąkolwiek moja pomoc z mojej strony :).
    Reduktor z przekładnią planetarną, więc może być.

@Krzysztof Kamienski Doczytaj szczegóły i warunki jakie musi spełnić układ.
    Sburie
    Level 7  
    Freddy wrote:
    No to nie licz w takim razie na jakąkolwiek moja pomoc z mojej strony :).
    Reduktor z przekładnią planetarną, więc może być.

Nie liczę, ponadto doskonale wiem że może być.

W internecie można znaleźć tylko ogólne schematy, żadnych rozwiązań układowych. Dlatego sam będę musiał zaprojektować odpowiedni sterownik. Nie wydaje się to trudne, ale może ktoś już miał z tym styczność?
    Sterowanie generatorem indukcyjnym elektrowni wiatrowej
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @Sburie Ten schemat jest błędny, kondensatory dołączone są na stale do silnika -prądnicy. To się powinno samo wzbudzić wtedy i pracować trochę powyej znamionowych obrotów silnika. Proponuje dać spory zasilacz impulsowy - 220AC / 24VDC (?) i kontroler ładowania akumulatorów.
    Sburie
    Level 7  
    @Sburie Ten schemat jest błędny, kondensatory dołączone są na stale do silnika -prądnicy. To się powinno samo wzbudzić wtedy i pracować trochę powyej znamionowych obrotów silnika. Proponuje dać spory zasilacz impulsowy - 220AC / 24VDC (?) i kontroler ładowania akumulatorów.

Nie sądzę żeby był błędny, tutaj widać jak takie coś działa:
    https://www.youtube.com/watch?v=COmX3JdlMBo

Po co mi zasilacz impulsowy oraz kontroler ładowania akumulatorów??

Zamierzam zrobić płynną regulację pojemności dołączonych kondensatorów, by generator pracował w szerokim zakresie obrotów. Dajcie już spokój z obrotami powyżej znamionowych bo to ma sens tylko w przypadku pracy generatora z siecią.
    http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/104/ref_34.pdf
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Sburie wrote:
    Zamierzam zrobić płynną regulację pojemności dołączonych kondensatorów, by generator pracował w szerokim zakresie obrotów. Dajcie już spokój z obrotami powyżej znamionowych bo to ma sens tylko w przypadku pracy generatora z siecią.
    Akurat to jest bzdura. Płynna regulacja pojemności kondensatorów ?? Pan wybaczy, Panie Starszy :cry:

Na koniec dodam, ze cały ten pomysł użycia silnika klatkowego asynchronicznego w elektrowni wiatrowej jest nonsensem. O ile taki układ generatora z silnikiem spalinowym ma racje bytu ze względu na stałość obrotów silnika*, tak w elektrowni wiatrowej pracującej z definicji ,,w porywach", nie sprawdzi się absolutnie. Tam sprawdzają się przede wszystkim prądnice z magnesem trwałym.

* Zasadą samowzbudzenia się i generacji energii przez trójfazowy silnik asynchroniczny klatkowy jest jego magnetyzm szczątkowy i doprowadzenie indukcyjności uzwojeń i pojemności kondensatorów do rezonansu równoległego, przy zadanej konstrukcyjnie częstotliwości, (nadsynchronicznej w stosunku do rezonansowej !) co za tym idzie, zbliżenie współczynnika mocy biernej do jedności. A to wystąpi tylko przy określonej prędkości obrotowej.
    Freddy
    Level 43  
    Sburie proszę sobie doczytać w załączonym tekście, zanim odpowiesz na post kolejną rewelacją ;).
    Subire
    Level 1  
    Akurat to jest bzdura. Płynna regulacja pojemności kondensatorów ?? Pan wybaczy, Panie Starszy

Mylisz się, jest to stosowane w niektórych przypadkach rozwiązanie.

Na koniec dodam, ze cały ten pomysł użycia silnika klatkowego asynchronicznego w elektrowni wiatrowej jest nonsensem. O ile taki układ generatora z silnikiem spalinowym ma racje bytu ze względu na stałość obrotów silnika*, tak w elektrowni wiatrowej pracującej z definicji ,,w porywach", nie sprawdzi się absolutnie. Tam sprawdzają się przede wszystkim prądnice z magnesem trwałym.

I znów się mylisz, w wiekszości elektrowni wiatrowych na świecie pracują generatory indukcyjne asynchroniczne. Mają wiele zalet przemawiających za takim ich zastosowaniem.

Zasadą samowzbudzenia się i generacji energii przez trójfazowy silnik asynchroniczny klatkowy jest jego magnetyzm szczątkowy i doprowadzenie indukcyjności uzwojeń i pojemności kondensatorów do rezonansu równoległego, przy zadanej konstrukcyjnie częstotliwości, (nadsynchronicznej w stosunku do rezonansowej !) co za tym idzie, zbliżenie współczynnika mocy biernej do jedności. A to wystąpi tylko przy określonej prędkości obrotowej.

To nie dokońca prawda, jak pokazuje załączone przez kolegę Freddy sprawozdanie w poście powyżej (niestety miernej jakości merytorycznej), generator indukcyjny wzbudza się już przy prędkości dużo niższej od synchronicznej. Ponadto moment wzbudzenia możemy regulować pojemnością dołączonych kondensatorów.

Freddy, co jest dla Ciebie rewelacją?

Moderated By Mirek Z.:

Klon zablokowanego wcześniej (czasowa blokada pisania) konta Sburie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/uzytkownik2931334.html - blokuję.

Freddy
    Level 43  
    Subire wrote:
    w wiekszości elektrowni wiatrowych na świecie pracują generatory indukcyjne asynchroniczne
    Tak, ale nie klatkowe, a pierścieniowe.