Na razie nie mam dostępu do fona, ale siostra przekazała, że z jej relacji - telefon rzadko samoczynnie się wyłączał, natomiast po tym jak usunęła youtube app, nie mogła zainstalowac na nowo nowszej wersji, bo telefon zgłąszał że nie ma pamięci, mimo że usunęła całą muzykę.
@AxelNext czyli procedura tak jak mówisz do zrobienia.
Od postawienia wątku dopiero teraz mam dostęp do tego SGY.
Pytanie czy warto, czy to tylko bateria do wymiany: po podpięciu do ładowarki pokazuje się tylko ikonka, albo włącza się do ekranu i wyłącza. Przed chwilą czary, sam się zaświecił i zgasł po chwili.
Pliki dedykowane przez producenta dla tego telefonu to:
Country / Region Poland
PDA S5360XXMC2
Product Code XEO
CSC S5360OXXMC2
Phone S5360XXMC2
2.3.6 Gingerbread(Android ) / July 24, 2013
I brandowany:
Country / Region Poland (T-Mobile)
PDA S5360BOMG2
Product Code TPL
CSC S5360TPLMG1
Phone S5360BOMF1
2.3.6 Gingerbread(Android ) / October 25, 2013
Potem możesz zrootowac Kingo Rootem lub plikiem poniżej zamieszczonym z karty pamięci. Dodatkowo w drugim archiwum masz downloader i plik pit dla telefonu.
GINGERBREAD.XXKJ4
Tyle znalazłem.
Wracam do punktu wyjścia: po hard reset nie można poprawnie formatować karty sd która działała. Tylko pod Windows XP pokazuje jako 0 bajtów i też nie może sformatować. Co zrobić?
...Mam poczucie, że każdy z was radził mi tylko po to, żeby ten telefon jakoś tam działał.
A czy ktokolwiek z was działał na nim i WGRYWAŁ aplikacje z Android 4.0+ na codzień?
Bo wychodzi po moim researchu w temacie, że to jakis bullshit, przy takim RAM, to tylko hobbystycznie. Można co najwyżej wgrać custom ROM, bo w komentarzach od ludzi np. o CM wszędzie co chwila jakieś błędy - tak sie nie da normalnie działać z nim....
AxelNext wrote:
Instalowałem CyanogenMod na starego Samsunga Galaxy ACE i bardzo fajnie chodził.
Nie przeczę, dla eksperymentu że działa można wszystko zrobić....jak zegarek....popatrzeć....
Wychodzi, że nic a nic z tego nie wyjdzie na poważnie.
...Mam poczucie, że każdy z was radził mi tylko po to, żeby ten telefon jakoś tam działał.
Dokładnie bo czego oczekujesz od tego smartfona 384MB RAM toż to obecnie żenada.
Pamięć 512MB z tego 160MB dla użytkownika to druga żenada.
Nawet aktualizacji już zainstalowanych domyślnie apek ze sklepu Play nie zrobisz bo nie ma miejsca.
Weź go oddaj na złom elektroniczny, chyba że chcesz z niego korzystać tylko do dzwonienia.
Tyle w temacie
Tak to trzeba było od razu napisać, że zrób hard reset i wgraj nowa tapetę.
Albo wgraj CM lecz na jedno wyjdzie tylko do dzwonienia, przy takim RAM.
Są też mody z androidem w tej wersji, ale maja nakładkę nowszych wersji, na te uwaga.
Weź go oddaj na złom elektroniczny, chyba że chcesz z niego korzystać tylko do dzwonienia.
Kolega oczywiście tak się zna na potrzebach że pominął setki rzeczy.
Skontaktowałem się z testerami z Wietnamu i Bangladeszu. Ten drugi zresztą tworzył moda CMX11 dla tego smartfona. Biedne kraje, a jednak dla zasady ludzie wiedzą po co bawią się w takie rzeczy.
AxelNext wrote:
Nawet aktualizacji już zainstalowanych domyślnie apek ze sklepu Play nie zrobisz bo nie ma miejsca.
Bzdura. Nawet bez kupowania Link2SD, jest tego sporo. Poza tym, przejrzałem dziesiątki opinii nowszych wersji apek na Sklepie, i ludzie klną że za dużo reklam i syfu.
AxelNext wrote:
384MB RAM toż to obecnie żenada.
Kolejna bzdura. Jeśli wszystko będzie siedziało na raz w pamięci to telefon będzie bezużyteczny, są na to sprytne i szybkie sposoby. Kluczem jest dobranie odpowiednich wersji Google Services/Google Play.
AxelNext wrote:
chyba że chcesz z niego korzystać tylko do dzwonienia.
Owszem, po zmianie na CMX11 być może tylko do tego się nada. Ja przetestowałem przez 2 tygodnie ponad 50 aplikacji, są nawet takie z roku 2015. Smartfon chodzi jak żyleta.
AxelNext wrote:
Tyle w temacie
Kolega oczywiście mierzy swoją miarą, jak prawnik. Tak się składa że większość ludu w tym kraju kupuje nowe, a potem nie wiem po co to ma. Ja zyskałem bardzo dużo dzięki tej zabawie.
Smartfon jest super, chodzi jak żyleta, mimo że jest z 2011 roku, dla przeciętnego użytkownika (podkreślam), spełnia sporo dzisiejszych funkcji. Nie tylko dzwonienie.
+ tani - nie żałujesz że się zniszczy
+ 3-calowy ekran czasem się przyda
+ szybki launcher i kilka apek znacząco przyśpieszają system
- niski zasób RAM odczuwalny po dłuższym czasie (np. Navime)
- słaby ekran i kąty widzenia w jasnym świetle słonecznym
Stokłosy wrote:
Potem możesz zrootowac Kingo Rootem lub plikiem poniżej zamieszczonym z karty pamięci.
CyanogenMod CMX11 by Hoang Van Luan (Android 4.4.4)
Ten ROM pochodzi od testera z Wietnamu - Hoang Van Luan. Spośród tych, które sprawdzałem, ten uważam za najbardziej stabilny. Projekt jest wspierany na stronie testera (Kontakt po angielsku z formularza facebook). Ostatni dobry CMX na XDA stworzył Mohammad Rais Al Islam (Bangladesz).
Nie biorę odpowiedzialności za zniszczenie twojego telefonu. Poradniki dostępne są też na Internecie.
Sprawdź i zapisz wersję firmware.
Spoiler:
Before You proceed: take a notice, and record your original (in case you are on original stock fw) firmware levels by typing *#1234# and PCODE by *2767*4387264636#. This might be helpful if you want to go back to your original in-box firmware.
Etap I.
Spoiler:
1. Zainstaluj osobno sterowniki SAMSUNG USB Driver for Mobile Phones na komputerze. Kies wyłącz/odinstaluj
3. Pobierz najnowszą niebrandowaną wersję Android 2.3.6. Sprawdź sumy kontrolne. Jeśli posiadasz jednoczęściowy plik .tar.md5, wypakuj go programem Odinatrix Odinatr...zip Download (3.64 MB)
4. Po naładowaniu baterii wejdź do Download Mode smartfonu
5. Włącz Odin i dodaj po kolei pliki jak na zdjęciu. PDA_*.tar -> PDA MODEM_*.tar -> PHONE CSC_*.tar -> CSC
6. Podłącz smartfon - opcjonalnie odczekaj na poprawne zainstalowanie sterowników w systemie. Kabel USB podłącz najlepiej z tyłu PC.
7. Czekaj na restart telefonu po zakończeniu procesu.
W przypadku powrotu z CMX11 do stock - należy znaleźć wersję pierwotnego fw z plikiem Bootloadera w paczce (DefaultCalDataWithBoot_*.tar) i dodać go do listy w Odin według schematu jak wyżej. Jeśli Odin nie rusza, dodać plik .pit
U mnie wygląda to tak: update - XXKJ4 -> (odin) XXMC2 -> (twrp) CMX11; downgrade - CMX11 -> (odin) XXJK4
Uwaga: telefon pochodzi z 2011 roku, większość modeli jest znoszona, czasem nie działają niektóre przyciski, bateria może być spuchnięta i wyłączać go. U mnie aby wejść poprawnie do Recovery Mode należy w momencie pojawienia się logo po wywołaniu klawiszy, puścić je, odczekać chwilkę i wyjąć baterię - po ponownym włożeniu baterii i włączeniu Power wejdzie tryb Recovery. W przypadku Download Mode - mocniej wcisnąć przycisk Home.
Etap II.
Spoiler:
1. Zrób root telefonu (update.zip). Na kartę SD skopiuj twrp i CMX11 by Hoang Van Luan (.zip)-
2. Wejdź do Recovery Mode i z karty SD zainstaluj twrp.
3. Przełóż baterię i wróć do Recovery twrp - potem sekwencja - wipe - mount - flash cmx11 - reboot
4. Po pierwszym uruchomieniu i restarcie warto od razu zainstalować SuperSU (flashable). Link2sd, Quickboot.
Podsumowanie.
CMX11 by Hoang Van Luan (Android 4.4.4) na SGY sprawdza się, ograniczeniem jest sam telefon (armv6 - brak NEON + 256MB RAM):
Plusy: - dłuższa praca na baterii niż na stock
- dobra współpraca z Link2SD (rozszerzenie powierzchni dysku)
- stabilny Android 4.4.4
- najszybsza wersja CM na SGY.
Minusy: - ograniczona zgodnośc z nowszymi wersjami Google Services (brak stabilności!)
- wolniejszy od stock fw z ADW launcherem
- brak wideo chat (armv6)
- brak nagrywania kamerą
- brak radia FM
- brak kompatybilności z Voice Searching
Przykładowe aplikacje:
Czysty Stock 2.3.6
Spoiler:
Większośc aplikacji na tej liście wymaga root-a!
------
Google Play Store 5.4.10 (80341000)
Google Services 7.3.29 (1866531-010)
Google Play services 9.4.52 (010-127739847)
Nie rejestruj ani nie loguj do Sklep Google aby zapobiec zapełnieniu pamięci. Zakup Link2SD i pobieraj ze sklepu za pośrednictwem https://apps.evozi.com/apk-downloader/
------
Titanium Backup root needed_v7.5.0.3
Bat Stat 1.4
Rescan Media Root 2.3.2
QuickPic 4.6.0.1106
XiiaLive Lite 2.1.7
Rings Extended 1.4.2
Big Buttons Keyboard Standard 1.8.4
Link2SD 4.0.12
jakdojade.pl 2.6.2
CM Lite 2.0.8
ES File Explorer File Manager 3.2.5
Facebook Lite 98.0.0.16.170
Google Translate 3.0.15
Googles 1.7
DroidWall 1.5.7
Fast Reboot 2.1
e-podróżnik.pl 1.2
Mobile Counter 3.3.12
MX Player 1.7.38
MX Player Codec ARMv6 VFP 1.7.39
Enduro 1.0.1
IP Webcam 1.8.9
Moja Gazetka 1.5.60
AirDroid 1.1.0
Meteo.pl alternative 1.0.1
Twisted Home Manager 1.0.1.8
App Cache Cleaner 1.6.9
Flashscore 2.13.1
All-In-One Toolbar 6.7
Smart Compass 2.3
Locus Free 3.5.3
Dolphin Browser HD 8.5.1
Zedge 4.0.5
Retro Clock 2.2
AquaMail 1.4.0.53
Gdzie jest moja paczka? 1.4.4
Navime GPS Tracker 3.0.20
IPTV 3.8.1
MX Player 1.7.41
MX Plater Codec (ARM VFP) 1.7.39
ADW Launcher One 1.3.4.0
Yanosik 2.5.2
Game Booster 1.9.8
Chrome 14.1
OruxMaps 6.5.0b
Google Maps 6.14.5 (614050201)
Total Commander 2.80b2
Adobe Reader 10.6.1
Bass Booster 3.0.2
DVB-T finder 1.45
Volume Booster 4.8
Quick Boot 4.8
Opera Mini 9.0
Airdroid 2.0.2
Latarki 3.0.1
Gdzie jest moja paczka? 1.4.4
IP Webcam 1.89
CMX11 (Android 4.4.4)
Spoiler:
Play Services Info 0.12 (Android 4.0+)
OsmAnd 1.6.5
MX Player 1.7.38
MX Player Codec (ARMv6 VFP) 1.7.39
IPTV 3.8.1
IP Webcam Pavel Khlebovich 1.13.25
AquaMail 1.4.0.53
Navime 3.0.20
Xposed Framework
Link2SD 3.7.2* i nowsze...
Quick Boot.ver.4.2.by.SPARDA.build.12
SuperSU 2.82 (flashable)
Retro Clock Widget 2.2
ZArchiverFree 0.8.3 arm
*aby poprawnie program wykrył partycję ext2, należy jeszcze raz pod Windows w programie Mini Tool Partition, usunąć i utworzyć na nowo ext2. Link2SD czyta fat jako pierwszą partycję po pierwszym włożeniu karty SD do smartfona.
Ocena: Brak rozwiązania kwestii Google Services i Voice Searching sprawia że telefon jest głównie do dzwonienia i przeglądania multimediów. Instalowane są wersje GMS 7.x - 14.x (Link2SD), ale nawet wtedy albo zawodzą, albo są źle rozpoznawane. Telewizja na żywo obsługiwana jest przez pakiet: IPTV + MX Player + Codec armv6. Smartfon może służyć jako kamera do wideo-czat w PC za pomocą IP Webcam (Pavel Khlebovich). Przy włączonym GPS, udało mi się używać nawigacji przez las, i nagrywać trasę aplikacją Navime; zużyło raptem 30% baterii przez godzinę. Z drugiej strony pamięci jest tak mało, że trzeba dbać o regularne zwalnianie, a także wyłączanie aplikacji na starcie (All-in-one Toolbar). Dostępne są wersje zmodowane niektórych aplikacji (np. youtube). Jako backup-phone i empetrójka spełnia swoją funkcję w 100%.
Dostępna jest wersja ze skórką Lollipop albo Marshmallow. (Jeśli linki są niedostępne prosić testera). W przypadku boot loop należy zrobić Wipe/Factory Reset i wgrywać na nowo. Uważać aby nie wyczyścić karty SD! Kluczowa jest poprawność wykonywania sekwencji w twrp recovery...
Projekt został wznowiony w 2018 roku. Korzystam z wersji CM9.2 (4.0.4) ze skórką Lineage. Dodatkowo po pierwszym reboot możemy usunąć śmieci:
1. flash bloatkill.zip (do edycji własnej listy wykluczonych plik updater-script - używamy tylko Notepad++ i 7zip) CM 9.2_BLO...L (kc).zip Download (124.21 kB) W załączniku przykładowy nobloat (osobno wgrywamy klawiaturę LatinME i Wyszukiwanie głosowwe 2.x)
2. opcjonalnie aplikacja NoBloat Free https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tvkdevelopment.nobloatfree&hl=en 3. flash Google Apps - poprawia wiele potencjalnych błędów, w załączniku flash modowany przeze mnie gapps-ics-...c mod).zip Download (8.96 MB) Wersja CM9.2 Lineage to najbardziej stabilna wersja dla Samsung S5360. Android 4.0.4 wyszedł w roku 2011, wtedy też pojawił się S5360. Być może przed flashowaniem, należy najpierw powrócić do czystego fw programem Odin, a potem dopiero wgrać kolejno najnowszy niebrandowany fw i na koniec CM9.2. W przypadku długiego czasu bootowania należy powróćić poprzez Recovery Mode do CWM
Plusy: - zgodność z nowszymi wersjami Google Services 14.x (stabilna 8.4.89 2428711-012) - działa Wyszukiwanie Głosowe (Voice Searching)
- rozwijany projekt w 2018 roku Android 4.0.4
- najbardziej stabilna wersja CM9.2
- najwięcej wolnego miejsca po zainstalowaniu ze wszystkich modowanych CM ROM
- komfortowa praca na co dzień bez konieczności instalowania Link2SD/karty SD
- większa użyteczność i sprawność CM9.2 niż CM11
Minusy: - brak nagrywania kamerą
- rozrzut raportów odnośnie bugów w tej wersji CM
- nowsze wersje Google Services zbyt nowe dla starego Androida.
Jeszcze czas na reklamę zrobiony przeze mnie w wolnej chwili ....