Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux ESL4500LO - błąd i20, woda nie stoi w zmywarce

vooyas 21 Kwi 2017 16:15 933 3
  • #1 21 Kwi 2017 16:15
    vooyas
    Poziom 2  

    Mam następujący problem ze zmywarką (oczywiście miesiąc po gwarancji):

    po wstępnej fazie mycia (ok 20-30min) załącza się błąd i20. Po otwarciu drzwiczek woda nie stoi w zmywarce, dolna tacka nie jest zalana - sucho
    Do tej pory wykonałem:
    pełne czyszczenie (wnętrze, filtry, wąż odprowadzający, syfon umywalki, pompa odprowadzająca wodę)
    sprawdzenie ułożenia węży, drożność, itp
    reset elektroniki 3-krotnie (1+3 klawisz)
    odłączenie od prądu na dłuższy okres (akurat wyjazd na weekend)
    Raz po czyszczeniu i którymś z kolei testów wyskoczył błąd iF0 lub i20 i woda stała w zmywarce. Po podniesieniu pływaka antyzalaniowego woda została odpompowana więc wykluczam awarię pompy (sama w sobie działa. słychać odpływającą wodę w zlewie)
    Sprawdziłem też wszystkie podłączenia kabli i wszystko na swoim miejscu. Uszczelki całe, nie ma przecieków.

    Pomysły się wyczerpały, pozostaje kwestia wymiany któregoś z elementów - proszę o porady w którym kierunku iść? Któryś z czujników - czy coś jeszcze można wykonać? Hydrostat, sterownik? Sam przyjazd po gwarancji życzą sobie 120zł i w ostateczności tylko to pozostaje.

    Na początku awarii krótki program płukania przeszedł, teraz już nie chce, 10-15 min sygnał dźwiękowy i migająca czerwona lampka.
    Tymczasem przestawiam się na model zmywarki rocznik 81 - ręczna i niezawodna :)

    0 3
  • Pomocny post
    #2 21 Kwi 2017 16:25
    peter falk
    Specjalista AGD

    Musisz wyjąć hydrostat. Pewnie siedzą w nim jakieś farfocle.
    A jak wygląda? Wpisz w gogle 140000554067 AEG

    0
  • #3 21 Kwi 2017 19:00
    wersion
    Poziom 14  

    Tak to problem z hydrostatem, nie polecam go czyścić wewnątrz jest dość delikatny, nie wyczyści a zniszczy, niech kupi nowy

    1
  • #4 22 Kwi 2017 09:46
    vooyas
    Poziom 2  

    Dzięki, pomogło. W hydrostacie zrobił się mały korek ze szlamu. Wypłukane, igła trochę cierpliwości i wszystko działa :)

    0