Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Volvo XC90 - wymiana fabrycznego radia na inne

Andrzej Ł 21 Apr 2017 12:32 13695 13
    Andrzej Ł
    Level 21  
    Usuwam fabryczny system audio z ww. auta rocznik 2004.
    Klient dostał zestaw złączek do swiatłowodów , ramkę do konsoli oraz wzmacniacz antenowy. Na filmikach angielskojęzycznych z YT to zostawiają wszystko wpięte , wyświetlacz zostawiają schowany w konsoli.Otrzymanym zestawem można rzekomo odłączyć wszystkie komponenty połączone światłowodem, czyli panel radia , napęd cd, wzmacniacz , tuner z anteną w dachu.
    Odkryłem ze wyświetlacza nie da się wypiąć bo jest jakimś węzłem CAN (zielone i białe kabelki) -po wypięciu nie działa CZ,oświetlenie kabiny i wyskakuję błąd poduszki.
    Kabelki są na przelocie w wyświetlaczu 1 do 1. Teraz pytania do znawców tematu:
    1. Czy jeżeli zapewnię ciągłość tej linii CAN to mogę wyeliminować wyświetlacz ?
    2. Czy obwód światłowodów zamyka się tylko na tych komponentach audio (jeżeli wyeliminuję wyświetlacz to można sobie darować mostkowanie światłowodów ) ?
    3.Jeżeli wyświetlacz musi zostać ,a wnioskuję że on jest masterem, to nie wystarczy tylko zrobienie pętli światłowodu z jego wyjścia na wejście (krótka pętla).
    Tuner antenowy wymontowałem i po przeanalizowaniu wejść anten zrobiłem przelotkę z sumatorem / zwrotnicą która podłączam do uniwersalnego wzmacniacza antenowego ,przy antenie a z tamtąd położyłem koncentryk aż do radia.
    Uważam że będzie to elegantsze i bardziej profesjonalne rozwiązanie zamiast klejenia anteny na szybę jak w filmikach z YT.
    Proszę o pomoc znawców tematu
    lukaszsbv
    Level 12  
    Witam, widzę że nikt nie pomógł... Uzyskałeś odpowiedz na któreś ze swych pytań, jeśli tak proszę pomóż bo mam identyczne zadanie.
    Andrzej Ł
    Level 21  
    Tak, wszystko rozwiązałem sam.Info na priva.
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    W myśl naszego regulaminu, należałoby podać rozwiązanie na forum, a nie na PW.

3.2. Autor tematu, po uzyskaniu odpowiedzi będącej rozwiązaniem problemu, jest zobowiązany zamieścić podsumowanie ze wskazaniem rozwiązania oraz zablokować wątek poprzez kliknięcie w przycisk rozwiązano.
    Andrzej Ł
    Level 21  
    OK for everyone:

Panel można usunąć, trzeba zapewnić ciągłość linii CAN, w tym celu należy zewrzeć zielone żyły i białe żyły w skrętce zielony/biały, po czym można wypiąć kostkę z panela.Już można wtedy pozbyć się panela i reszty.Światłowody biegną tylko w obrębie komponentów audio,także można to zostawić lub porozpinać i wyrzucić.
    dorabiamy kostki ISO prądowe i głośnikowe, zapłon i podświetlenie bierzemy z kostki panela, kable głośnikowe przedłużamy pod siedzenie i podłaczamy pod kostkę wzmacniacza.
    Przeciągnołem kabel antenowy +sterujący do anteny, usunąłem cały moduł tunera,zrobiłem samemu zwrotnicę sumującą obwody anteny ,bo są dwa dla UKF i jeden dla AM, sygnał ze zwrotnicy wpuściłem od razu do uniwersalnego samochodowego wzmacniacza antenowego (taki w formie rurki jak separatory do VAG). Przez ten zabieg antena zachowuje się jak inne typowe dachowe aktywne anteny, odbiór jest wyśmienity, łapie wszystkie stacje AM i FM, nawet w garażu.
    lokac
    Level 11  
    Witam. Czy mógłbym prosić o szczegóły takiego zabiegu tj. dokładnie z rysunkiem. Chętnie wymieniłbym radio w swoim xc90 2003 na nowe niefabryczne.
    Pozdrawiam
    Andrzej Ł
    Level 21  
    Nie bardzo wiem co miał bym narysować, wszystko zostało napisane, ustalić odpowiednie przewody to żaden problem, dla kogoś kto ma pojęcie o auto elektryce/car audio. Dla reszty są punkty usługowe montażu radii.
    lokac
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź. Myślę że po dokładnym przeanalizowaniu dam sobie radę. Pozdrawiam
    lokac
    Level 11  
    Witam ponownie. Jestem dopiero na etapie zakupu radia 2DIN. Jak już zdobędę się na montaż do auta, a przypuszczam że będzie to na wiosnę, czy w razie problemów mógłbym liczyć na pomoc, wskazówki?
    pozdrawiam
    lokac
    Level 11  
    Witam. Jak zrobić zwrotnicę sumującą obwody anteny /UKF i AM/?
    lokac
    Level 11  
    Witam. "zewrzeć zielone żyły i białe żyły w skrętce zielony/biały" zielone z zielonym i białe z białym czy na przemian zielone z białym? :)
    Andrzej Ł
    Level 21  
    zielony do zielonego biały do białego