Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Fabia 1,4MPI - Nie da się wyłączyć wycieraczek

Vytautas_YT 18 Kwi 2017 10:50 321 6
  • #1 18 Kwi 2017 10:50
    Vytautas_YT
    Poziom 26  

    Witajcie,

    Dziwna przypadłość jednego z samochodów w domu. Podczas jazdy o poranku (temp. na zewnątrz w okolicach 0*C, padający śnieg) po włączeniu wycieraczek szyby czołowej, nie da się ich wyłączyć w ogóle (po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki nadal działają), działają cały czas na najwyższej prędkości. Bezpiecznik od wycieraczek to według FuseCard nr.15 po wyjęciu którego nadal wycieraczki działają. Dodam jeszcze że chwilę przed włączeniem wycieraczek zaświeciła się kontrolka wspomagania. Na chwilę obecną samochód stoi na parkingu z odłączoną klemą akumulatora i czeka aż będę miał czas (po południu) do niego zajrzeć.
    Mam w związku z tym pytanie do kolegów. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem i może mnie nakierować gdzie zacząć szukać problemu? Nie wiem czy łączyć jakoś to wspomaganie z tymi wycieraczkami czy po prostu zbieg okoliczności.

    --
    Pozdrawiam,
    Artur

  • #2 18 Kwi 2017 14:23
    piotrekwoj1
    Poziom 35  

    Który rok auta? Przyczyn może być kilka począwszy od przełącznika wycieraczek poprzez przekaźniki skończywszy gdzieś na zwarciu.

  • #3 18 Kwi 2017 14:33
    Vytautas_YT
    Poziom 26  

    Fabia z 2002 roku. Też się zastanawiałem nad przełącznikiem ale wtedy wycieraczki w samochodzie musiałyby działać po przełączeniu manetki, nawet bez kluczyka w stacyjce w pozycji zapłonu. A wydaje mi się że chyba tak nie jest. Czyli żeby zadziałały wycieraczki trzeba ustawić kluczyk w pozycję zapłonu. Chyba że działają bez kluczyka to mnie poprawcie.

  • #4 18 Kwi 2017 14:35
    adam7009
    Poziom 38  

    przekaźnik wypnij ,taki podwójny.

  • #5 18 Kwi 2017 14:59
    Vytautas_YT
    Poziom 26  

    adam7009 napisał:
    przekaźnik wypnij ,taki podwójny.


    Pamiętasz jego oznaczenie czy tylko jeden taki tam jest?

  • #6 18 Kwi 2017 16:25
    adam7009
    Poziom 38  

    Tylko jeden ,zazwyczaj w prawym dolnym rogu.

  • #7 19 Kwi 2017 19:35
    Vytautas_YT
    Poziom 26  

    No i rzecz przedziwna się stała, otóż po podpięciu akumulatora (był odpięty ok 8h) wszystko działa jak należy. Póki co auto jest użytkowane normalnie, gdyby się sytuacja powtórzyła, będę szukał.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo