Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia

kowi12 23 Apr 2017 14:48 1446 16
  • #1
    kowi12
    Level 3  
    Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia
    Witam serdecznie.
    Proszę o pomoc i zarazem o wyrozumiałość. Jestem początkujący w tych sprawach, a typ to: LS-12-EVO3. Zmywarka po wybraniu programu przez jakiś czas pracuje (pompuje wodę, płuka, grzeje wodę i wypuszcza), ale przy końcu cyklu wywala błąd (migające diody 4 i 5 od lewej strony) jak na zdjęciu.

    Problemem ten nie występuje przy programie płukania i przy nim woda jest wypompowywana na koniec cyklu. Czy to może być wadliwy przekaźnik na module? Nie mogę nigdzie znaleźć kodu błędu. Niestety nie mam dokładnych numerów z naklejki S/N ponieważ naklejka się zniszczyła, a papiery gwarancyjne poszły już dawno w kosz. Proszę o pomoc.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźniki
  • #2
    młody2066
    Level 19  
    Bardziej patrzyłbym w stronę wypuszczania wody. Blokujący się odpływ albo pompa się przegrzewa i raz wypuszcza raz nie. Ja bym zaryzykował pompę wymienić. Na odległość więcej nie jestem w stanie powiedzieć.
  • #3
    kowi12
    Level 3  
    A czy to nie jest dziwne, że nie wypomowywuje wody tylko na końcu cyklu? Nawet gdy zostanie woda, a włączę ponownie po restarcie nowy cykl, to zaczyna od wypompowania wody i rozpoczyna cykl.
  • #4
    młody2066
    Level 19  
    Silnik pompy kupisz pewnie za 100 zł. Ja będąc u Ciebie na wizycie, podmieniłbym pompę i pojechał. Jeżeli problem by się powtarzał zacząłbym się wtedy martwić, w ten sposób działam, nazywam to własnym doświadczeniem. Każdy ma własne, inne doświadczenia, a ja dzielę się swoimi.
  • #5
    kowi12
    Level 3  
    Wymontowałem pompę. Zrobiłem zdjęcie bo mam problem z doborem nowej. Niby wygląda podobnie, ale kostka jest inna. Taką wyszukałem na allegro :
    Link. Proszę o pomoc w doborze lub link. Z góry dziękuję. Dorzucam zdjęcia mojej pompy.
    Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia
  • Relpol przekaźniki
  • #7
    kowi12
    Level 3  
    Pompa wymieniona, ale powstał nowy problem. Mruga 4 kontrolka od lewej strony i wydaje się, że pompa się nie wyłącza, a na tacy zmywarki jest woda. Podejrzewam, że mogłem niefortunnie założyć nową pompę. Chyba, że ta kontrolka sygnalizuje co innego. Proszę o pomoc.
    Ariston LI680 DUO - Nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia
  • #8
    młody2066
    Level 19  
    Czyli źle zamontowałeś pompę, sprawdź połączenia i tyle.Pewnie zobaczysz problem.
  • #9
    kowi12
    Level 3  
    A czy w miejscu montażu pompy powinien być simering?
  • #10
    młody2066
    Level 19  
    Nie pamiętam. Ty to rozbierałeś to powinieneś wiedzieć.
  • #11
    kowi12
    Level 3  
    Witam ponownie. Wymieniłem pompę spustową oraz wąż ponieważ miał dziurę. Nie rozwiązało to jednak problemu. Zmywarka dalej nie wypuszcza wody na końcu cyklu mycia. Proszę o jakieś sugestie co to może być?.
  • #12
    młody2066
    Level 19  
    Ten błąd to: Przekroczony czas max (4 min.) na osiągnięcie odpompowania („pusty” presostat)
    Może być presostat uszkodzony, rurka presostatu zatkana. Ten odpływ sprawdziłeś czy się nie blokuje?
  • #13
    kowi12
    Level 3  
    O jakim odpływie mówisz? W którym miejscu? A do tego prestostatu to jak się dostać. Proszę o cierpliwość. Już dużo się nauczyłem, a chciałbym więcej ( nie jestem fachowcem) ale lubię coś zrobić samemu. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Pozdrawiam.
  • #15
    kowi12
    Level 3  
    Witam. Sprawdzałem wężyk, który dochodzi do prestostatu. Jest drożny. Sam prestostat sprawdziłem przez delikatne dmuchnięcie w króciec od wężyka. Słychać kliknięcie, czyli presostat się załącza. Odpływ drożny. Ale nadal na końcu cyklu nie odpompowuje wody i świecą się dwie kontrolki jak na pierwszym zdjęciu. Jakieś pomysły co można jeszcze sprawdzić?
  • #16
    młody2066
    Level 19  
    Widzę że jak trudniejszy problem nie ma chętnych do odpisywania.
    Zaraz pewnie dostanę upomnienie że punkty nabijam. Ha.
    Wyślij do Mnie zmywarkę to Ci ją ogarnę, bo nie mam więcej pomysłów na odległość.
  • #17
    kowi12
    Level 3  
    Nie opłaca się wysyłać starego trupa. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam