Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-E810 - nie uruchamia się.

geco 10 Kwi 2017 12:49 2064 10
  • #1 10 Kwi 2017 12:49
    geco
    Poziom 24  

    Typowa usterka tego zestawu brak zasilania. W moim przypadku ktoś wcześniej podmienił już C8 22nF. Kondensator sprawny jednak uszkodzeniu uległy 4 rezystory 2,2k i układ TC4013. Po wymianie rezystorów i układu TC4013 na CD4013 za 2zł a nie 60zł napięcia się pojawiły, ale Yamaha nie daje nadal oznak życia. Napięcia na procesorze są, kwarce też mają. Został mi tylko jeszcze oscyloskop z sprawdzeniem przebiegów.

    Czy takie objawy mogą prowadzić że procesor padł, czy ten zestaw ma jakiś hatrik z resetem na klawiszach lokalnych?

    0 10
  • #2 10 Kwi 2017 17:54
    dybas
    Poziom 37  

    geco napisał:
    ktoś wcześniej podmienił już C8 22nF

    Na jaki typ podmienił? Pojemność sprawdzona?

    0
  • #3 10 Kwi 2017 19:56
    geco
    Poziom 24  

    Na taki sam jak był czyli 22nF po zatym podmieniałem na inny 22nF i za poradą wstawiałem dwa 47nF .Jakby pojemność była nie sprawna to chyba zasilacz by nie wystartował ? a ja mam napięcia 10V i 5V.

    0
  • #4 11 Kwi 2017 09:31
    dybas
    Poziom 37  

    Zgadza się, tyle że oprócz właściwej pojemności, ponoć ważną rolę odgrywa typ kondensatora. Tego modelu na stole sekcyjnym nie miałem, według poprzednich zapisów ma tam tkwić polipropylenowy. Skoro sprzęt nie startuje, to niestety wychodzi, że to nie kondensator.

    0
  • #5 11 Kwi 2017 09:42
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Zresetuj protect poprzez wejście w tryb serwisowy. No chyba że brak reakcji... Sprawdź napięcie na włączniku. Przekaźnik próbuje się załączyć?

    0
  • #6 11 Kwi 2017 10:05
    geco
    Poziom 24  

    Niby jak mam zresetować protect proszę wyjaśnij mi to.Przekaźnik nie reaguje a po zwarciu też brak jakiej kolwiek reakcji.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Może ktośmi wyjaśni co to za magia z tego filmiku .

    https://www.youtube.com/watch?v=NfdCM4HiMTw

    Chyba mi świta koleś zrobił generator na NE555 do resetu i Yamaha ożyła.

    Dodano po 5 [minuty]:

    No nic chyba bez oscyloskopu się nie obejdzie.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2980019.html

    0
  • #7 11 Kwi 2017 11:26
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Trzymasz preset/band i tuning ^ (MIN) i wciskasz włącznik.
    Jeżeli zaskoczy i się wyłączy to jeżeli wiesz co robisz (istnieje ryzyko uszkodzenia czegoś) to wykonujesz tą samą procedurę, tylko że power przytrzymujesz co najmniej 3s. Jeżeli procesor ma wszystkie sygnały pozwalające mu na start (i jest sprawny), a klawiatura przednia również jest sprawna to nie powinno być problemu z odpaleniem.

    W załączniku SM, powyższa procedura jest opisana również na stronie 10 SM w j. angielskim.

    EDIT:
    Jeżeli próba uruchomienia się nie powiedzie to napisz jakie masz napięcia na tym złączu: Yamaha RX-E810 - nie uruchamia się.

    0
  • #8 11 Kwi 2017 12:44
    geco
    Poziom 24  

    Teraz to mnie zaskoczyła.Zaczełem mierzyć jeszcze raz napięcia na TC4013 a tu 2,5V okazało się że rozwarta dioda D9 .Założyłem zenerke 10V pojawiło mi się 6,3V ale dziwnie pływa to samo z reset 4,5V spada prawie do zera i od nowa .Czyli coś pływa napięcie lub prubuję podjąć pracę.

    Czy płyta musi być wpięta do płyty głównej.

    0
  • #9 27 Sty 2018 20:26
    niedoza
    Poziom 1  

    Dzień dobry

    Jestem szczęśliwym posiadaczem E 810 od ponad 10 lat. Od pewnego czasu nie chce się włączyć ani pilotem ani przyciskiem. Przez pewien czas pomagało wyjęcie wtyczki z gniazdka - teraz już nie :( Czy ktoś z Warszawy lub okolic mógłby się podjąć naprawy i mnie nie zrujnować ?

    z góry dziękuję za pomoc

    1
  • #10 18 Cze 2018 09:42
    mirektv
    Poziom 9  

    Chciałbym jeszcze dołączyć jeden ciekawy wątek w temacie . Problem z zasilaniem w tym modelu to nie jedyny problem w temacie "nie uruchamia się " , ponieważ występuje także problem z resetem . Można to sprawdzić w prosty sposób wypinając z wtyczki od zasilacza stand-by pin reset powinno się włączyć. W moim przypadku objaw był taki ,że przy napięciu 240V sprzęt się załączał ,ale już przy 230V nie. Pomogła wymiana kondensatora C3 w obwodzie reset na module zasilacza stand-by , dla pewności zamontowałem 4,7uF .Po tym manewrze załącza bez problemu przy 160V z sieci

    0