Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual Basic - zapis danych do pliku .txt

Damian7546 11 Kwi 2017 13:22 1215 11
  • #1 11 Kwi 2017 13:22
    Damian7546
    Poziom 21  

    Witam,

    Mam pewien łańcuch znakowy:

    Dim eve_str As string
    eve_str = "qwertyuiuiiop"

    Jak teraz stworzyć plik txt w danej lokalizacji i zapisać ciąg tych znaków do tego pliku. A następnie po kolejnej próbie zapisu nie zapisywało się w innym pliku ale do tego samego jako np. kolejny wiersz (bez usuwania poprzedniego zapisu z pliku.)

    0 11
  • Pomocny post
    #2 11 Kwi 2017 13:38
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    To ma być powiązane z Office (VBA) czy czysty VBscript?

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 11 Kwi 2017 13:56
    Damian7546
    Poziom 21  

    @arnoldziq Dzięki właśnie o to mi chodziło , działa.
    Rozumie że to czysty VBscript ?

    Dodano po 4 [minuty]:

    A jak między nowymi wpisami czyli miedzy
    jakis tekst
    i
    qwertyuiuiiop

    zapisywać znak nowej linii,
    tz aby każdy nowy zapis zaczynał się od nowej linii ?

    1
  • #4 11 Kwi 2017 14:12
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Musi kolega dodać znaczniki vbCrLf lub vbCr lub vbLf lub vbNewline albo jakąś ich kombinację.
    BTW : vbCrLf = vbCr + vbLf

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #5 11 Kwi 2017 14:37
    Damian7546
    Poziom 21  

    Ok, dzięki
    @arnoldziq Gdy drugi raz wywołam kod który umieściłeś w drugim poście to usuwa mi tekst z pliku jeśli tam jakiś był.
    Da radę zrobić tak żeby go nie usuwało ?

    0
  • Pomocny post
    #6 11 Kwi 2017 15:28
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Pewnie, że da radę.
    Tylko zamiast CreateTextFile musisz wywołać OpenTextFile.

    Coś takiego :

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Z tym, że wypadałoby sprawdzić najpierw czy plik już istnieje.

    0
  • #7 11 Kwi 2017 18:34
    Damian7546
    Poziom 21  

    OK, dzięki wielkie za pomoc.

    0
  • #8 13 Kwi 2017 09:39
    Damian7546
    Poziom 21  

    @arnoldziq Jeszcze potrzebuję pomocy z jedną rzeczą.

    Otóż w zmiennej string mam DateTime.Time:
    2017-04-13 09:16:54

    i potrzebuje mieć te dane jako zmienne Byte, tz:
    zm1 = 54
    zm2 = 16
    zm3 = 09
    zm4 = 13
    zm5 = 4
    i rok jako integer

    ....

    0
  • #9 13 Kwi 2017 16:12
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Nie bardzo rozumiem.
    Po co to rozbijać?

    0
  • #10 13 Kwi 2017 17:53
    Damian7546
    Poziom 21  

    Potrzebuje takie dane do synchronizacji czasu w pewnym urzadzeniu, z ktorym konunikuje sie po modbusie.

    0
  • Pomocny post
    #11 13 Kwi 2017 18:32
    clubs
    Poziom 29  

    Witam
    Możesz np. tak bez zmiennej

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #12 23 Maj 2017 15:04
    Damian7546
    Poziom 21  

    Dzięki wielkie za pomoc. Działa.

    0