Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung PS43D450A2W - Nie włacza się, padła logika? SMPS ok. Vs, Va, Vsc ok.

10 Kwi 2017 19:43 1443 6
  • Poziom 17  
    Witam kolegów,

    Mam problem z tv Samsung PS43D450A2W.
    Dane techniczne:
    SMPS: bn44-00442b
    Y-Main: LJ41-09479A
    X-Main: LJ41-09478A
    MainB: BN41-01761A
    Logika: LJ92-01793A

    Objawy

    Po włączeniu TV na krótki czas pojawia się dobre napięcie Vs, Va, Vsc (zgodnie z naklejką na matrycy). STBY=5V, PS_on = 0V, VS_on=0V.

    Na Y oraz X duża rezystancja pomiędzy zimną masą a Vs i Va.

    Po odłączeniu konektora pomiędzy logiką a Y-Main (taśmy sygnałowej) CN5002, i dołączeniu rezystora 68K do VS_on tak pojawia się napięcie na Vs=207V, Va=58V i Vsc=-185V
    W takiej konfiguracji po naciśnięciu przycisku zasilania na obudowie (gdy dioda stby świeci) powoduje załączenie przekaźnika (GND na VS_on), pięciokrotne mignięcie czerwoną diodą stby i tyle.

    Zgodnie z powyższym, zakładam że zasilacz jest sprawny.

    Nie wiem jedynie czy kwestią jest tutaj coś na logice, coś padniętego w Y lub X. Może któryś z kolegów pomoże i nakieruje na dalsze pomiary?
  • Spec od monitorów
    Poczytaj na tym forum o uszkodzeniach plasm opartych o PANEL : S42AX-YB11
    * lub jej "podobnych"
    P/Nr. wg. firmy samasung LJ92-01793A (płytka o pcb: LJ41-09475A)
    - też 43D490, chassis F82A

    p.s

    Z opisów na forum wynika , ze ... najczęściej winny Y-sus LJ92-01797A

    Cytat:
    PS_on = 0V, VS_on=0V.

    Tym się zainteresuj, dlaczego 0V ?
  • Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedzi

    Andrzej4567 napisał:
    Witam.
    Zobacz czy nie ma na matrycy gdzieś śladów pęknięcia.
    Miałem taki przypadek i protekcja wyłączała telewizor w bardzo krótkim czasie (około o,5sek).


    Oglądałem matrycę dokładnie, przy ostrym świetle, i nie posiada nawet rys.

    lisek napisał:
    Poczytaj na tym forum o uszkodzeniach plasm opartych o PANEL : S42AX-YB11
    * lub jej "podobnych"
    P/Nr. wg. firmy samasung LJ92-01793A (płytka o pcb: LJ41-09475A)
    - też 43D490, chassis F82A

    p.s

    Z opisów na forum wynika , ze ... najczęściej winny Y-sus LJ92-01797A

    Cytat:

    PS_on = 0V, VS_on=0V.


    Tym się zainteresuj, dlaczego 0V ?


    Przeglądałem sporo tematów o tych tv (z LED\LCD miałem większą styczność ale nie ukrywam że z plazmą robię pierwszy raz) i większość rozbijała się albo o zwarcie na Y, albo zimne luty na Y, albo błąd logiki (LJ92-01793A), albo błąd Main (BN41-017961A).

    Zwarcie wyeliminowałem (duża rezystancja, z ręki utrzymuje napięcia i nic przy tym się nie grzeje)
    Zimnych lutów szukałem, podejrzane poprawiłem.

    Co więcej, jeżeli po podaniu 3,3V na VS_on i podłączeniu wszystkich modułów zasilania "do kupy", na Y-sus mam napięcie Vsc, które to -wydaje mi się- jest generowane właśnie na Y. Więc mogę założyć że z Y-sus nie jest tak źle.

    Brak Ps_on powoduje wg mnie jedna z 2 rzeczy:
    :?: błąd od modułu Y wystawiany dla logiki
    :?: logika uszkodzona

    Feedback od Y mógłbym wprost sprawdzić, tyle że rozpiska pinów na Y-sus niewiele mi mówi. I tutaj jest pytanie czy np ktoś potrafił by mi podać na którym z pinów powinienem oczekiwać konkretnego stanu, jeżeli Y-sus zgłaszał by błąd.

    Ewentualnie, gdybym wiedział jaką postać mają sygnały wysyłane od Y-sus do logiki, mógłbym spróbować te sygnały podać z ręki, i tym samym sprawdzić logikę czy wystawi sygnał Vs_on.

    CN5002 (Ysus-Logika) opisany jest takimi pinami:
    Spoiler:

    1: GND
    2: OC2-0
    3: OC2-E
    4: CLK
    5: LE
    6: OC1-0
    7: OC1-E
    8: YS
    9: YRR
    10: GND
    11: GND
    12: YPS
    13: YR
    14: 2VSCAN
    15: YFR1
    16: YFR2
    17: DELTAV
    18: VSC-CON
    19: YG
    20: GND
    21: DRV_RESET
    22: DS-RESET
    23: GND
    24: 5V-GND
    25: 5V-GNS
  • Spec od monitorów
    Skoro zasilacz sprawny zobacz co w trybie autonomicznym dla tego PDP i Logic, * opisywano na forum.
  • Poziom 17  
    Więc tak, szczegółowo aktualne objawy i testy:

    Standardowe uruchomienie :
    -załączenie przekaźnika i Ps_on z 3,3 na 0V i na Vs_on pojawia się 3,3V
    -rozłączenie przekaźnika i Ps_on z 0V na 3,3V i na Vs_on z powrotem 0V.
    -W momencie gdy SMPS jest uruchomiony Vs i Ve są ok.
    I tak 5 cykli po czym tv przestaje próbować.

    Tryb autonomiczny: (odpinam mainBoard, mostkuję GND do Vs_on, zwieram goldpiny, podłączam zasilanie)

    -cykle jak wyżej, tyle że skraca się czas rozłączenia przekaźnika.
    -matryca nie startuje

    A jak sprawdzić PDP niestety nie wiem, i nie umiem znaleźć.
  • Spec od monitorów
    Użyj opcji Szukaj , pole w ramce nad tematami forum (TV Serwis) , prawa góra
    Cytat:
    Szukana fraza: S42AX-YB11 Znaleziono 32 wyników (0,22s)


    Chyba problem z Logic.?