kozi966 wrote: A co mają badania natężenia do sprawdzenia parametrów oświetleniowych drogi?
To, że również nie były one ujęte w SIWZ.
kozi966 wrote: Jaki to ma związek z tematem?
Taki sam jak w tamtym wątku którego moja wzmianka dotyczy, Tworzysz często kolego "prawo" opierające się na Twym "widzi mi się".
kozi966 wrote: W tym, że inspektor żąda takich pomiarów a nie prosi o nie w ramach prac dodatkowych.
Więc trzeba uświadomić inspektora, że jeśli zapłaci to pomiary będą wykonane. Więc problemu żadnego nie ma.
Jest kasa, są wykonane roboty dodatkowe. I o tym wcześniej pisałem.
Prowadzenie działalności gospodarczej nie jest działalnością charytatywną.
I tak trzeba argumentować a nie szukać na forum kruczków prawnych.
Kasa jest podstawą istnienia firmy. Nie można zapłaty za wykonane prace odwlekać w imię trudnych do oszacowania racji.
Bo łatwo jest radzić kreując siebie na "prawnika" siedząc na d...e przed kompem i nie ponosząc żadnej odpowiedzialności z tego tytułu.
Krzysztof Reszka wrote: Problem tkwi w tym że gmina jest winna niezamontowania lamp bo teraz zapewne pomiary wyjdą źle. Inspektor nie chcąc być za to odpowiedzialny więc zwali na wykonawcę.
O tym właśnie piszę. Jeśli SIWZ opiewa na zamontowanie np: 50 opraw to nie na 25.
Więc nie wymagajcie od inspektora by się podkładał.
Znane mi są przypadki gdy gminni decydenci wygaszali część oświetlenia ulicznego w nocy, ale gdy do wypadku doszło to nikt się do tego nie przyznawał.
Normy są po to aby je stosować w całości a nie wybiórczo.