Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik wiśniowski ST-2 +ośw. wjazdu

edi2007 10 Apr 2017 22:14 1374 11
Automation24
    edi2007
    Level 8  
    Witam, chciałbym zapytać bardziej doświadczonych osób z zakresu automatyki bramowej o rozwiązanie następującego problemu.
    Otóż zamontowany jest sterownik do bram przesuwnych Wiśniowski ST-2, potrzebuję w momencie otwarcia bramy wjazdowej abym dostał sygnał ze sterownika np. na przekaźnik abym mógł załączyć oświetlenie podjazdu. czy np mogę wykorzystać zaciski 3 i 4 na 24V ( przeznaczone do podłączenia żarówki) rozumiem że napięcie 24V pojawi się w momencie otwarcia bramy? Czy są ewentualnie inne zaciski do wykorzystania żeby osiągnąć założony cel?
  • Automation24
    grzechotnik
    Level 26  
    edi2007 wrote:
    czy np mogę wykorzystać zaciski 3 i 4 na 24V ( przeznaczone do podłączenia żarówki)

W sumie można by podłączyć wszystko ;), ale czy będzie działać........

A tak na poważnie to, z tego co piszesz nie wynika, czy chcesz sterować dodatkowym oświetleniem osobnym przyciskiem pilot, czy ma się ono zaświecić razem z lampą sygnalizacyjną bramy.
    edi2007
    Level 8  
    Więc, chciałbym w momencie otwierania bramy wjazdowej żeby załączyło mi się dodatkowe oświetlenie ( 4 szt) lampy na podjeździe.
    Stąd moje pytanie odnośnie wykorzystania owego sterownika ( nie chciałbym tego załączać pilotem) pomijam już fakt założenie czujnika zmierzchowego, interesuję mnie możliwość wykorzystania ww sterownika...
  • Automation24
    michualex

Level 24  
    grzechotnik wrote:
    To możesz wykorzystać to wyjście, tylko jak brama będzie otwarta to Ci chyba światło zgaśnie na podjeździe

może założyć przekaźnik czasowy.
    kroy111
    Level 9  
    edi2007, miałem podobny dylemat

Najpierw była czujka ruchu ale zrezygnowałem z niej, ponieważ koty i jeż włączały mi światło na posesji, później radio z proximy, bardzo fajna sprawa ale zdarzało się, że bramę otworzyłem a światło raz się zapalało a raz nie (problem z zasięgiem proximy)
    Mimo to radio z proximy bardzo fajna rzecz gdybyś na przykład miał wolne przyciski w pilocie i chciał ręcznie włączać oświetlenie.

Jako, że mam piloty dwukanałowe (jeden kanał brama drugi garaż) i nie tego oczekiwałem od oświetlenia podjazdu w końcu zrobiłem tak:

Wykorzystałem 24V z lampy ostrzegawczej z napędu bramy,: przesyłam je dwoma żyłami 0,5mm z bramy do garażu, dalej przekaźnik na 24V, który włącza automat schodowy, automat schodowy oczywiście podłączony z czujką zmierzchową, na automacie możesz ustawić czas działania, ja mam 3 minuty.
    Pod automat schodowy podłączyłem prosty, tani zasilacz 12V i przesyłam je kolejnymi dwoma żyłami 0,5mm do domu, dalej przekaźnik na 12V, który włącza światło w korytarzu w domu.

Często, gęsto wracam do domu jak jest ciemno, efekt jest taki, że : otwieram bramę, zapala się światło na posesji, w garażu i w domu w korytarzu.
    Po 3 minutach wszystko gaśnie.
    Światło zapala się tylko wtedy gdy uruchomię napęd bramy, pewnie idzie to zrobić prościej ale ja mam tak i jestem z tego zadowolony.
    michualex

Level 24  
    grzechotnik wrote:
    Nie prościej wykorzystać krańcówkę??

Światło ma się wtedy świecić przez cały czas jak będzie brama otwarta? Po co?
    grzechotnik
    Level 26  
    michualex wrote:
    grzechotnik wrote:

Np. poto:

edi2007 wrote:
    abym mógł załączyć oświetlenie podjazdu.?
    michualex

Level 24  
    grzechotnik wrote:
    michualex wrote:
    grzechotnik wrote:

Np. poto:

edi2007 wrote:
    abym mógł załączyć oświetlenie podjazdu.?

Nie wiem jak ty czytasz ale ja biorę pod uwagę to co piszę przed tym kawałkiem co ty cytujesz.

edi2007 wrote:
    potrzebuję w momencie otwarcia bramy wjazdowej abym dostał sygnał ze sterownika np. na przekaźnik abym mógł załączyć oświetlenie podjazdu.
    edi2007
    Level 8  
    zadanie wykonane w następujący sposób: wykorzystałem 24V z napędu silnika automatu na stycznik do tego w układ automat schodowy oraz czujnik zmierzchu, Nastawa na automacie schodowym na odpowiedni czas dla mnie. Wszystko działa tak jak sobie założyłem , po zmierzchu po naciśnięciu na pilocie przycisku otwarcia bramy załącza się oświetlenie podjazdu. Dziękuję za owocną dyskusję.