Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Octavia 2.0 AQY - Migające oświetlenie (kontrolki + światła)

25 Kwi 2017 21:05 2628 11
  • Poziom 13  
    Witam od ponad roku mam problem ze Skodą Octavia 2.0 AQY 2002.
    Często , nie zawsze, jest tak że miga oświetlenie wnętrza, lampka sufitowa, kontrolki na desce, wyświetlacz maxi dot, wyświetlacz klimatronika, podświetlenie zegarów, widać też na światłach mijania że migają. Każde załączenie dodatkowego obciążenia powoduje duże "mignięcie" wszystkich możliwych świateł. Zwiększenie obrotów nic nie pomaga. Nawet jadąc z przy 4 tys obr również miga.
    Objaw nie występuje zawsze, raczej bym powiedział że 40% występuje 60 % nie.
    Czasem jest tak od odpalenia, czasem po przejechaniu jakiegoś odcinka.
    Teraz najważniejsze. Gdy światła migają. wystarczy że zgaszę auto, i po odpaleniu nic już nie miga.
    Co zrobione: Alternator mam Valeo 90A. Wymieniłem w nim regulator napięcia, pierścienie po których szczotki jeżdżą ( komutator) , łożyska.
    Przewód od alternatora do bezpieczników na akumulatorze poprowadzony nowy o odpowiednim przekroju. Bezpieczniki na akumulatorze czyste, nie grzeją się.
    Akumulator 4 zima za nim. Bosch S5 silver.
    Ładowanie 14.2V. Nie mierzyłem gdy zaczyna migać ale to sprawdzę.

    Niby dłuższy czas te objawy występują, ale zaczyna mnie to bardzo irytować.
    Z góry dzięki za jakieś naprowadzenie w tym temacie , co można było by jeszcze sprawdzić przeczyścić, może jakiś przekaźnik wymienić, tylko który?
    A może akumulator albo alternator? Ale czemu po odpaleniu ponownym wszystko wraca do normy....
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Specjalista grupy V.A.G.
  • Spec od samochodów
    Czy masz wersję ambiente czy clasic ???? W pierwszej szwankował ściemniacz znajdujący się we włączniku świateł W clasicu go brak . Dla pewności można go podmienić i sprawdzić poprawność działania .
  • Poziom 13  
    tomasz sadowski napisał:
    Czy masz wersję ambiente czy clasic ???? W pierwszej szwankował ściemniacz znajdujący się we włączniku świateł W clasicu go brak . Dla pewności można go podmienić i sprawdzić poprawność działania .

    Mam ambiente, i jest ściemniacz oświetlenia, ale do tego ściemniacza nie jest podłączona lampka podsufitki i lampki w drzwiach. widać też miganie na światłach mijania więc chyba ten ściemniacz nie ma nic do tego? spróbuję jakiś przewód masowy dodatkowy dać.
    Jeśli chodzi o alternator to napisałem że trochę rzeczy jest wymienione, i na stole pobierczym nie wykazywał problemów, poz tym najdziwniejsze te ponowne odpalenie które załatwia problem
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 41  
    Źle zrobiony alternator.
  • Poziom 13  
    Przed regeneracją alternatora też migało. Alternator miał mocno zużyte pierścienie ślizgowe (komutator), były w nim głębokie rowki od szczotek. Dodatkowo szczotki też się kończyły. Myślałem że dlatego miga. Ale po wymianie w/w elementów jest tak samo.
  • Poziom 41  
    Podmien alternator jak masz jak w takim razie
  • Poziom 14  
    Witam. Do sprawdzenia- pasek, napinacz ,koło pasowe alternatora(sprzęgło),przewody(uszkodzona izolacja.



    Moderowany przez T5:

    Post był raportowany.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

  • Poziom 13  
    Skoda Octavia 2.0 AQY - Migające oświetlenie (kontrolki + światła)
    Skoda Octavia 2.0 AQY - Migające oświetlenie (kontrolki + światła)

    Witam po przerwie. W majówkę wyjąłem akumulator, tak wyglądał przewód masowy. trochę kurzu, zaśniedziały nie był. luźny też nie. Rozkręciłem to, wyczyściłem na błysk. podkładkę przeszlifowałem. i skręciłem na nowo.

    Druga sprawa, podczas zakładana klem akumulatora zauważyłem że klema plusowa wystaje z 2-3 mm ponad zacisk od przewodu. natomiast klema minusowa jest jakby zlicowana z zaciskiem. Niby dokręcone mocno ( do końca) a przy użyciu siły można było obrócić zacisk. Opór przed wciśnięciem głębiej zacisku stawiała ta osłona akumulatora którą demontowałem. Wniosek. Albo źle teraz tą obudowę wcisnąłem i klema nie doszła dostatecznie głęboko, albo zawsze ta osłona była źle zakładana i zawsze klema słabo trzymała. Poprawiłem tą obudowę i zacisk wcisnąłem tak jak klema plusowa , dokręciłem mocno śrubę, i od dwóch dni nic nie miga.
    Dam znać za tydzień czy problem rzeczywiście został rozwiązany.
    dziękuję za wskazówki.
  • Poziom 41  
    Wcześniej pisałeś że jeden przewód wymieniony na nowy więc ja osobiście założyłem iż instalacjia sprawdzona...
  • Poziom 13  
    Przewód od alternatora do skrzynki bezpieczników na akumulatorze
  • Poziom 13  
    Skoda Octavia 2.0 AQY - Migające oświetlenie (kontrolki + światła)

    Witam, problem rozwiązany, tak jak pisałem przewód od klemy opierał się na obudowie akumulatora (czerwona strzałka) , przez co klema nie dochodziła do końca. Była skręcana do oporu ale można było większą siłą ją obrócić. Teraz jak widać jest zamontowana prawidłowo.
    Klemy to pierwsze co sprawdzałem czyściłem dokręcałem, ale jak widać niedostatecznie dokładnie to zrobiłem.
    Dziękuje wszystkim za podpowiedzi
    pozdrawiam