Podając +12V na pin 1 i 4 sprawdź dwa biegi wentylatora.
Podając +12V na pin 2 i 20, masa na pin 6 sprawdź dwa biegi drugiego wentylatora.
Podając +12V na pin 7 sprawdź czy sprzęgło kompresora pracuje.
Jeżeli wszystko jest OK.
Quote:
Na pinie 17 kostki od zasilania powinien być brązowo fioletowy przewód. Włącz zapłon, kostki podpięte i za kostką podaj mu masę. Sprzęgło powinno się załączyć
Podając +12V na pin 1 i 4 sprawdź dwa biegi wentylatora.
Podając +12V na pin 2 i 20, masa na pin 6 sprawdź dwa biegi drugiego wentylatora.
Podając +12V na pin 7 sprawdź czy sprzęgło kompresora pracuje.
Jeżeli wszystko jest OK.
Quote:
Na pinie 17 kostki od zasilania powinien być brązowo fioletowy przewód. Włącz zapłon, kostki podpięte i za kostką podaj mu masę. Sprzęgło powinno się załączyć
Dałem masę na pin 17 i sprężarka załącza, po jakimś czasie gdy chłodnica klimy zrobi się cieplejsza załączają się wiatraki na pierwszy bieg.
Pin 33 w ECU nie ma 12v, w jednym, nie wiem doklanie, ktora kosc idzie do kabiny, ale wydaje mi sie ze kość nr 2 jest to kabel niebiesko-czerwony i jest na nim 6v i nie zmienia sie po przełączeniu przycisku AC w aucie, a w drugiej kości jest to kabel brązowo-bialy.
Też mi się wydaje, że opis jest inny, przejścia między ECU a modułem też się nie zgadzały z pinami, które podawałeś. Sprawdzę kolory w niedziele bo jutro do pracy ;/
Przepraszam, że dopiero teraz wznawiam prace z autem ale niestety praca mnie zmusiła do zaprzestania prac.
Sprawdzałem przewody czarno- zielone w kostce wchodzącej (są dwa kable z takim kolorem) i wszystkie te kable są masą.
Sprawdziłem jeszcze raz i na pin 45 w kostce ECU dochodzi 12v po załączeniu włącznikiem w aucie.
Sprawdziłem jeszcze raz i na pin 45 w kostce ECU dochodzi 12v po załączeniu włącznikiem w aucie.
Czyli instalacja wnętrze > komora silnika jest OK.
Sprawdź jeszcze i opisz na których pinach ECU jest przejście.
Sterownik klimatyzacji piny 10,13,16,17
Opisuje przejścia między pinami:
Pin sterownika 10 - pin ECU 8 (brązowo-zielony) jest przejście
Pin sterownika 17- pin ECU 7 (brązowo-fioletowy) jest przejście
Pin sterownika 13- pin ECU 11 (zielony) jest przejście
Pin sterownika 16- pin ECU 55 (niebieski) jest przejście.
Trochę niedobrze. Myślałem że gdzieś ty będzie przerwa.
To wszystkie połączenia ze sterownikiem wentylatorów są OK.
Albo sterownik albo ECU.
Nie masz poglądu teraz na błędy?
Zielony i niebieski to sygnały o temperaturze i prędkości.
Czy wentylator chłodzący silnik uruchamia się jak auto się zagrzeje?
Jest ostatni sposób.
Odpalić klimatyzację "na krótko"
Brązowo fioletowy dać do masy na pracującym silniku. Dobrze aby odciąć go od ECU.
Jak nie ruszy to:
Brązowo fioletowy złączy z brązowo zielonym tez odciętym od ECU.
Trochę niedobrze. Myślałem że gdzieś ty będzie przerwa.
To wszystkie połączenia ze sterownikiem wentylatorów są OK.
Albo sterownik albo ECU.
Nie masz poglądu teraz na błędy?
Zielony i niebieski to sygnały o temperaturze i prędkości.
Czy wentylator chłodzący silnik uruchamia się jak auto się zagrzeje?
Jest ostatni sposób.
Odpalić klimatyzację "na krótko"
Brązowo fioletowy dać do masy na pracującym silniku. Dobrze aby odciąć go od ECU.
Jak nie ruszy to:
Brązowo fioletowy złączy z brązowo zielonym tez odciętym od ECU.
Moduły wentylatorów wkładałem 4 i na żadnym nie ruszyło, gdy auto się zagrzeje, to oba wentylatory sie załączają i chłodzą silnik.
Gdy podłącze klimę na krótko, to będzie pracować poprawnie? chodzi mi o to jak czynnik ucieknie, albo temp spadnie?
Dodano po 1 [minuty]:
Czyli diagnoza jest taka że z ecu masa nie dociera na pin 17 w module wentylatorów. Opłaca się regenerować ECU ?.
Tylko zauważ że wcześniej doszliśmy ze kilka ponownie było chyba zamienionych?
Pisze z telefonu i nie za dużo roboty aby kopać w tył posty.
Do sprawdzenia modułu nie musisz się obawiać. Będzie chodzić normalnie. ECU nie podniesie obrotów tylko.
No właśnie mam w domu 2 moduły FT i CJ i po podmianie nie ruszyła, podmieniałem jeszcze od znajomego z zafiry i jeszcze moduł czarny od benzyny i nie ruszyło, więc myślę ze to ECU siedzi ;/
A masz czynnik w układzie?
Ciekawe jaką wartość podaje czujnik
Szkoda że nie masz dostępu do komputera byśmy wiedzieli co widać.
Do czujnika dochodzą 3 przewody
Na jednym powinna być masa, na drugim +5V, trzeci to sygnał zwrotny o ciśnieniu.
Namierz go (nie pamiętam kolejności) i sprawdź ile jest volt
A masz czynnik w układzie?
Ciekawe jaką wartość podaje czujnik
Szkoda że nie masz dostępu do komputera byśmy wiedzieli co widać.
Do czujnika dochodzą 3 przewody
Na jednym powinna być masa, na drugim +5V, trzeci to sygnał zwrotny o ciśnieniu.
Namierz go (nie pamiętam kolejności) i sprawdź ile jest volt
Czynnik jest.
Masa jeste, 5v dochodzi.
Dodano po 2 [minuty]:
Masz jeszcze jakieś pomysły co może być walnięte? i co byś zrobił na moim miejscu aby uruchomić klimę?
Ja bym teraz tylko sprawdził czy brązowo-fioletowy ze sterownika do ECU po podaniu masy załączy klimatyzacje.
Tak, miał być przecinek. Napięcia sprawdzałem na odpiętej kostce od czujnika ciśnienia.
Dawaliśmy masę na pin 17 w sterowniku i klimatyzacja załączała.
Czyli napięcie 12v z włącznika w kabinie wychodzi, ale masa z ecu (kabel brązowo-fioletowy) na pin 17 w sterowniku nie wychodzi.
Czyli napięcie 12v z włącznika w kabinie wychodzi, ale masa z ecu (kabel brązowo-fioletowy) na pin 17 w sterowniku nie wychodzi.
Obroty podnosi?
Z kabiny wszystko OK oraz z tego co piszesz osprzęt też jest OK
Quote:
na pinie 49 przy wyłączonej klimie ma być 12V na włączonej 0-1V pin 34 to sygnał cyfrowy (wg.Autodaty)
dot silnika X18XE1
u Ciebie pin 49 to pin ECU 7 a pin 34 to pin ECU 8
Dodano po 5 [minuty]:
Kaaamilreus wrote:
Ale napięcia tego 5v czy 1,05v?. Zaraz sprawdzę na wpiętej wtyczce.
Do czujnika powinno dochodzić 5V oraz masa. (Punkty odniesienia)
Czujnik działa na zasadzie, że ze wzrostem ciśnienia rośnie wartość napięcia na tym trzecim przewodzie względem masy.
Taki wykres mniej więcej liniowy (zależy od charakterystyki czujnika) gdzie na osiach masz napięcie i ciśnienie