Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?

HenryK3 26 Apr 2017 07:56 27585 18
Wago
    HenryK3
    Level 29  
    Witam.
    Przymierzam się do zakupu spawarki inwertorowej do majsterkowania.
    Nie mam doświadczenia w spawaniu.
    Zastanawiam się nad STANLEY STAR 7000 200A
    prąd spawania: 200 A waga: 7,1 kg
    Płynna regulacja prądu spawania, Hot start, Anti stick, wbudowany wentylator.
    Zestaw z walizką, przewodami oraz z przyłbicą samościemniającą za 549 zł.
    Co to może być za"wynalazek"? STANLEY (chyba) nie jest producentem spawarek.
    Z góry dziękuję za porady, podpowiedzi.
    HenryK3
    Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?
  • Wago
    qadam12
    Level 27  
    Sprawdź jaki jest stosunek pracy do odpoczynku podawany w procentach ,jeśli jest powyżej 75%przy prądzie około160A to warto /80% znaczy 8min. pracy -2min. przerwy/oraz jakie zabezpieczenia potrzebne przy prądzie 160A -czy instalacja ją ,,pociągnie,, .
    jerry1960
    Level 36  
    Osobiście wolałbym kupić jakieś "Magnum Snake " przynajmniej wiadomo co jest w środku.
  • Wago
    ryszard1955
    Level 20  
    Można zawsze zajrzeć do środka, ocenić i oddać.
    ELSPAW_
    Level 9  
    ryszard1955 wrote:
    Można zawsze zajrzeć do środka, ocenić i oddać.

Pod warunkiem, że kupujesz na paragon i na dległość.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak kolega qadam12 mówi sprawdź przede wszystkim jaki to ma pobór prądu z sieci (wymagane zabezpieczenie).
    HenryK3
    Level 29  
    Dziękuję za porady.
    Z "zajrzeć do środka, ocenić i oddać" to w moim przypadku niezbyt dobry pomysł.
    Może być oplombowana, co mi da zajrzeć skoro nie znam się na tym. Raczej będzie to jakiś klon.
    Nie wiem czy jest opcja zwrotu z promocji w obi.
    W necie jest mało informacji o tej spawarce.
    Podobno Made in Italy (kto wierzy to niech wierzy).
    Nie znalazłem nawet czytelnej tabliczki znamionowej, na jednej z stron widziałem 200A 40%.
    Nie mam wielkiej presji na zakup, liczyłem, że ktoś z Kolegów zna ten "wynalazek".
    Pozdrawiam
    Michelson
    Level 25  
    Tu jest katalog ze spawarkami Link. Zawiera niektóre dane, oprócz poboru prądu z sieci (jedynie max 7,0kVA) . Ja znalazłem gdzieś, że wymagane zabezpieczenie to 20A.
    qadam12
    Level 27  
    Prąd spawania: 10 - 200 A

Cykl pracy: zgodnie z normą EN60974-1 (40 °C) 6 % - 200 A, przy 20 °C (normalne użycie) - 40 % - 200 A

Średnice elektrody/drutu: 1,6 do 5 mm

Pobór mocy: 7,0 kVA

Napięcie znamionowe: 230 V - 50 Hz

System chłodzenia: wentylator

Ciężar: 6,9 kg
    Za 400 można kupić dużo lepszą-więc nie polecam
    HenryK3
    Level 29  
    :arrow: Michelson
    dzięki za link :D Bardzo prawdopodobne, że zabezpieczenie to 20A. Ciekawe czy C-25 czy BI25 :cry: . Szkoda, że nie mamy odpowiedzi kogoś kto zna, używa tą spawarkę.

:arrow: qadam12
    W/g danych (jest napisane) 160A 75% niby ok.
    W zestawie jest walizka oraz przyłbica samościemniająca warta ok. 100 zł?
    Napisz mi proszę jaki konkretny model aktualnie dostępnej w sprzedaży spawarki polecasz za 400 zł.

:arrow: jerry1960
    Spojrzałem tak na szybko, internetowe ceny Magnum Snake 200P 200A zaczynają się od ponad 700zł + przyłbica ok 100 zł.
    Polecasz?
    To prawie 2x przekracza budżet.
    Główne pytanie zadałem pod wpływem emocji (niby-promocji?).
    Każda Wasza informacja jest dla mnie cenna, choć póki co nie muszę pilnie kupować.

Pozdrawiam

Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?stanley_..e.jpg Download (139.79 kB)
    qadam12
    Level 27  
    SPAWARKA INWERTOROWA INWERTER IGBT 250A
    Poszukaj sobie 399zł-przyłbice za 40 można kupić

Dodano po 1 [minuty]:

1Cykl roboczy : 100% - 193A, 60% - 250A
    HenryK3
    Level 29  
    Kolego zabiłeś mi "gwoździa"..
    Napisz jaki sprawdzony model/typ miałeś na myśli.
    Na jednym z serwisów aukcyjnych jest (od sprzedawcy elektro-mar2)
    NIEMIECKA SPAWARKA INWERTOROWA 250A IGBT MMA Eurotek EW248
    cena 290zł
    waga (z opakowaniem): 5 [kg] ???
    Koszty dostawy - Przesyłka kurierska 12,00 zł
    Eurotek Model EW248 250A
    Hot Start, Anti Stick, Gen Power
    Technologia IGBT
    Płynna regulacja prądu spawalniczego w zakresie 20 - 250 A, umożliwia nawet początkującym optymalne wykonanie prac spawalniczych. Możliwość stosowania elektrod 1,6 - 4 mm. Spawarka posiada amperomierz (???), wentylator oraz termostat. Małe gabaryty i masa w porównaniu ze spawarkami tradycyjnymi.
    Prąd spawania - Regulowany 20 - 250A
    Średnica elektrody 1,6 - 4,0 mm
    ble ble A w poprzedniej 200A 1,6-4,0 mm
    zaczynam wątpić w wiarygodność tego co pisze Sprzedawca...
    MASKA PRZYŁBICA SPAWALNICZA SAMOŚCIEMNIAJĄCA PRZYŁBICA AUTOMATYCZNA + 2 FILTRY MODEL M79384
    waga (z opakowaniem): 25.00 [kg] ???
    Koszty dostawy - Przesyłka kurierska 15,00 zł
    Strach się bać...Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?spaw1.jpg Download (55.98 kB)
    Czy może miałeś na myśli IGBT 250A Z WYŚWIETLACZEM LCD NIEMIECKIEJ FIRMY KRAFT&DELE PROFESSIONAL za 399,- ???
    qadam12
    Level 27  
    HenryK3 wrote:
    Czy może miałeś na myśli IGBT 250A Z WYŚWIETLACZEM LCD NIEMIECKIEJ FIRMY KRAFT&DELE PROFESSIONAL za 399,- ???

Tak

Dodano po 3 [minuty]:

Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?

Dodano po 43 [sekundy]:

1Cykl roboczy : 100% - 193A, 60% - 250A
    bearq
    Level 38  
    Te cykle robocze to tylko pobożne życzenie, przyjmuj 1/3 tego co podaje producent. Ta najtansza za 400zł jest w porządku, do pospawania raz na ileś lepszej nie potrzeba.
    ELSPAW_
    Level 9  
    bearq wrote:
    Te cykle robocze to tylko pobożne życzenie, przyjmuj 1/3 tego co podaje producent. Ta najtansza za 400zł jest w porządku, do pospawania raz na ileś lepszej nie potrzeba.

Kolega ma w 100% racje te cykle robocze podawane z dalekowschodniego importu to jest to co każdy chciałby mieć ale nijak się to ma do rzeczywistości - ale czyta się to dobrze:)
    HenryK3
    Level 29  
    Dziękuję za pomoc.
    Dzięki Wam rezygnuję z zakupu spawarki STANLEY podanej w temacie.
    Wiadomo, że produkty z dalekiego Wschodu mają różne obudowy, nazwy i napisane parametry. Wytwór fantazji :D
    Można przypuszczać, że w większości tych tanich spawarek zawartość jest bardzo podobna, z wyglądu. Z jakością niby-tej samej elektroniki już mogą być różnice. Ceny też są uzależnione od napisu na obudowie i od marży Sprzedającego.
    Oczekiwałbym, żeby tania spawarka miała przyzwoitą (do ceny) trwałość i parametry. Napisane 250A czyli realnie do ok. 130A cykl roboczy np 75%.
    Dlatego założyłem ten temat.
    Jeden z Kolegów sugeruje Kraft&Dele KD837 IGBT-250 250A z wyświetlaczem za 400 zł. Dziękuję za poradę :D Kupiłbym ją chętnie ale w markecie bo mam "wyjątkowe szczęście" do zakupów wadliwych urządzeń. Markety zamawiają większe ilości i można oczekiwać, że parametry mogą być zbliżone nawet do połowy tych napisanych ;)
    W markecie też zawsze jest większa szansa odzyskać kasę za wyjątkowego bubla no i nieco lepiej z gwarancją..
    Mam obawy kupować na aukcji od Sprzedawcy bez siedziby lub z odległości ponad 500km :cry:
    Temat zostawiam otwarty.
    Bo zakup nie jest dla mnie bardzo pilny.

Poniżej jako ciekawostkę podam 2 przykładowe podobne spawarki podobnych marek Kraft&Dele_v.s._KRAFTWELE :D z serwisu aukcyjnego...
    I te "rzetelne" opisy. Moc w (A). Prąd wejściowy w (W). :idea:

Spawarka inwertorowa STANLEY STAR 7000 200A. Czy warto kupić?KRAFT.jpg Download (204.72 kB)
    Marcinkowski Tomasz
    Level 1  
    bardzo dobra spawarka .produkt włoski .większość spawarek nosi opis 300 amper ,a drut od 1.6 do 4.0 mm. star 7000 .200 amper a drut od 1.6 do 5.0 mm.Sam używam już długo i sprawia się super ,a muszę dodać że jestem amatorem .najlepiej sprawdzają się żółte 4.0 mm .praktycznie do wszystkiego ,delikatne profile jak i gruba stal . używałem wielu innych z ciekawości . te wszystkie magnumy ,czy ideale to zwykły szmelc który po kilku minutach wyłączają się albo nie chcą zaiskrzyć .pozdrawiam.dodam jeszcze że oprócz tego że mam spawarkę stanley to nic więcej mnie z tą firmą nie łączy .opinia moja jest czysto prywatna
    andrysz
    Level 10  
    Cieszyłem się tą spawarka 2,5 roku przy sporadycznym użytkowaniu. Podczas spawania cieniutką elektrodą i małym prądzie spawania coś strzeliło, zadymiło, bezpiecznik wyskoczył i po spawarce. Gwarancja minęła, szukam w okolicy Włocławka serwisu aby stwierdzić czy warto naprawiać i ewentualnie usunąć awarię.
    kierbedz4
    Level 36  
    Mam tego Stanleja kupiłem w promocji w OBI Trafiła się fucha i muszę powiedzieć że dzielnie sobie radziła z elektrodą 3,25 tyle że pracowała na 25m przedłużaczu 3x1.5 mm2 to w trakcie spawania nieco zwalniał wentylator.Bardzo dobre zajarzenie łuku i nie mam uwag do jej exploatacji i nie ma się do czego przyczepić Uprawnienia spawalnicze posiadam od 30 lat.Jeżeli już ktoś posiada zamysł zakupu spawarki tego producenta to polecam właśnie model 7000