HD-VIDEO wrote: R-MIK wrote: Poza tym czy wymaganiem DIY nie jest przypadkiem udostępnienie źródeł?
Nie jest ale jest mile widziane.
To ciekawe. Mój projekt, właśnie o WS2812 na AVR nie znalazł się w DIY i miał trafić do kosza ale trafił do Hyde Park-u bo nie udostępniłem kodów źródłowych. Widać mnie obowiązują inne regulaminy albo moderator nie lubi AVR i z 8-bit akceptuje tylko PIC-e..
HD-VIDEO wrote:
Ale to dotyczy także EP, o ile w EdW autorzy przeważnie udostępniają źródła to w EP, niestety nie zawsze a są to nieraz proste projekty.
Od jakiś 10 lat, w 99% projektów dla EP, udostępniam kody źródłowe. "som" nieliczne wyjątki, jak dekoder DCC i (nieopublikowany jeszcze) izolator galwaniczny - przedłużacz do 1200m magistrali IIC na FPG-a.
Zastnawiam się, czy dobrze robię, bo gdy projekt jest skomplikowany (jak centrala abonencka 64 porty czy nawet centrala 2x4) to i tak mało kto jest w stanie wprowadzić sensowne zmiany, poza zmianą nazwiska autora na cele pracy inżynierskiej. Centrali 64porty, to nikomu nie udało się nawet "sklonować", był jeden niedoszły inżynier ale "wymiękł" i nie potrafiłe tego uruchomić. Faktycznie, jak uruchomić układ, którego budowy i zasady działania się nie rozumie a procedura uruchamiania była opisana na kilkunastu stronach (cały projekt cos 30..40 stron).
Wracając do tematu:
- Sterowanie WS2812 - nie opisano sposobu sterowania (pewnie zerżnięte z procedur z netu) - raczej nic nowatorskiego.
- Korekcji Gamma pewnie nie ma.
- Procek PIC. Gdyby był to ST7/8, Z8, Z80 cub coś bardziej egzotycznego. Na AVR i PIC projektów jest ogrom. Gdyby np WS2812 sterowane były przez
FPG a CPU robił czasochłonne obliczenia i sterował animacją ekranu 256x256 led to było by coś ciekawszego (ile jest projektów z FPG na Elektrodzie?).
-
Brak sygnału DMX uruchamia demo. Nie będę komentował. Co prawda protokół nie reguluje tego, ale każdy kto robił/używał urządzeń DMX wie, jak powinno być. To co zaprezentował autor, a nie udostępniając nawet wsadu to pewnie
myśli o zastosowaniach komercyjnych to do takich się nie nadaje bo nikt poważny tego w tej postaci nie kupi.
-
Tylko 170 diod a przy niewielkiej modyfikacji i realnie niedużej stracie liczby kolorów (ze względu na silną nielińniowość diod oraz oka ludzkiego) można DMX-em sterować
512 diodami,
- USB - mostek na FT232. "som" PIC-e z USB, to już coś ciekawszego, "som" FT200, 201, 220, 221 po IIC i SPI, ale z tego co zauważyłem, to na Elektrodzie tylko ja potrafię je obsłużyć (będzie art w EP). Jeśli już mostek na UART, to "som" małe i tanie FT230.
- Zasilacz liniowy a przy sterowaniu WS2811 i zasilaniu led np 24V aż się prosi o zasilacz impulsowy na 5V.
- Autor nie potrafi zdefiniować reguł w programie CAD i wywala mu masę ERC czym się chwali.
Niby zrobione z elementów z szuflady (FT232 zamiast 230, 78L05 zamiast impulsowego) ale co jest nowatorskiego w tym projekcie bo to, że zrobiony z gratów z szuflady to raczej nie.
- Zrobiłem sobie zasilacz "warsztatowy" z modułów z "Aledrogo" na LM2576, obudowy z trafem od sterownika do anteny satelitarnej. Mam dwa napięcia regulowane 0..30V z wyświetlaniem ich wartości, dwa odizolowane od nich 5 i niestabilizowane 10V. Nadaje sie na DIY? Pewnie nie bo źródeł nie udostępniam.
- Zrobiłem "miernik" wielokanałowy na modułach z "Aledrogo", dwa odizolowane kanały pomiarowe napięcie/prąd + UIPTR z EP. Ładna (najdroższa z tego wszystkiego) obudowa CP15-3x. Zdaje się super projekt na pierwszą stronę Elektrody.