Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scenic III 2010 r 1.9 dci - tempomat

18 Kwi 2017 13:23 1404 13
  • Poziom 8  
    Witam serdecznie mam nietypowy problem z tempomatem. Na tą chwile żadne z mechaników magików nie może mi powiedzieć o co chodzi.
    Problem objawia się przy włączeniu tempomatu lub ogranicznika bez znaczenia co do prędkości w następujący sposób.
    np. Jeżeli włączę tempomat i ustawie prędkość 120 km to samochód przez chwilę jedzie z prędkością 120 później przyśpiesza do 122 i następnie wyhamowuje do 120 później potrafi zwolnić do 118 i znów przyśpieszyć do 120 . przyśpieszenie i zwalnianie jest odczuwalne. I tak w kółko aż można dostać choroby morskiej.
    Byłem u mechaników i po podłączeniu do Clipa - nie pokazuję żadnego błędu w tempomacie natomiast świeci mi się kontrolka od poduszki powietrznej i wskazuję uszkodzenie zwijaka. Wiem, że zwijak jest połączony z tempomatem. Ale czy awaria zwijak może powodować takie objawy tempomatu? czy wystarczy wymienić tylko zwijak czy lepiej całego tzn pajączka czyli zwijak z wszystkimi przełącznikami?
    z góry dziękuje za podpowiedz.


    114 wyświetleń i żadnej podpowiedzi. Nikt się widzę z czymś takim nie spotkał. może chociaż schemat i tempomatu. Może jakiś czujnik prędkości jest uszkodzony?
  • Poziom 12  
    sprawdź czy zwijak nie jest przerzerwany - miernikiem, prawdopodobnie to wina taśmy.
    Czy ustawienie tempomatu jest w manetce czy w kierownicy ?

    Swoją drogą coś musi być na rzeczy skoro pokazuje się kontrolka poduszki, pytanie tylko, której
  • Poziom 43  
    Te zmiany prędkości na tempomacie są też obrazowane na wyświetlaczu? Nie chodzi mi o prędkościomierz tylko pole komputera pokładowego, podczas wprowadzania zadanej prędkości jej wartość można zobaczyć w polu komputera pokładowego, czy w przypadku samoistnej zmiany prędkości jej wartość na wyświetlaczu też się zmienia?
  • Poziom 8  
    zwijak wymieniłem , tęż myślałem ,że to może być przyczyną, Niestety nie pomogło. Co do ustawień tempomatu to ustawiam np. 50km i cały czas wyświetla że taka prędkość jest ustawiona natomiast prędkościomierz pokazuje raz ustawione 50km później przyśpiesza do 53 km później zwalnia lub zwalnia do 47 i później przyśpiesza. Nie jest to normalne i jest to odczuwalne gwałtowne przyśpieszenie lub gwałtowne wyhamowanie. buja jak na statku.
  • Poziom 39  
    Czy silnik jest sprawny mechanicznie?
    To znaczy jeśli jedziesz po równym, to czy musisz "wachlować" gazem aby trzymać zadaną szybkość?
    Bo u mnie też są wahania szybkości ale jest to związane z ukształtowaniem terenu lub oporami wiatru itp.
  • Poziom 33  
    Od kiedy występuje problem ?
  • Poziom 8  
    w kwestii tempomatu -problem dalej nie jest rozwiązany - oddałem samochód do serwisu Renault i pierwszy raz po wgraniu nowej mapy nie pomogło umówiłem się na kolejną wizytę gdzie podobną będą tworzyć indywidualną mapę dla mojego samochodu.
  • Poziom 2  
    Witam. Czy problem który opisywałeś został rozwiązany?
    Mam podobny z SG 1.6 dCi
    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Co z drugą mapą którą miałeś wgrywać w serwisie :?:
    Nie odpisałeś od kiedy występuje problem :|
  • Poziom 8  
    Problem z tempomatem był od początku zakupu. A niby nowa mapa nic nie dała. Więc cały czas nie wiem co może być powodem. Chociaż jakby ktoś znał jakiegoś magiaka komputerowego w okolicy do 100 km od zielonej góry to podjadę do niego. NIE WIERZĘ ŻE NOWA MAPA ZOSTAŁA WGRANA.

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    Problem z tempomatem był od początku zakupu. A niby nowa mapa nic nie dała. Więc cały czas nie wiem co może być powodem. Chociaż jakby ktoś znał jakiegoś magiaka komputerowego w okolicy do 100 km od zielonej góry to podjadę do niego. NIE WIERZĘ ŻE NOWA MAPA ZOSTAŁA WGRANA.
  • Poziom 33  
    Wojtek_tom napisał:
    Problem z tempomatem był od początku zakupu
    tzn. od nowości samochodu :?:
    Wojtek_tom napisał:
    A niby nowa mapa nic nie dała
    ale która - to pierwsze wgranie w serwisie czy to następne z indywidualna mapą :?:
  • Poziom 8  
    Samochód kupiłem 2 lata temu. I tempomat nie działał poprawnie od początku po wgraniu mapy również nie działa poprawnie.
  • Poziom 33  
    Bez diagnstyki cięzko cos powiedzieć. Jeżeli faktycznie ASO wgrało najnowsze oprogramowanie to może być problem . Może to być problem bezwładności wysterowania turbiny - nie jest w stanie tak utrzymac ciśnienia aby utrzymac prędkość pojazdu. Może być probem z częściowym zużyciem podzespołów i program już tego nie ogarnia . Proponuję skontaktowac się z dobrą firma tuningową aby przerobiła program np. V-tech.