Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czas na zmianę telefonu: Huawei vs Lenovo vs Samsung vs Sony

m4xon 21 Apr 2017 21:13 1578 5
    m4xon
    Level 15  
    Czołem koledzy,

Potrzebuję Waszego wsparcia w wyborze kolejnego telefonu, niestety ale moja wiedzą w wyborze telefonów skończyła się na etapie zmiany Noki E52 na smartfona dotykowego. Czytam sporo ostatnio i widzę, że im więcej tym bardziej głupi się robię, stąd liczę na Waszą pomoc.

A więc:
    1. Nowy/używany.
    2. Jaką markę/model preferuję lub używałem do tej pory.
    3. Budowa: standardowy, klapka, rozsuwany.
    4. System operacyjny: symbian, android, windows, inny.
    5. Klawiatura powinna być: standardowa, qwerty, dotykowa.
    6. Wielkość wyświetlacza.
    7. Do czego głównie potrzebny będzie telefon.
    8. Na jakich funkcjach zależy mi najbardziej.
    9. Jakie funkcje są mi całkowicie zbędne lub też mniej ważne.
    10. Warunki/miejsca w których głównie będzie użytkowany telefon.
    11. Założony budżet.
    12. Inne wymagania.

AD1. Nowy
    AD2. Telefon dla żony, do tej pory miała Microsoft Lumia 640, wcześniej LG Swift L5
    AD3. bezdotykowy
    AD4. android
    AD5. bezdotykowy
    AD6. powyżej 5, im większy tym lepszy
    AD7. dzwonienie, messenger, apart, jakieś proste apki
    AD8. dobry aparat
    AD9. gry
    AD10.
    AD11.
    AD12.

No więc po wyeliminowaniu dużej części została mi mniejsza grupka:

Lenowo K6 Note
    Huawei p9 Lite
    Sony Xperia M5
    Samsung Galaxy J7 2016
    Samsung Galaxy S5 Neo G903F
    Samsung Galaxy A5 2016

Jak narazie żonie najbardziej podoba się Lenovo K6 Note, 3GB Ramu, dobry aparat i solidna bateria. Na drugim miejscu jak narazie p9 Lite, który też wygląda na solidną maszynę. Trzeci chyba J7, ale tu już nie do końca pewny jestem. Nie za bardzo potrafimy się ustosunkować do Sony i Samsungów, kiedyś wydawało mi się, że Sony robi dobre aparaty, ale chyba niekoniecznie?

Dzięki z góry!
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Z podanych modeli wybrałbym Lenovo gdyż mają dobrą opinię, czystego androida i są przyzwoicie wykonane. Na drugim miejscu A5 który też jest bardzo dobrze zrobiony, wygląda jak flagowiec i niewiele gorzej się sprawuje.
    m4xon
    Level 15  
    A jak się ma A5 w stosunku do p9 Lite? na porównywarkach widzę podobne parametry? jak aparat w nim?
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Aparat na plus dla A5, porównywarki to tylko suche dane a fajnym tego przykładem była moja dzisiejsza klientka która przesiadła się z A3 na P8 lite i stwierdziła, że 8 MPX w samsungu jest lepsze niż 13MPX w huawei. ;)
  • Helpful post
    cxzcxz123
    Level 32  
    tino2003 wrote:
    Z podanych modeli wybrałbym Lenovo gdyż mają dobrą opinię, czystego androida i są przyzwoicie wykonane.

A5 2016 i P9 Lite też mają dobrą opinię i są przyzwoicie wykonane także ten argument według mnie taki trochę nijaki, ale to nie dlatego przytoczyłem wypowiedź. Przytoczyłem w celu sprostowania: seria Lenovo Moto działa na czystym androidzie, a tutaj mowa o Lenovo K6 Note, który ma nakładkę Vibe UI - ale to dobrze zrobiona nakładka, więc to nie jest żaden minus.

Osobiście to:
    J7 2016 odrzuciłbym, ponieważ ma 5,5 cala o rozdzielczości 720p (267 ppi). Może dla kogoś kto nie miał smartfonu z wyższym ppi nie będzie to problem, ale ja widzę różnicę między HD a FHD przy 5,5". Druga sprawa jest taka, że nie ma czujnika światła (jak widać za nowoczesna jest ta technologia) czyli nie można ustawić automatycznej regulacji jasności ekranu - hańba samsungowi za takie skąpstwo dla serii J. Przecież ten telefon w oficjalnych punktach sprzedaźy kosztuje około 1000 zł. No i aparat według mnie gorszy niż np w A5 2016 czy S5 Neo.

Galaxy S5 Neo. Neo to w tym telefonie to mi się kojarzy z upośledzeniem i w sumie racja, bo jest to okrojona wersja podstawowej wersji Galaxy S5 - nie ma czytnika linii papilarnych, brak diody podczerwieni, słabsze CPU i GPU. Galaxy S5 ma ten sam CPU co LG G3 czyli Snapdragon 801 8974AC. Tydzień temu udało mi się kupić G3 za 300 zł i zrobiłem test Antutu - wynik 57 tysięcy punktów. S5 Neo sobie może pomarzyć o takim wyniku. Wiem, że to tylko cyferki ale jeśli optymalizacja systemu jest dobra to od tych cyferek też zależy szybkość działania telefonu ;). Aha i widziałem też negatywne komentarze na temat jakości głośnika w S5 Neo. Także ja ten telefon odradzam.

Xperia M5. Podobno słaba optymalizacja systemu. Telefon pracuje na MediaTek'u Helio X10 czyli nie takim słabym procesorze, a czytałem komentarze, że smartfon lubi się zamyślić. Ponadto Helio X10 dość mocno się grzeje i "lubi" baterię. Przypuszczam, że ładowanie to byłaby codzienność. No i telefon swoje kosztuje a czytnika linii papilarnych brak. Jeszcze jak to Sony - dużo zainstalowanych aplikacji producenta na start. Na duży plus przednia kamerka ale ja nie kupiłbym tego telefonu.

No i zostały trzy, które już w zależności od potrzeb można polecić. A5 2016 na pewno wyróżnia się design'em. Jakie zastrzeżenie mogę do niego mieć to 2 GB RAM w połączeniu z nakładką TW - czytałem, że niewiele zostaje wolnej pamięci RAM. Aparat jest ok, bateria również. P9 Lite to udany telefon bez poważniejszych wad. Można wymienić np. brak USB OTG, brak szybkiego ładowania, brak żyroskopu ale nie każdemu to do życia potrzebne. No w sumie spotkałem się jeszcze z opiniami, że ten telefon zbyt agresywnie czyści pamięć RAM, ale nie wiem jak z tym jest - być może zostało to naprawione jakąś aktualizacją.

Ja bym wybrał K6 Note. Główna zaleta oczywiście bateria. Poza tym ten telefon nie ma dużych wad. Nakładka na androida praktyczna, 3 GB RAM, procesor wystarczający do podstawowych czynności, aparat dobry choć bez cudów, czytnik linii papilarnych ok. No telefon nie ma NFC, więc płatności zbliżeniowe odpadają, brak podświetlenia przycisków pod ekranem też nie każdemu może się podobać ale ogólnie telefon zbierający pozytywne oceny.

Aaa...
    m4xon wrote:
    AD8. dobry aparat

Pod tym kątem wg mnie najlepiej z tutaj podanych wypada A5 2016 oraz S5 Neo.

m4xon wrote:
    A jak się ma A5 w stosunku do p9 Lite?... jak aparat w nim?

A bo to daleko trzeba szukać:
    http://www.telepolis.pl/telefony/samsung-galaxy-a5-2016/zdjecia-z-aparatu,4,18,2812.html
    http://www.telepolis.pl/telefony/huawei-p9-lite/zdjecia-z-aparatu,4,18,2882.html
    http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lenovo/k6note/zdjecia/Lenovo-K6-Note.html
    http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/galaxys...903f/zdjecia/Samsung-Galaxy-S5-Neo-G903F.html

m4xon wrote:
    na porównywarkach widzę podobne parametry?

To co tino2003 napisał wyżej. Pogadałem chwilę z gościem, który sprzedawał mi LG G3. Znał się trochę na telefonach. Stwierdził, że aparaty w Xperiach po 20 Mpix to pic na wodę i LG G3 robi dużo lepsze zdjęcia (LG G3 ma 13 Mpix). Ja się z tym gościem zgadzam. Także na suchą specyfikacje nie ma co patrzeć, bo się można na tym przejechać.

P.S. Jaki masz budżet? Sądząc po telefonach to pewnie koło 1000-1100 zł. Ja bym proponował poszukać na aukcjach Huawei'a Nova. Nówkę idzie dostać za około 1100 zł. Jeśli zainteresowany to na jego temat do poczytania w internecie, bo już trochę nie chce mi się pisać o nim. Nawet na wypracowaniach z polskiego tyle nie piszę co teraz w tym poście napisałem ;)
    m4xon
    Level 15  
    @cxzcxz123
    Dzięki wielkie za Twojego posta! Teraz w końcu mam obraz całej sytuacji.
    Mój budżet powiązany jest z ofertą, którą dostałem od operatora, po wstępnej selekcji zostały mi powyższe telefony, a za Lenovo, Samsunga A5, czy p9 Lite muszę zapłacić jakoś między 1zł a 49zł, więc kwestie budżetowe są drugorzędne. Jako, że będę brał dwa telefony, jeden dla żony to chyba będzie to Lenovo K6, bo ona lubi duże wyświetlacze, dla siebie zaś A5 lub p9 Lite, ale tak jak napisałeś oba są godne polecenia, więc pójdę do sklepu i zobaczę wizualnie, który bardziej mi leży.

Dzięki raz jeszcze