Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Maksymalna temperatura grzałki z piekarnika.

12 Kwi 2017 09:42 4170 13
  • Poziom 17  
    Dzień dobry,
    Chciałem sobie zrobić taki prowizoryczny 'piekarnik' ale chciałbym żeby temp w nim osiągała tak do 400 st - czy taka zwykła grzałka np. http://allegro.pl/grzalka-dolna-piekarnika-kuchni-amica-1300w-i6751975426.html może osiągnąć taką temperaturę? Nigdzie nie znalazłem informacji przy grzałkach czy to na allegro czy w branżowych sklepach o maksymalnej temperaturze. Czy to znaczy, że jak ją podłączę bez termostatu to będzie grzała się tak długo aż się stopi? :D
    Do tej grzałki bym chciał taki najprostszy termostat - http://newlite.pl.bossgoo.com/oven-parts/adju...al-thermostat-bimetallic-sensor-11986100.html chociaż nie widziałem z zakresem do 400st więc pewnie się skończy na takim: http://elektrodom.com/pl/p/Termostat-uniwers.-temp-0-400-st-C/3062
    Zagra do wszystko czy muszę szukać jakiejś innej grzałki?
  • Poziom 40  
    michallodz napisał:
    Nigdzie nie znalazłem informacji przy grzałkach czy to na allegro czy w branżowych sklepach o maksymalnej temperaturze.

    Bo zasadniczo maksymalną temperaturą grzałki jest temperatura topnienia lub rozkładu/utleniania materiału z jakiego jest zbudowana grzałka. Wartość temperatury jaką osiąga grzałka jest zależna od relacji między mocą dostarczaną przez grzałkę a odbieraną przez otoczenie.
    michallodz napisał:
    . Czy to znaczy, że jak ją podłączę bez termostatu to będzie grzała się tak długo aż się stopi? :D

    Nie do końca. Będzie grzała się do temperatury, w której ustali się równowaga między ciepłem emitowanym przez grzałkę a mocą do niej dostarczaną. Od sprawności odbioru ciepła zależy jak wysoko ustali się ta temperatura. Im gorzej będzie chłodzona grzałka (np. słaby ruch powietrza itp) tym bardziej się rozgrzeje. Rzeczywiście w skrajnym przypadku może dojść do takiego wzrostu temperatury, że grzałka ulegnie spaleniu.
  • Poziom 17  
    A czy taka grzałka będzie w stanie się rozgrzac do 400st bez spalenia się?
  • Poziom 17  
    Ktoś pomoże? Nie chcę spalić mojego piekarnika w ramach testów :D
  • Poziom 43  
    Czy ta grzałka w piekarniku jarzy się czy pozostaje ciemna a jeżeli jarzy się to ciemnowiśniowym kolorem czy jest czerwona? Kolor ciemnej wiśni odpowiada temperaturze ok. 650-700°C a czerwony ok 800-850°C
    Grzałki od mikrofali z termoobiegiem jarzą się na czerwono czyli wytrzymują 800°C. W mojej mikrofalówce taka grzałka przepaliła się po 12 latach pracy.
  • Poziom 17  
    Grzałki jak się rozgrzewają jarzą się na jakiś tam czerwonawy kolor.
    Co do termostatu, lepszy będzie taki z kapilarą czy taki bimetaliczny? Z kapilarą do 400st widziałem w sprzedaży ale bimetalicznego chyba nie - ale może źle szukam?
  • Poziom 43  
    Nie pytałem wcześniej - budujesz "piekarnik" na 400°C czy chcesz podnieść temperaturę w swoim? Jeżeli to drugie to upewnij się czy ma jakieś elementy z tworzywa i czy nie popłyną bo wszystko będzie bardziej gorące, nie tylko komora piekarnika.
  • Poziom 17  
    Raczej będę budował bo mój jest i tak za mały :)
  • Poziom 43  
    Autor tematu potrzebuje 400 °C a nie trzykrotnie więcej.
    Zbuduje sobie piecyk za 1/5 - 1/4 twojej ceny :)
  • Specjalista AGD
    michallodz napisał:
    Raczej będę budował bo mój jest i tak za mały

    No właśnie. Może by kolega określił, jakiej wielkości (kubatury) ma być projektowany piec? Jeżeli większy od normalnego piekarnika, to jedna sugerowana grzałka, na pewno nie spełni swojej roli, nawet w zwykłym piekarniku. Należało by użyć kilku takich grzałek, w zależności od kubatury.
  • Poziom 43  
    nares napisał:
    Należało by użyć kilku takich grzałek, w zależności od kubatury.
    Niezbędna, minimalna moc grzałek zależy nie tylko od kubatury pieca i jego wsadu ale również od izolacji termicznej i oczekiwanego czasu rozgrzania do 400°C
    Zgadzam się, że jedna grzałka o mocy 2-3 kW nie wystarczy by dogrzać piec o pojemności 100 dcm³ w rozsądnym czasie.
  • Poziom 17  
    Wybaczcie, że tak późno ale życie :D
    Piec ma mieć około 40x40x30cm czyli jakieś 50l a izolacji w sumie nie planowałem nawet robić ale to nie jest zamknięty temat :)
  • Poziom 43  
    michallodz napisał:
    Piec ma mieć około 40x40x30cm czyli jakieś 50l
    Jaki zakładasz czas rozgrzania do 400°C?
    Nawet zwykły piekarnik ma izolację w postaci warstwy powietrza pomiędzy dwoma blachami. Bez izolacji będą potężne straty energii.