Oto moja uniwersalna płytka PCB - Przerzutnik Schmitta, czyli komparator z histerezą.
Ta malutka płytka daje szerokie możliwości konstrukcyjne dla prostych ale bardzo użytecznych modułów automatyki domowej i nie tylko.
Moje dotychczasowe konstrukcje to "Czujnik Wilgotności" i "Wyłącznik czasowy".
Obydwa moduły sterują wentylatorem w łazience.
Czujnik wilgotności załącza wentylator gdy wilgotność względna wzrośnie powyżej 80% a wyłącza w okolicy 70%. Te parametry możemy dowolnie regulować rezystorami R1, R2, R3, R4, R5.
Wyłącznik czasowy wyzwalany jest ręcznie (mono-stabilnym włącznikiem naściennym). Po ok. 10 min. wentylator wyłącza się.
Zamiast czujnika wilgotności można zastosować fotorezystor i wtedy mamy włącznik zmierzchowy.
Można też użyć czujnika temperatury i wtedy mamy termoregulator.
Histerezę regulujemy rezystorem R5.
Życzę miłej zabawy i czekam na inne propozycje wykorzystania tego modułu.
Ta malutka płytka daje szerokie możliwości konstrukcyjne dla prostych ale bardzo użytecznych modułów automatyki domowej i nie tylko.

Moje dotychczasowe konstrukcje to "Czujnik Wilgotności" i "Wyłącznik czasowy".
Obydwa moduły sterują wentylatorem w łazience.
Czujnik wilgotności załącza wentylator gdy wilgotność względna wzrośnie powyżej 80% a wyłącza w okolicy 70%. Te parametry możemy dowolnie regulować rezystorami R1, R2, R3, R4, R5.

Wyłącznik czasowy wyzwalany jest ręcznie (mono-stabilnym włącznikiem naściennym). Po ok. 10 min. wentylator wyłącza się.

Zamiast czujnika wilgotności można zastosować fotorezystor i wtedy mamy włącznik zmierzchowy.
Można też użyć czujnika temperatury i wtedy mamy termoregulator.
Histerezę regulujemy rezystorem R5.
Życzę miłej zabawy i czekam na inne propozycje wykorzystania tego modułu.