Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS FWM-154 - Zniknęły cyferki z wyświetlacza - przyczyna.

10 Kwi 2017 08:23 594 8
  • Użytkownik obserwowany
    Witam!

    Jestem posiadaczem wieży "PHILIPS FWM-154" - i dziś zauważyłem, że zniknęły cyferki z wyświetlacza.
    Normalnie w tym modelu jest fioletowe podświetlenie wyświetlacza i białe cyferki.
    Podświetlenie było, a cyferek brak.
    Nie było widać ani godziny, ani częstotliwości fali radiowej.
    Dopiero odłączenie od sieci i ponowne podłączenie pomogło i cyferki znowu się pojawiły.

    Ale pytanie - co mogło być tego przyczyną :?:

    Trzeba myśleć o nowym sprzęcie, czy jak :?:

    Pozdrawiam :D .
    Dawid Sz.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Jakbyś podał jeszcze okoliczności wystąpienia usterki, lub też sam przeanalizował , to może udałoby się coś przypuścić . Czy objaw był jednorazowy?
  • Użytkownik obserwowany
    Tylko co tu mówić o okolicznościach :?:
    Siedziałem sobie, oglądałem jakiś program w TV i jednocześnie coś robiłem na laptopie.
    Nagle zerkam na wieżę (a była wyłączona. Tzn. podłączona do prądu, ale w trybie czuwania) - a tam zamiast godziny (białe cyfry na fioletowym tle) było tylko fioletowe tło.
    Wpierw włączyłem radio FM, ale żadnych cyfr na wyświetlaczu nie było, tylko to fioletowe tło. A przecież jak włączę radio, to powinna być podana częstotliwość stacji (np. FM 105.90).
    Dopiero jak na chwilę odłączyłem od zasilania i podłączyłem ponownie, to pojawiły się białe kreski (--:--).
    Te kreski, to normalnie rozprogramowany zegarek, gdyż w tym modelu wystarczy dosłownie sekunda bez zasilania, by się zegarek wyzerował.
    Ustawiłem zegarek i do tej pory działa.

    Ktoś mi zasugerował, że może sterownik wyświetlacza się zawiesił.
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Faktycznie wygląda to na zwieszenie się albo procesora albo samego sterownika wyświetlacza. Przyczyną może być wadliwe połączenie ,które jeszcze da o sobie znać albo po prostu chwilowe przepięcie , odłączenie od sieci na tyle krótkie ,że procesor się nie zdołał zresetować.
    Sprawdź na wszelki wypadek stan gniazda sieciowego ,z którego jest zasilanie.
  • Użytkownik obserwowany
    A czy wieża „SONY CMT-SBT40D” jest rzeczywiście tak kiepska jak piszą (chodzi o jakość wykonania, a nie jakość dźwięku) :?:
  • Poziom 43  
    dawidsab napisał:
    czy wieża „SONY CMT-SBT40D” jest rzeczywiście tak kiepska jak piszą
    Nie wiem co piszą, ale to składana w chinach wieża pod logiem SONY.
    Resztę sobie dopowiedz sam.
  • Użytkownik obserwowany
    Chodziło mi o takie opinie :arrow: http://www.ceneo.pl/33061676#tab=reviews

    Co do produkcji "Made In China", to mnie nie dziwi, bo teraz 99% rynku jest "Made In China".
    Na produktach "SONY" w sumie jeszcze nigdy się nie zawiodłem.

    A wracając do tematu... Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale mam taką lampkę jak w załączniku i żarówka w niej lubi się czasem poluzować.
    Kilka tygodni temu żarówka się poluzowała, spowodowała jakieś zwarcie i wybiło korki (tj. bezpieczniki) w mieszkaniu.
    Czy takie coś mogło mieć wpływ na ten incydent :?:
    Oczywiście - incydent pojawił się TYLKO RAZ i to kilka dni temu, a korki wybiło kilka tygodni temu.
  • Użytkownik obserwowany
    Dzisiaj musiałem na chwilę odłączyć wieżę od prądu, żeby podpiąć zasilacz od lampki "PHILIPS LIVING COLORS".
    Po ponownym podłączeniu wyświetlacz był czarny (bez fioletowego tła i cyferek) i wieża nie reagowała na żadne przyciski.
    Zupełnie jakby nie docierał prąd.
    Prąd w gniazdku jednak był. Odczekałem chwilę, podłączyłem ponownie i na razie działa :| .
  • Użytkownik obserwowany
    Historia lubi się powtarzać...
    Dziś znowu zniknęły cyferki.
    Zostało tylko fioletowe tło :cry: .

    Sprzęcik prosi się coraz głośniej o emeryturkę.