Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fiat Stilo 1.4 2004r. - Nie działa klimatyzacja, dziwne objawy elektryki

14 Kwi 2017 09:32 1365 3
  • Poziom 14  
    Witam, próbuje uruchomić klimatyzację w Fiacie Stilo z silnikiem 1.4 16V benz. rok. prod. 2004. klima manualna.
    Objaw jest taki, że na panelu sterującym na desce nie ma żadnej reakcji po wciśnięciu przycisku klimy, nie reaguje też obieg wewnętrzny.
    Powinny przynajmniej zapalać się kontrolki na przyciskach.
    Wszystkie bezpieczniki sprawne w kabinie i pod maską.
    Pod maską za działanie sprężarki odpowiada przekaźnik nr 15.
    Zwierając styki 30 i 87 sprężarka załącza się i klimatyzacja natychmiast działa. Z nawiewów leci mroźne powietrze. Nie włączają się niestety wentylatory.
    Czy ktoś może podrzucić schemat lub dać wskazówki gdzie szukać przyczyny, czy raczej w okablowaniu pod maską czy może panel sterujący jest niesprawny?
    Co ciekawe po podłączeniu samochodu do komputera w danych wartości z silnika nie widać ciśnienia w układzie klimatyzacji. Nie ma tego parametru również w Body. Ze sterownikiem klimatyzacji nie łączy się w ogóle, tak jakby go nie było.
    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, co przy takich objawach może być uszkodzone.
  • Poziom 14  
    Witam.Sprawdzic bezpieczniki i gniazda oraz to samo z przekaznikiami bo mogą byc dober a gniazdo nie będzie przewodzic,Sprawdzic czy jest sterownik może ktos go wymatował spalił,połączenia instalacji przejrzeć
  • Poziom 14  
    kuba021 napisał:
    Witam.Sprawdzic bezpieczniki i gniazda oraz to samo z przekaznikiami bo mogą byc dober a gniazdo nie będzie przewodzic,Sprawdzic czy jest sterownik może ktos go wymatował spalił,połączenia instalacji przejrzeć


    Gniazdka bezpieczników, przekaźniki sprawdzałem po kilka razy, zamieniałem też miejscami. Możesz napisać gdzie w wersji z manulaną klimą znajduje się sterownik klimatyzacji? Z jednej strony sądziłem, że w tym modelu pracą klimy steruje wyłącznie sterownik silnika, ale podłączałem go kilkoma interfejsami i w żadnym nie da się wydobyć parametru ciśnienia w układzie. Jednocześnie próba wykonania polecenia "Uruchomienie sprężarki klimatyzacji" powoduje komunikat "wykonanie nieudane/niemożliwe". To, że nie działa również włączanie obiegu zamkniętego nie sugeruje że uszkodzony jest sam panel z przyciskami sterującymi?
  • Poziom 38  
    osliczka napisał:
    To, że nie działa również włączanie obiegu zamkniętego nie sugeruje że uszkodzony jest sam panel z przyciskami sterującymi?

    Tak sugeruje i jak się nie mylę tam panel jest też sterownikiem klimy. Najpierw schemat i posprawdzanie napięć dochodzących do panelu dopiero dalej. Jutro sprawdzę czy mam schemat, jakbym zapomniał to kliknij na PW.