Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kieszonkowy zakłócacz sygnału GSM

cynamonik 12 Apr 2017 23:29 8043 25
Testo
    cynamonik
    Level 9  
    Czy ktoś posiada schemat DIY dla takiego urządzenia ?

Zależy mi na zasięgu ok 5-10 metrów w otwartej przestrzeni. Jak najmniejsze wymiary i zasilanie bateryjne. Przydałaby się regulacja mocy ;)

Podobny temat ktoś założył, ale dawno temu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1992555.html

z góry dziękuje za wszelkie sugestie !

Jeśli to nie jest odpowiedni dział proszę o przeniesienie.
  • Testo
  • Helpful post
    szymon122
    Level 38  
    Napisz jakim sprzętem dysponujesz. Chyba nie wiesz na co się piszesz...
    Jakie masz doświadczenie w tworzeniu obwodów RF? Nie zdajesz sobie sprawy jak trudno wykonać to urządzenie.

Ps Używanie tego urządzenia jest nielegalne, weź pod uwagę to, że ktoś w zasięgu działania może chcieć wezwać pogotowie itp Odpowiesz prawnie za każdy wypadek.
  • Testo
    cynamonik
    Level 9  
    Lutownica i podstawy elektroniki.

Nie znam też przytoczonych obwodów.. bazując na wskazanym archiwalnym temacie myślałem, że nie trzeba obszernego doświadczenia żeby zbudować takie urządzenie.

Zdaję sobie sprawę. Urządzenie potrzebuję do pewnych testów, będzie na szczęście włączane sporadycznie i na chwilę. Będę się z nim przemieszczał, a zatem mała szansa żebym zakłócił na dłużej niż kilka sekund czyjeś połączenie. Na dodatek ta osoba musiała by poruszać się w tym samy kierunku i nie dalej niż 5-10 metrów ode mnie.
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    cynamonik wrote:
    bazując na wskazanym archiwalnym temacie myślałem, że nie trzeba obszernego doświadczenia żeby zbudować takie urządzenie.

Patrząc na płytkę w tamtym temacie, zastanów się czy będziesz w stanie samodzielnie wykonać taką płytkę domowymi metodami. Chodzi tutaj o precyzję wykonania płytki - ścieżki muszą być wręcz idealne przy takich częstotliwościach. W przeciwnym wypadku układ nie będzie pracował poprawnie ze względu na pojemności rozproszenia.

Poza tym układ tylko pozornie wygląda na nieskomplikowany. Problemem poza samym drukiem oraz laminatem są podzespoły, których prawdopodobnie nie kupisz w sklepie za rogiem ani nawet u większego dostawcy. Nie mówiąc o ich cenie.
  • Helpful post
    szymon122
    Level 38  
    Artur k. wrote:
    Nie mówiąc o ich cenie.

Tutaj mówimy bez wątpienia o cenie trzy cyfrowej gdzie pierwsza będzie na pewno większa od czwórki ;)

cynamonik wrote:

Nie mając oscyloskopu o częstotliwości granicznej 1GHz i przynajmniej 2 kanałów nie ma szans wykonać tego urządzenia, po prostu nie zestroimy go itp. Cena takiego urządzenia to już tysiące złotych.

Poza tym nie tak prosto zakłócić telefon, w momencie gdy jedna sieć "padnie" to telefon automatycznie przełączy się na kolejną (a na liście często ma ich dziesiątki).
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    szymon122 wrote:
    Nie mając oscyloskopu o częstotliwości granicznej 1GHz i przynajmniej 2 kanałów nie ma szans wykonać tego urządzenia, po prostu nie zestroimy go itp. Cena takiego urządzenia to już tysiące złotych.

Z tym się nie zgodzę. Telefonia komórkowa już dawno wykorzystywała pasmo 1800MHz, obecnie używa się częstotliwości ponad 2000MHz. Żeby skutecznie zakłócić działanie telefonu, urządzenie zagłuszające musiałoby sięgać pasmem do ok. 2500MHz.
    Nie da się takiego urządzenia poprawnie zestroić oscyloskopem o paśmie 1GHz, potrzeba urządzenia o paśmie ok. 3GHz.
    Np. z takiej serii:
    http://www.tek.com/oscilloscope/dpo7000-digital-phosphor-oscilloscope
    Cena jest tylko 5 cyfrowa ale... w dolarach. Poza tym oprócz oscyloskopu przydałby się analizator widma - tu już łatwiej, są w ofertach wielu producentów, a i cena nie jest wysoka - tylko 4 cyfry i nawet z 1 na początku w PLN. :)

Znacznie łatwiej pod względem wyposażenia warsztatu byłoby zbudować generator szumu. Tutaj oscyloskop nie jest potrzebny, jedynie stosunkowo niedrogi analizator widma w.cz.. Tylko jak zrobić tak szerokopasmowe źródło szumów?
  • Helpful post
    Freddy
    Level 43  
    cynamonik wrote:
    No to nie jesteś w stanie wykonać takiego urządzenia na 100%.
    Możesz coś takiego kupić np. na Aliexpress. Nazywa się to "signal jammer".
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    Artur k., szymon122 ile układów mikrofalowych zbudowaliście w życiu? Zero?

Zbudowanie jammera to bułka z masłem. Potrzebne jest gotowe VCO na odpowiedni zakres oraz generator piły na np. NE555. VCO można kupić czasem za grosze na allegro - teraz jest jakaś aukcja z VCO 1.3 GHz za 4zł, albo 3.7 GHz też za 4 zł ale można kupić też na zakresy GSM, UMTS,LTE itp. Jak nie ma na ebay albo allegro to w Minicircuits można kupić nówki sztuki VCO na dowolny zakres za kiladziesiąt złoych. Jako końcówkę mocy można wykorzystać GALI-5+ też z minicircuits za parę złotych. Wszystko na zwykłym laminacie FR4 będzie działało ("ścieżki muszą być wręcz idealne" he he he). Jak nie wierzycie to mogę wrzucić fotkę działającego syntezera na 4.85 GHz na ADF4107 na FR4. Jak byłem gówniarzem to robiłem termotransferem płytki do wzmacniaczy MMIC na 2 GHz więc nawet w domowej łazience da się to zrobić.
    Freddy
    Level 43  
    szymon122 wrote:
    Żaden z produktów z twojego linku nie jest zakłócaczem
    No fakt, nie wiem czemu tak wyświetla, ale na Ali są jammery, GPS, GSM, WiFi. Cena zaczyna się od 80$.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Massive O. Penetrato wrote:
    Artur k., szymon122 ile układów mikrofalowych zbudowaliście w życiu? Zero?

Zbudowanie jammera to bułka z masłem. Potrzebne jest gotowe VCO na odpowiedni zakres oraz generator piły na np. NE555. VCO można kupić czasem za grosze na allegro - teraz jest jakaś aukcja z VCO 1.3 GHz za 4zł, albo 3.7 GHz też za 4 zł ale można kupić też na zakresy GSM, UMTS,LTE itp. Jak nie ma na ebay albo allegro to w Minicircuits można kupić nówki sztuki VCO na dowolny zakres za kiladziesiąt złoych.

A ile Ty zbudowałeś w GSM? Bo chwalić się przez internet to żadna sztuka.

I co z tego, że są VCO na 3.7GHz? Są nawet na 10GHz, tylko jaki mają zakres przestrajania?
    Sieć GSM działa bardzo szeroko. W Polsce wykorzystywane są pasma 800, 900, 1800, 2600 MHz
    Jednym takim generatorem tego nie pokryjesz, więc co dalej? Zaproponujesz budowę 4 różnych? Jaki to ma sens?

Są układy, np. takie:
    http://www.tvsat.com.pl/pdf/Q/qvc961747rt-4063_tdk.pdf
    Chciałbym zobaczyć płytkę wykonaną przez kompletnego amatora dla takich układów scalonych.
    Poza tym co z tego że masz taki układ? Wzmacniacz GALI 5, który zaproponowałeś jest słabszy niż końcówka mocy w telefonie komórkowym, a więc niestety nie spełni swojej roli. Według danych katalogowych - moc wyjściowa to 18dBm, zaś według specyfikacji GSM, moce telefonów komórkowych to przynajmniej 21dBm, przynajmniej bo telefon zwiększy moc gdy będzie taka potrzeba.
    I dalej - przedstawione w linku, dedykowane układy generatorów do GSM pracują tylko na kanałach uplink, a co z kanałami downlink? Telefon zwiększy moc nadawania gdy nie będzie mógł się porozumieć z BTS-em i Twój zagłuszacz można wyrzucić do kosza, bo kanał downlink będzie działał prawidłowo. To właśnie kanały downlink trzeba zakłócić, a nie uplink.

I nie opowiadaj bajek, że laminat ani ułożenie ścieżek na płytce nie ma żadnego znaczenia. Owszem ma, a ten kto pisze że to jest bez znaczenia jest po prostu ignorantem.
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    W tanich jammerach jest osobny tor dla każdego zakresu tj. GSM, GSM/DCS i CDMA stąd osobne antenki i trzy osobne VCO przestrajane piłą. Tutaj przykład:
    http://www.swtech.org/goods.php?id=1691
    Różnica jest taka że końcówka mocy w GSM nie działa CW tylko nadaje w odpowiednich slotach czasowych więc porównywanie tych mocy nie ma żadnego sensu. Cała zasada prostego jammera zasadza się na nasyceniu stopnia wejściowego komponenów IQ i +18dBm do tego świetnie się nadaje bo poziom emitowany z takiej antenki w promieniu kiku metrów jest znacznie silniejszych niż to co dolatuje z BTSa i nie ma tutaj znaczenia że telefon będzie zwiększał moc nadawania bo i tak nic nie odbierze a to wystarczy do zerwania komunikacji :-O
    Na prawdę trzeba się nastarać z projetem ścieżem aby VCO nic nie wyemitowało, ale do tego trzeba mieć doświadczenie w czymś więcej niż tylko audio.
    Swoją drogą taki jammer jest bardzo pożyteczny np. w cichyć przedziałach Pendolino gdzie matoły przez komórki rozmawiają. I działa błyskawicznie.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Cała zasada prostego jammera zasadza się na nasyceniu stopnia wejściowego komponenów IQ i +18dBm do tego świetnie się nadaje bo poziom emitowany z takiej antenki w promieniu kiku metrów jest znacznie silniejszych niż to co dolatuje z BTSa i nie ma tutaj znaczenia że telefon będzie zwiększał moc nadawania bo i tak nic nie odbierze a to wystarczy do zerwania komunikacji :-O

Nie wiem w jakim celu zupełnie ignorujesz fakt, że zaproponowane przez Ciebie VCO za 4zł z Allegro pracuje na kanałach uplink, a więc żadnego stopnia wejściowego nie zatka i nie zakłóci odbioru, bo to nie te kanały.
    Jak byk stoi w PDF - TX i podane są częstotliwości 880-915MHz i 1710-1785MHz, to są częstotliwości właśnie TX. Odbiór to jest 925-960MHz i 1805-1880MHz. I to właśnie należy zakłócić (między innymi dlatego, że sygnał z BTS jest znacznie słabszy niż z TX z nadajnika w telefonie) i VCO o których wspomniałeś się do tego nie nadaje, na pewno niczego nie zatka.

Tylko żeby to zrozumieć, to trzeba trochę szerzej spojrzeć na świat niż tylko przez pryzmat tego, że za małolata udało się zbudować wzmacniacz na układzie MMIC.
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    Przecież link to tych VCO to był tyłko przykład.... że takie części można łatwo kupić bo cytuję "problemem poza samym drukiem oraz laminatem są podzespoły, których prawdopodobnie nie kupisz w sklepie za rogiem ani nawet u większego dostawcy" co jest oczywiście bzdurą bo są sklepy sprzedające z magazynów podzespoły uW (nowe jak mini circuits albo używane jak western test systems). A poza tym pewno Analog Devices wysyła próbki z gamy produktów ostatnio zakupionego Hittite.
    A tutaj aukcja eBay za 5 funtów 3 VCO na zakres 800-2200 MHz:
    http://www.ebay.co.uk/itm/VCO-SIGNAL-SOURCE-G...IT-800-to-2200Mhz-3-QTY-VCO-SMD-/172606850626
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    A jakie to ma znaczenie skąd podzespół jeśli robisz pojedenczy egzemplarz urządzenia które nigdy nie będzie używane? Na prawdę skończyły Ci się argumenty i wiedza i szukasz teraz wycieczek osobistych?
    Poza tym 5 funtów to jest mniej niż cena obiadu, na prawdę chcesz dyskutować czy 25 złotych to dużo czy mało czy dać odpowiedzić na pytanie zadane na samym początku? Czy to nie jest przypadkiem owe sławetne trzymanie poziomu elektrody?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    A jakie to ma znaczenie skąd podzespół jeśli robisz pojedenczy egzemplarz urządzenia które nigdy nie będzie używane? Na prawdę skończyły Ci się argumenty i wiedza i szukasz teraz wycieczek osobistych?

To Ty zarzuciłeś mi, że piszę bzdury:
    cytuję "problemem poza samym drukiem oraz laminatem są podzespoły, których prawdopodobnie nie kupisz w sklepie za rogiem ani nawet u większego dostawcy" co jest oczywiście bzdurą bo są sklepy sprzedające z magazynów podzespoły uW (nowe jak mini circuits albo używane jak western test systems).

W sklepie w Polsce nie da się kupić, a więc powyższe zdanie nie jest bzdurą. Znajdź sklep w Polsce, powtarzam - sklep! bo ja pisałem o sklepie, nie o portalach aukcyjnych. Najpierw twierdziłeś, że da się kupić na Allegro za 4zł, zmieniłeś linię na ebay, a teraz doszukujesz się osobistych wycieczek?
    Zarejestrowałeś się tutaj tylko po to by się przekomarzać w oczywistych sprawach? Nie widzę byś brał udział w jakimś innym temacie, rozumiem że to prowokacja - cóż, nie udało Ci się.
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    Nierozumiem - dlaczego musi być sklep w Polsce aby zrealizować projekt DIY użytkownika cynamonik? Dlaczego nie może być sklep za granicą? Żadnej "linii" nie zmieniałem - cokolwiek by to znaczyło - od początku pisałem o ebay lub allegro.

Nie jestem także dla mnie Twoja postawa - za wszelką cenę próbujesz udowodnić że nie da się zrobić tego projektu DIY - mimo że nic nie stoi na przeszkodzie - dlaczego? Jaki masz w tym cel? I teraz doszukujesz się prowokacji? W czym? Zauważyłem ciekawą dyskusję i posty ludzi którzy nie mają pojecia o czym piszą więc postanowiłe nakierować pytającego na właściwą odpowiedź. A teraz zostaełm oskarżony o prowokację. Czy na tym forum siedzą same świry?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Nierozumiem - dlaczego musi być sklep w Polsce aby zrealizować projekt DIY użytkownika cynamonik?

To z jakiego powodu zarzucasz mi pisanie bzdur w tym miejscu:
    Artur k. wrote:
    Problemem poza samym drukiem oraz laminatem są podzespoły, których prawdopodobnie nie kupisz w sklepie za rogiem ani nawet u większego dostawcy.

To nie są bzdury co już udowodniłem. Znajdź proponowane przez Ciebie VCO w sklepie, bo ja pisałem o sklepie.
    Widzisz Kolego, nie wszyscy kupują podzespoły na ebay. Ty próbujesz narzucić taki właśnie sposób zaopatrzenia się i mówisz że to bułka z masłem. Jak kupisz w sklepie to przynajmniej jest szansa, że podzespół będzie działał. Na portalach aukcyjnych się różne rzeczy trafiają. Kupujesz taki podzespół, układ nie działa i nie wiesz z jakiego powodu - czy jest błędny, czy podzespół jest lewy. Dlatego właśnie sklep, a nie żadne portale aukcyjne, zwłaszcza że w przypadku nie działania układu, jego konstruktor nie ma jak sprawdzić dlaczego ponieważ nie dysponuje odpowiednimi przyrządami pomiarowymi. Tak, przynajmniej będzie miał większą pewność że podzespoły są oryginalne i sprawne.

Czy na tym forum siedzą same świry?

Nie przesadzasz trochę jak na nowo zarejestrowanego użytkownika?
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Artur k. wrote:
    Tylko jak zrobić tak szerokopasmowe źródło szumów?
    Jak w Wojsku - Obywatelu Moderatorze :D - dioda Gunna modulowana w zasilaniu zmiennym w czasie przebiegiem prostokątnym mcz. Tak pracują sławetne ,, Jammery". Co do reszty zgoda.
    Urgon
    Editor
    AVE...

Tak się robi jammer:
    http://hackaday.com/2006/12/25/wave-bubble-portable-rf-jammer/
    http://www.ladyada.net/make/wavebubble/
    Jak widać, układ jest troszkę bardziej skomplikowany, niż VCO+wzmacniacz scalony. Oczywiście używanie czegoś takiego jest kompletnie nielegalne w Polsce, ale jak ktoś się upiera łamać prawo, to kim my jesteśmy by idiotę powstrzymywać? LadyAda w swej łaskawości dała całą dokumentację, autor może śmiało kopiować i lutować...
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    Kolego Urogon, tutaj jest schemat:
    http://www.ladyada.net/media/wavebubble/cigpack-main%20RC1a.pdf
    W środku siedzą dwa VCO z Minicircuits (ale to nie jest Polski Sklep więc nie można tam kupować wg. coponiektórych) oraz NE555D jako generator piły. Jako opcja jest pętla fazowa oraz mikrokontroler do sterowania kości PLL - ale bez tego wszystko będzie działać. Czyli dokładnie tak jak mówiłem na początku. Jako stopień wzmacniający układ MMIC.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    W środku siedzą dwa VCO z Minicircuits (ale to nie jest Polski Sklep więc nie można tam kupować wg. coponiektórych)

Znów przeinaczasz fakty - a gdzie ja napisałem, że musi być polski sklep? Owszem, taki byłby najlepszy ale ogólnie mowa była o sklepie, a nie portalu aukcyjnym.
    Dobrze, mamy więc sklep, a ile kosztuje przesyłka z tego sklepu do Polski? Sklep mieści się w Stanach Zjednoczonych, najtańsza przesyłka do Polski to 9 dolarów - list polecony. Nie wydaje mi się, żeby jakikolwiek sklep wysyłał listem poleconym.
    W układzie pracują VCO ROS1200:
    https://www.minicircuits.com/WebStore/dashboard.html?model=ROS-1200W%2B
    Cena za sztukę jak widać - $25, minimalnie trzeba zamówić 20 sztuk, co daje $499 + przesyłka.
    Jak to się ma do 4zł o których pisałeś?

Nikt nie neguje, że nie da się tego zrobić za pomocą dwóch VCO + wzmacniacza, problemem jest dostępność i cena podzespołów o czym była tu mowa od samego początku.
    Nie da się oszklić tyłka układami za 4 zł z Allegro, czy 5 funtów z ebay - po prostu.
    Poza tym ROS1200 ma zakres przestrajania od 612 do 1200MHz. Taki VCO jak najbardziej ma sens, gdyż pokryje całe pasmo GSM800. Drugi zastosowany tam układ VCO - ROS2500 ma zakres przestrajania 1600-2500MHz i to pokrywa zakres 1800MHz oraz Bluetooth i WiFi. Dlatego właśnie urządzenie z linku:
    http://www.ladyada.net/media/wavebubble/cigpack-main%20RC1a.pdf
    ma prawo działać prawidłowo.
    Jeden układ $25, drugi $22. Nawet gdyby udało się kupić po jednej sztuce to mamy ok. 200zł w samych VCO, pomiędzy 4zł czy 5 funtami to drastyczna różnica.
    Massive O. Penetrato
    Level 10  
    Czyja to jest wypowiedz: W sklepie w Polsce nie da się kupić, a więc powyższe zdanie nie jest bzdurą. Znajdź sklep w Polsce, powtarzam - sklep!? Bo ja sié do niej nie przyznaje.

Czyli podsumowujac wypowiedz Artur k. nie da sie zrobic tego projektu DIY bo tanie czesci sa na ebay a do projektow DIY mozna kupowac tylko w sklepie a to jest za drogie.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Kolega się już niczym więcej nie może wykazać, jak tylko łapaniem za słowa i szukaniem dziury w całym?

Wyjaśniłem Koledze powody dla których elementy należy kupować w sklepie, a nie na portalach aukcyjnych. Widocznie za mało Kolega sobie włosów z głowy wyrwał z powodu lewych elementów. Wszystko przed Kolegą w takim razie.

Następne tego typu posty będę usuwał.
    cynamonik
    Level 9  
    Koledzy na spokojnie... !!

po kilku pierwszych postach zdałem sobie sprawę, że nie dam rady wykonać takiego urządzenia. to mi wystarczy i dziekuję za pomoc oraz czas.

Nie obrzucajcie się błotem bo nie od tego jest forum... ja z racji tzw "osobistych wycieczek" pomiędzy bardziej doświadczonymi po prostu darowałem sobie szczegółową lekturę kolejnych wpisów w moim temacie.

Taki jest rezultat, jeśli przechodzi się z problemu z urządzeniem na problemy osobiste :)

Wygląda na to, że skuteczne urządzenie będzie kosztować > 1000 pln jak nie lepiej co mija się z moimi założeniami do tego testu.