Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przejściówka gniazda 3 fazowego do 1 fazowego.

4r73k 23 Apr 2017 15:28 1587 13
    4r73k
    Level 14  
    Dzień dobry, mam pytanie - w jednym z pomieszczen posiadam gniazdo 16A 3 fazowe (5 przewodów) i żadnego innego, potrzebuje podłączyć do niego jedno urządzenia pod 230v, czy wystarczy spiąć L1, N i PE i będzie poprawnie i bezpiecznie? Reszty faz nie podłączyłbym.
    zbich70
    Level 43  
    4r73k wrote:
    czy wystarczy spiąć L1, N i PE

"Spinając" L1 ,N i PE zrobisz zwarcie.
    Felini
    Moderator
    4r73k wrote:
    czy wystarczy spiąć L1, N i PE i będzie poprawnie i bezpiecznie?

Czy przez "spiąć" rozumiesz połączenie tych trzech przewodów?
    Jeśli tak, to nie będzie ani poprawnie, ani bezpiecznie.
    Nie wiem tylko, jakie zabezpieczenie zadziałałoby pierwsze, nadprądowe czy różnicowoprądowe.
    4r73k
    Level 14  
    Chodzi mi po połączenie L1 (trojfazowe) z L(jednofazowe) , PE (trojfazowe) z PE (jednofazowe) i N (trojfazowe) z N (jednofazowe) .
    Przepraszam, źle się wyraziłem.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    4r73k wrote:
    Chodzi mi po połączenie L1 (trojfazowe) z L(jednofazowe) , PE (trojfazowe) z PE (jednofazowe) i N (trojfazowe) z N (jednofazowe) .
    Możesz spokojnie tak zrobić. Sam mam taki ,,adapter", bo czasami trzeba podłączyć na hali fabrycznej jakiś przyrząd czy lutownicę.
    zbich70
    Level 43  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Możesz spokojnie tak zrobić. Sam mam taki ,,adapter", bo czasami trzeba podłączyć na hali fabrycznej jakiś przyrząd czy lutownicę.

Ale Ty wiesz co robisz.
    Autor tematu niekoniecznie.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Krzysztof Kamienski wrote:
    4r73k wrote:

Kolego, za to "spokojnie" należy Ci się ostrzeżenie, żebyś o tym nie zapomniał. Dlaczego? już wyjaśniam.
    To, ze elektrycy czasem korzystają z takiej przejściówki, jest rzeczą normalną. Elektryk wie co robi i wie czym to grozi! Stosuje taki "adapter na chwilę i pod kontrolą. Ty natomiast udzielasz porady laikowi nie wiedząc co chce zasilać, jak i czym zabezpieczony jest obwód gniazda trójfazowego, jaki jest przekrój przewodów do niego prowadzących i jak długi jest przewód (kabel) urządzenia odbiorczego. Nie wiesz nic, ale doradzasz! A teraz powiedz mi, co z zasadą (obowiązkową!) stosowania zabezpieczeń przy zmianie przekroju przewodu, co z wartością IPZ z punktu widzenia odbiornika zasilanego? Co i jak długo ma być tym zasilane? "Spokojnie" się teraz czujesz? A co będzie, jak ta prowizorka będzie funkcjonowała przez lata i to bez dozoru? A jak przyjdą tam małe dzieci? "Spokojnie"?

Ludzie, myślcie, to nie boli.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @retrofood Dobrze, zgoda Retrofoodzie. Przepraszam, miałem na myśli ,,chwilowy adapter", w celach tylko serwisowych, jak napisałem. Wiesz, czasem nie biorę poprawki na ,,laicyzm" Autorów tematów (a jest tego coraz więcej na Forum) i stad to nieporozumienie.
    4r73k
    Level 14  
    Odpowiadam na pytania, bezpiecznik ma 20A trójfazowy, przewód ma około 20m - 3x2.5 mm . Chciałbym odpalić sobie ekpress do kawy i czajnik.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    4r73k wrote:
    Odpowiadam na pytania, bezpiecznik ma 20A trójfazowy, przewód ma około 20m - 3x2.5 mm . Chciałbym odpalić sobie ekpress do kawy i czajnik.
    Odpowiedzial Ci @retrofood - NIE !
    Gwoli wyjaśnienia ja stosuje taką przelotkę wyłącznie do: oscyloskopu, rozbudowanego analizatora stanów logicznych (zasilanie wyłącznie sieciowe) i lutownicy transformatorowej. O kawę proszę ładną sekretarkę w Biurze Firmy :D
    Przelotka w moim ,,gnieździe", posiada warystor 150 V i wlutowany bezpiecznik aparatowy 10 A. Przyrządy są kosztowne :cry:, a już się spotkałem z L na styku PE lub N w takich trójfazowych gniazdach.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    4r73k wrote:

No i wylazło szydło z wora. To jest niedopuszczalne! Grozi stopieniem izolacji przy braku reakcji zabezpieczeń. Sytuacja zagrażająca życiu użytkownika jak i osób postronnych.
    zbich70
    Level 43  
    4r73k wrote:
    Odpowiadam na pytania, bezpiecznik ma 20A trójfazowy, przewód ma około 20m - 3x2.5 mm

Zabezpieczenie 20A na przewód 2,5mm² i jeszcze na tym wisi gniazdo 16A ?

Czy samozwańczy adepci elektryki atlernatywnej uważają, że jednostki SI są rozciągliwe bardziej niż guma do żucia ?
    4r73k
    Level 14  
    Dziękuje za porady, temat powierzę elektrykowi.