Nie mam teraz dojścia jestem na długich wakacjach, tutaj jest link DIY:
instalacja rozdzielni pokojowej, która posiada pomiary, regulacje, przekaźniki z podstawkami na szynę din/th, 3 ściemniacze PWM, zasilacz 12V/100W, wejścia włącznikowe.
Ja mam w każdym pokoju lub obok taką rozdzielnie (+ kuchnie, łazienki). Kabli idzie znacznie mniej (około 5x mniej) niż dla centralnej, segmenty są odseparowane galwanicznie:
Inteligentny Dom sterowniki pokojowe eHouse LAN DIY.
Dla rozdzielni centralnej można tak:
automatyka budynkowa do centralnych rozdzielni
W mini-rozdzielniach LAN nie ma magistrali szeregowej.
- Tu jak uszkodzi się jeden segment (pokój - nieważne jak poważnie) to inne pracują niezależnie, każdy ma autonomiczny sterownik pokojowy
- ethernet jest na transformatorze (izolacja galwaniczna)
- zasilanie jest odizolowane galwanicznie
- instalacja jest ograniczona do pojedynczych pomieszczeń (5+ razy mniej kabli 230V
- przewody włączników niskonapięciowe są znacznie tańsze niż elektryczne (Taśmy płaskie)
- naturalny podział systemu na pomieszczenia
- 35/49 punktów inteligentnych w cenie rozdzielni (wyjścia on/off, wejścia on/off, wejścia pomiarowe, podczerwień wej + wyjście, ściemniacze) jednym słowem full wypas nie do wykorzystania
- sceny świetlne dla każdego pomieszczenia (24)
- programy regulacyjno-pomiarowe dla każdego pomieszczenia (12)
- baza danych kodów podczerwieni dla sterowania rozdzielnią (248)
- baza danych kodów podczerwieni dla sterowania zewnętrznym sprzętem a/v (248)
- kalendarz terminarz w sterowniku (128 pozycji)
- oprogramowanie windows do konfiguracji sterowników (gratis)
- oprogramowanie java do wizualizacji i sterowania graficznego z PC (gratis)
- oprogramowanie Android do wizualizacji i sterowania graficznego tablety, smartfony, smarttv (gratis)
- serwerek umożliwia dodatkowo po WWW
System jest zintegrowany ze sterownikami eHouse
automatyka domu WiFi
Choć ja osobiście uważam że to czysta głupota na etapie stanu surowego planować rozwiązania bezprzewodowe.
Rozwiązania do rozdzielni są długowieczne, nie starzejące się w porównaniu z modulikami upychanymi w puszkach elektrycznych (Ja mam system klikanaście lat i nic się nie dzieje). Przekaźniki są na szynę din z podstawkami - można wymienić jeden nie cały sterownik.
Izolacja między elektroniką a 230V ponad 40mm - w puszkach jak masz 15 mm to cud (normy przewidują 7.5mm).
Radiówka prędzej czy później straci parametry (2-3 lata), zacznie się przegrzewać, padną kondensatory itd ze względu na miniaturyzację. Dodatkowo elektronika jest na małych odległościach między 230V i nie wiele trzeba zrobić aby pojawiły się bardzo poważne kłopoty z pożarem włącznie.
Czasami trzeba bezprzewodowo ale to ostateczność jak dom już jest pomalowany, wykończony i szukamy "planów B".
Jak pisałem miałem system eHouse RS-485 na magistrali szeregowej i działał przez wiele lat. Pomimo tego jako elektronik zdawałem sobie sprawę że uszkodzenie magistrali (przerwanie, zwarcie, przebicie do 230V, pioruny itd) stworzy wielkie kłopoty z wykończeniem wszystkich sterowników włącznie. Dlatego przeszedłem na Ethernet jak była pierwsza promocja.